De nieuwe netwerkstandaard is meer dan een upgrade van 4G. 5G zal naar verwachting 10 tot 100 keer hogere snelheden bieden. En ook 10 tot 100 keer meer capaciteit kunnen ontsluiten dan de huidige LTE-netwerken (Long Term Evolution). Deze verhoogde bandbreedtecapaciteit zal aan zoveel apparaten en toepassingen ruimte kunnen bieden als nodig is, waardoor ‘connected’ bouwplaatsen of gecoördineerde teams van geautomatiseerde robots in de toekomst mogelijk worden.
Daarbij maakt een zeer lage latentie het veel rendabeler om bouwvoertuigen of fabrieksuitrusting op afstand te bedienen. Dit is mogelijk vanaf duizenden kilometers afstand van het werkterrein. Dit zou doorlopende werkzaamheden kunnen ondersteunen en helpen om programma’s op koers te houden in een post-COVID-19-wereld waarin een anderhalve meter samenleving gehandhaafd dient te worden.
Sleutelrol bij oplevering bouwproject
5G zal een sleutelrol spelen bij de oplevering van bouwprojecten op het gebied van het verzamelen, vastleggen en analyseren van gegevens. Dit zal cruciaal zijn bij het monitoren van de gezondheid, locatie, status en kenmerken van alle soorten middelen, waaronder:
- Bouwmachines: om voor operationele capaciteit, beschikbaarheid en afgelegen of autonome bouwwerkzaamheden te zorgen.
- Bouwonderdelen: om te zorgen voor afstemming met het bouwproject. Hierdoor kan in real-time op veranderingen en updates van het plan worden gereageerd.
- Bestelstatus van materialen of verschillende onderdelen die buiten de bouwplaats worden geproduceerd: om ervoor te zorgen dat een project op schema loopt.
Op het gebied van video-opname zal 5G organisaties ook helpen om goedkoop technologie in te zetten om snel enorme hoeveelheden video-informatie vast te leggen, te organiseren en te analyseren. Hierdoor hoeven sommige teams niet meer zo vaak ter plekke aanwezig te zijn.
Een bouwplan kan met 5G zo nauwkeurig mogelijk worden gemaakt door het te updaten op basis van bijna elke actie op het bouwterrein. Hierdoor kunnen risico’s worden geminimaliseerd en kleine problemen opgelost, voordat ze grote problemen worden.
Bovendien betekent 5G dat sensoren effectiever kunnen worden ingezet om de veiligheid te verbeteren door de veiligheidsnormen van personen te tracken. En de efficiëntie van de toeleveringsketen te verbeteren door een betere tracking van materialen mogelijk te maken.
China’s eerste 5G slimme bouwplaats
China is een land dat al heel ver is met het toepassen van 5G in de bouw. Bouwbedrijven, telecomoperators en fabrikanten van apparatuur zijn enthousiast met de nieuwe technologie aan de slag gegaan. Ze hebben verschillende prototypes en testopstellingen uitgerold om zo mogelijke use cases te onderzoeken. Misschien wel de meest geavanceerde hiervan is China’s eerste 5G slimme bouwplaats in Peking, die de allernieuwste technologieën zoals AI, computergesteunde modelvorming van ontwerp- en bouwinformatie (Building Information Modelling of BIM), blockchain, cloud computing, edge computing en big data combineert. De 5G-bouwplaats, die wordt ontwikkeld door China Construction Eighth Engineering Division, heeft een systeem geïmplementeerd om de gezondheid van elke werknemer te bewaken. Het meet 10 indicatoren, waaronder bloeddruk en elektrocardiografie. En het maakt rapportages van lichamelijk onderzoek. Een beveiligingscontrolesysteem maakt gebruik van AI om te controleren of de werknemers hun masker dragen.
Onbemande machines
De lage latentie van 5G is cruciaal voor het succes van zelfrijdende auto’s: het heeft al de basis gelegd voor de eerste onbemande en op afstand bediende machines in de bouw. Aannemers in China hebben een op 5G gebaseerd systeem ontwikkeld om een onbemande vloot wegenbouwmachines en -walsen van stroom te voorzien om de Panzhihua-Dali snelweg tussen de provincies Sichuan en Dali aan te leggen. Volgens staatspersbureau Xinhua gebruiken de voertuigen GPS-positioneringssystemen, microgolfcommunicatie, millimetergolfradar en andere detectieapparatuur om hun omgeving te analyseren en worden ze vanuit een datacenter op afstand gecoördineerd. Een andere pionier in het veld is het Zuid-Koreaanse conglomeraat Doosan. Vorig jaar kwam het in de recordboeken terecht toen het met 5G, vanuit Duitsland zo’n 8500 km verderop een graafmachine in Zuid-Korea bediende.
Streven naar voortdurende verbetering
Ook al weten we nu nog lang niet wat er allemaal mogelijk is met 5G, het gaat ons in ieder geval helpen om de productiviteit, veiligheid en naleving voor de bouw en engineering te verbeteren. Dit maakt een nog grotere productiviteit en een beter gegevensbeheer mogelijk. Wat weer de inzichten oplevert die nodig zijn om het streven naar voortdurende verbetering te versnellen.

Terugkijken: Alledaagse dingen verbinden met IoT
Hoe je als ondernemer alledaagse dingen, zoals papier en een radiatorkraan, met IoT verbindt.