Nu we weer naar kantoor mogen, is de kans groot dat deze regel ook gaat gelden voor overheidsgebouwen, zorg en bedrijfsruimtes. Daarom praten we je vast bij, want wat doen C02-meters precies en welke zijn geschikt voor school- en kantoorgebouwen?
Waarom is CO2 een probleem?
Ieder mens ademt CO2 uit, iets heel natuurlijks dus. Maar te veel CO2 zorgt voor vervuilde lucht. Dit komt vooral voor in slecht geventileerde ruimtes, met veel mensen bij elkaar, waar de ramen niet open staan. Veel mensen ervaren dan de volgende klachten:
- Slaperigheid/ sufheid
- Besluiteloosheid
- Hoofdpijn
- Ontvankelijker voor ziektes
- Verminderde concentratie en cognitieve vaardigheden
Vanzelfsprekend is dit voor niemand prettig. Maar al helemaal niet in een omgeving waar je goed moet concentreren, zoals op school en werk. Het kabinet kondigde daarom begin 2022 een eerste set maatregelen aan: scholen en onderwijsinstellingen moeten de ventilatie verbeteren. Te beginnen met een verplichte CO2-meter in elk klaslokaal. Om scholen hier zo goed mogelijk mee te helpen is er onder andere subsidie beschikbaar gesteld. Deze kan door gemeentes worden aangevraagd. Ook kunnen scholen het Hulpteam Optimaal Ventileren inschakelen via het onafhankelijke instituut Ruimte-OK. Dit team van experts maakt de ventilatie-situatie inzichtelijk. De data van CO2 meters helpt deze experts natuurlijk enorm.
Onmisbaar in binnenruimtes: de CO2-meter
Een CO2-meter meet (onder andere) de hoeveelheid CO2 in de ruimte. Hierdoor zie je gelijk dat het tijd is om een raam open te zetten. Kan dat niet? Dan is het misschien tijd voor een goed ventilatiesysteem. Om de luchtkwaliteit te verbeteren zijn vooral CO2, luchtvochtigheid en temperatuur belangrijk. Deze drie hebben de grootste invloed op de luchtkwaliteit en het welzijn van de mensen in de ruimte. Maar, er zijn ook CO2-meters die meer gassen en stoffen meten, zodat je een compleet beeld krijgt:
- Luchtvochtigheid: Deze is ideaal tussen de 40% en 60%. Te droge lucht veroorzaakt hoesten, droge huid en overdracht van ziekte. Te vochtige lucht zorgt weer voor schimmelvorming en astmaklachten.
- Temperatuur: Als het te warm is, dan gaat de productiviteit van de leerlingen omlaag. Elk graad boven de 25°C zorgt voor een verlies van 2% aan productiviteit.
- VOC’s: Dit zijn Vluchtige Organische Stoffen. Het zijn de deeltjes die aanwezig zijn in vloerbedekking, wandbekleding, schilderijen en meubels. Ze komen vrij door elektronische apparaten, zoals computers, en veroorzaken o.a. hoofdpijn en irritatie aan de luchtwegen.
- Fijnstof: Van pollen tot verontreinigde stoffen van uitlaatgassen, dat is fijnstof. Het kan irritatie, allergie of ziekte veroorzaken.
- Radon: Radongas is radioactief gas dat van nature vrijkomt uit de bodem of uit bouwmaterialen zoals beton, baksteen en natuursteen. Het is zelf niet schadelijk maar wel als het ‘vervalt’. Het kan dan kanker veroorzaken. Goede ventilatie gaat Radon tegen.
Dé CO2-meter voor het onderwijs
T-Mobile werkt samen met de nummer 1 op het gebied van luchtkwaliteit meting, Airthings. Speciaal voor scholen ontwikkelde ze de Airthings View C02 for Business. Deze draadloze slimme meter is alleen uitgerust met sensoren die echt nodig zijn voor de luchtmeting van een klaslokaal: CO2, luchtvochtigheid en temperatuur. Minder sensoren en daarom efficiënter. De View CO2 verbruikt minder stroom dan de meer uitgebreide meters, waardoor de batterijen zeker 10 jaar meegaan. Hang je er in iedere ruimte eentje, dan wordt de data van al deze meters handig verzameld op 1 dashboard op je tablet of smartphone. Zo zie je gelijk waar er een raam open moet en in welke ruimtes er meer moet gebeuren.
Ruimte-OK helpt niet alleen met inzicht maar deed ook onderzoek naar gebouwtypen en ventilatiesystemen in scholen. De uitkomst was niet mals. Het blijkt dat het mechanische ventilatiesysteem het best werkt en natuurlijke ventilatiesysteem het minst. Het onderzoek concludeerde verder dat:
- 27,6 % van de 2.174 onderzochte schoolgebouwen voldoet nog niet aan de bestaande normen voor een gezonde lucht in de klas.
- Voor het primair onderwijs ligt het percentage dat niet voldoet op 27,9% en voor voortgezet onderwijs op 26,4%.
- In het primair onderwijs is de ventilatieproblematiek het grootst voor de gebouwen uit de jaren 1946-1978. In het voortgezet onderwijs geldt dit voor de gebouwen uit de jaren 1978-1992.
5 tips voor snel schonere lucht
Heb je nog niet overal CO2-meters hangen, maar wil je wel vast aan de slag met het verbeteren van de luchtkwaliteit? Dan raden we dit aan:
- Ververs de lucht af en toe grondig
Gewoon door de ramen even tegen elkaar open te zetten. In de winter natuurlijk niet te lang, anders wordt het erg koud. - Zorg voor constant stromende lucht
Door ventilatieroosters open te zetten, of de ramen op een kiertje. - Zet veel planten in de ruimtes
Planten zuiveren de lucht en zetten CO2 om in zuurstof. - Verzorg je ventilatiesysteem
Heb je een ventilatiesysteem? Zet deze dan nooit uit en let op dat je het systeem regelmatig schoonmaakt. Een vervuild systeem verspreid juist vuile lucht. - Luchtbevochtiging in de winter
Vooral ’s winters is het vaak droog binnen. Een luchtbevochtiger helpt tegen droge lucht. Ze kosten vaak maar een paar tientjes, dus erg de moeite waard.
Aan de slag met CO2-meten?
Dat is een goed idee natuurlijk! We snappen dat je je wellicht eerst even goed wilt inlezen en onderzoek wil doen voordat je CO2-meters koopt. Om je te helpen, hebben we daarom alles wat je wilt weten overzichtelijk op onze site gezet. Succes!