Technologie

33.000 adressen in Den Haag krijgen glasvezel van T-Mobile

Een glasvezelverbinding zorgt voor nog hogere internetsnelheden. Dat is belangrijk nu mensen steeds meer data gaan gebruiken om bijvoorbeeld video’s en games te streamen of om clouddiensten te gebruiken. Hoog tijd om de uitrol van glasvezel te versnellen zegt T-Mobile CEO Søren Abildgaard.

Clock 2 min

Duizenden bedrijven en particulieren in Den Haag krijgen in 2019 een glasvezelverbinding van T-Mobile voor een veel snellere internetverbinding. Daarmee zijn snelheden mogelijk die er voor zorgen dat je zonder haperingen video en games kunt streamen of bestanden kunt syncen naar de cloud.

Nederland moet sneller worden ‘verglaasd’

T-Mobile rolt de glasvezelverbinding uit voor maar liefst 33.000 adressen, waarvan 3.000 bedrijven zijn. In Den Haag, waar ook het hoofdkantoor van T-Mobile staat, ligt de uitrol van glasvezel tot nu toe redelijk achter. Søren Abildgaard, CEO van T-Mobile Nederland vindt dat concurrenten KPN en Vodafone de afgelopen jaren te weinig hebben geïnvesteerd in glasvezel.

“Nederland moet veel sneller worden ‘verglaasd’. We lopen nu gewoon achter”, zegt hij. “Wij willen tempo maken met deze ontwikkeling en daarom beginnen we nu in onze eigen stad.” De aanleg van glasvezel is hard nodig omdat Nederlanders steeds meer data verbruiken. Zo hebben veel (jonge) mensen bijvoorbeeld steeds vaker geen vaste tv-aansluiting meer in huis. Als zij een film of serie kijken gaat dat via streaming video op Netflix of YouTube, en vaak ook nog met meerdere huisgenoten tegelijk.

Glasvezel en clouddiensten

Eenzelfde trend zien we in het bedrijfsleven, waar organisaties steeds vaker volledig op de cloud werken. Dat heeft als groot voordeel dat alle bestanden en data van een organisatie overal te raadplegen zijn. Handig voor mensen die veel thuis of op locatie werken, maar ook als je voor je werk veel switcht tussen een vaste werkplek en je mobiel: alle bestanden zijn dan op alle devices hetzelfde.

Cloudoplossingen in het bedrijfsleven zorgen er ook voor dat je data veilig is bij bijvoorbeeld brand of diefstal. En steeds meer bedrijven bellen via de cloud. Maar om die continu online sync te kunnen maken, is wel een zeer snelle internetverbinding noodzakelijk. Zeker als je het hebt over grote organisaties die veel data verwerken. Ook dan is een glasvezelverbinding in de toekomst dus essentieel.

T-Mobile glasvezel in 2019

De uitrol van T-Mobile glasvezel in Den Haag moet in 2019 van start gaan. Hiermee maakt T-Mobile gelijk een begin met de beloftes die het heeft gedaan rondom de verdere verbeteringen van haar netwerk voor alle (zakelijke) klanten. Deze week werd bekend dat T-Mobile goedkeuring heeft van de Europese Commissie om de Nederlandse tak van Tele2 over te nemen.

Beeld: Shutterstock