En de groei neemt rap toe: in 2010 pinden we nog maar 2 miljard keer. In zeven jaar tijd pinnen we dus per jaar 1,5 miljard keer vaker, blijkt uit cijfers van de Betaalvereniging.
En geef ons eens ongelijk. Pinnen is makkelijker, veiliger en goedkoper. Creditcardbedrijf Visa concludeert zelfs in een recent onderzoek (pdf) dat de stad Amsterdam met de afschaffing van contant geld 6,5 miljard euro kan besparen. Bovendien wordt pinnen steeds toegankelijker: ook op smartphones.
Alle grote banken in Nederland ondersteunen inmiddels internetbankieren en mobiel bankieren. En ook daarin doen we het goed. Volgens de Betaalvereniging is internet- en mobiel bankieren vrijwel altijd beschikbaar. Tussen 8.00 uur ’s ochtends en 1.00 uur ’s nachts kun je 99,7 procent van de tijd online bankieren. Dat komt omdat banken onderhoud en andere werkzaamheden vooral ’s nachts uitvoeren.
Consumenten
Wat als contant geld helemaal afgeschaft wordt? Dat zal nog wel even kunnen duren, maar levert volgens creditcardbedrijf Visa veel op. Voor consumenten is dat vooral tijd- en kostenbesparing, concludeert Visa. Het is bovendien makkelijker om je persoonlijke in- en uitgaven bij te houden als dat in één digitaal overzicht gepresenteerd wordt, in plaats van het tellen van al het contante geld uit een oude sok.
Bedrijven
Ook bedrijven genieten volgens Visa van de voordelen van digitaal betalen. Ondernemers kunnen geld besparen door niet met contant geld te werken. Het grootste voordeel ligt volgens Visa echter in de inzichten. Data over elektronische betalingen verzamelen kan een ondernemer helpen om zijn klantenservice te verbeteren, nieuwe campagnes op te zetten of terugkerende klanten te belonen. Daarnaast lopen ondernemers natuurlijk minder risico op diefstal van contant geld.
Het gebruik van digitale technologieën draagt flink bij aan het verdwijnen van contant geld. We internet- en mobiel bankieren dus al genoeg, maar wat dacht je van pinnen met je smartphone? Met nieuwere Android-smartphones is het bij verschillende banken al mogelijk om je pinpas te vervangen door je smartphone. Ook Apple heeft zijn eigen betaalsysteem, Apple Pay. Zodra dat systeem in Nederland beschikbaar is, is je iPhone ook een vervanger van je pinpas.
Daarnaast zijn er wearables, zoals smartwatches, die als pinpas kunnen dienen. Geen geklungel met contant geld, maar ook niet meer met plastic dus. Je pakt je gekochte product van de counter, houdt je smartwatch tegelijkertijd tegen het pinapparaat, et voilà.
Foto: Shutterstock