Technologie

De beste 3D scan apps voor je smartphone

Alleen een paar simpele foto’s van je product in je webshop zetten? Dat kan eigenlijk echt niet meer: een 3D-weergave, dat is wat mensen willen zien. Gelukkig is 3D-technologie tegenwoordig niet meer alleen voor de grote merken weggelegd. Ook jij, als (kleine) ondernemer, kan dankzij 3D scan apps op je smartphone de mooiste 3D-foto’s van je producten maken. In dit Founders-artikel duiken we in deze technologie én geven we je een overzicht van de vier beste 3D scan apps voor Android en iOS.

Clock 3 min

Apps voor Ondernemers

ebook-apps-voor-ondernemers-2022-cover-537x395

Van boekhouden tot brainstormen: dit zijn de beste apps voor iOS en Android om jouw bedrijf tot een succes te maken! Download snel het gratis e-book.

Download
Hoe maak je een 3D scan?

Bij 3D scannen wordt een voorwerp (of een omgeving) geanalyseerd door een scanapparaat of app. Er worden gegevens over het uiterlijk verzameld, die vervolgens door de scanner worden omgezet in een digitaal 3D-object. Zo krijg je dus geen platte (2D) weergave van een voorwerp, maar een weergave met lengte, breedte én diepte. Je ziet een voorwerp online dus net zoals je het in een fysieke winkel zou zien. Dankzij fotogrammetrie en LiDAR (light detection and ranging) maak je tegenwoordig zelf, met behulp van een slimme app, met gemak de mooiste 3D-weergaven. Maar welke 3D scan app is nou eigenlijk het beste? En waarom? Founders zocht het voor je uit!

Fotogramme..wat?

Fotogrammetrie: de kans is groot dat je nog nooit van deze techniek hebt gehoord. We leggen het uit. Bij fotogrammetrie worden foto’s vanuit verschillende hoeken gebruikt om een digitaal 3D-beeld te creëren. Er worden foto’s gemaakt rondom een voorwerp die vervolgens door software worden samengevoegd tot een 3D-puntenwolk. Deze techniek vereist 50 tot 1000 beelden per voorwerp, dus je moet wel wat geduld hebben voor je scan is gemaakt. De kwaliteit van je smartphonecamera en het juiste licht beïnvloeden het resultaat. Hoe beter je camera en hoe beter de verlichting is in de ruimte waar je werkt, hoe beter je scan. Bekijk hier een scan die met de Heges app gemaakt is.

 

4 x 3D scan apps

Wil jij je producten nóg beter aan de man brengen door middel van 3D-weergaven? Met deze vier 3D scan apps maak je de mooiste 3D-foto’s.

Polycam (iOS & Android)

Polycam bestaat sinds 2020 en is één van de hoogstgewaardeerde iPhone 3D scanner apps in de App Store. Sinds april 2022 is er ook een Android-app. Polycam zet foto’s met behulp van fotogrammetrie om in 3D-modellen. Is jouw iPhone uitgerust met een LiDAR-scanner? Dan kun je ook realtime scannen met deze app. De LiDAR-techniek is helaas nog niet beschikbaar voor telefoons die op Android draaien. In vergelijking met andere apps is Polycam’s fotogrammetrie modus wat langzaam, maar wel van een zeer hoge kwaliteit. LiDAR-scannen doet Polycam supersnel, maar hier staat helaas wel wat kwaliteitsverlies tegenover. De eerste 8 3D-foto’s die je met Polycam maakt zijn gratis. Hierna stap je over naar de ‘pro’ versie van de app voor $8,- per maand (ongeveer € 7,50) of $60,- per jaar (ongeveer € 57,-).

WIDAR (iOS & Android)

WIDAR is een gratis 3D scan app voor zowel iOS als Android. Met deze app scan je niet alleen snel, je kunt er ook je 3D-modellen mee bewerken. Zo kun je de kleur, achtergrond of textuur van je 3D-weergave naar wens aanpassen. De app maakt voor zowel iOS als Android gebruik van fotogrammetrie en voor iPhone ook van LiDAR-scannen. Naast 3D-foto’s maken van producten kun je met WIDAR ook oppervlakten meten en berekenen. Handig als je naast producten ook grote ruimtes zoals een kamer of zelfs een heel gebouw wil scannen.

Heges (iOS)

Is jouw iPhone uitgerust met Face ID- of LiDAR-technologie? Dan kun je met de Heges 3D-scan app bijna alles vastleggen wat je wil! Van lichaamsdelen tot hele auto’s. Voor het beste resultaat zorg je dat het object wat je wil scannen stilstaat en dat je je smartphone er omheen beweegt. Hoe langzamer de beweging, hoe beter de scan. Weet je niet precies hoe langzaam je moet gaan? Geen zorgen. Heges trilt als je te snel beweegt. Ook geldt dat de scans van Heges beter worden naarmate je een object vaker scant. Voor het beste resultaat is het dus slim om meerdere scans te maken van hetzelfde product. Bewerk je scans offline in de Heges-app en deel ze tussen verschillende apparaten van Apple. Let op: dit kan alleen als beide apparaten een TrueDepth-camera hebben én verbonden zijn met hetzelfde Wifi-netwerk. Heges is gratis, maar bevat wel in-app aankopen.

Qlone (iOS & Android)

De alles-in-één 3D scan app Qlone is voor zowel iOS als Android een slimme keuze. Met deze app scan je objecten supersnel in 4K-kwaliteit waarna je je scan gemakkelijk bewerkt en exporteert. Minpuntje is wel dat je voor het scannen een speciale ‘mat’ nodig hebt die je vanaf de website van Qlone downloadt. Hoe groter het object dat je wil scannen, hoe groter de mat moet zijn. Waarom is deze mat nodig? Bij het gebruik van Qlone geeft de mat de camera een exact gebied wat moet worden vastgelegd. De app creëert een koepel over dit gebied. Alles in de koepel wordt gescand, alles erbuiten niet. Voor het afdrukken van de mat heb je geen speciaal papier nodig. Standaard printpapier voldoet. Nadat de scan is gemaakt kun je je 3D-afbeelding in de app bewerken. Je kunt tekst toevoegen, de grootte van de scan aanpassen en zelfs twee verschillende scans samenvoegen. Qlone is gratis te downloaden voor je iPhone, de Android-app kost $20,- (ongeveer € 18,-). Beide versies van Qlone bevatten in-app aankopen.

ebook-apps-voor-ondernemers-2022-cover-537x395

Apps voor Ondernemers

Van boekhouden tot brainstormen: dit zijn de beste apps voor iOS en Android om jouw bedrijf tot een succes te maken! Download snel het gratis e-book.

Download
Beeld: Shutterstock