Technologie

De rooskleurige toekomst van blockchainpionier Anke Kuik

De komende jaren gaan we meer horen van blockchain én van Anke Kuik (35). De nieuwbakken ondernemer stond krap een halfjaar na oprichting van haar softwarebedrijf Faktor al in de finale van de TEDxAmsterdamWomen Startup Award 2017 en heeft grote ambities op dit vlak.

Clock 2 min

Faktor is een blockchainplatform waarin uitgevers hun klantdata kunnen beheren op zo’n manier dat de sitebezoeker daar de regie over houdt. De toekomst voor de startup ziet er met de komst van de nieuwe privacywet rooskleurig uit. Vanaf mei 2018 moet elke Europeaan bedrijven toestemming verlenen als zij gebruik maken van hun data, en laat Faktor daar nu net de oplossing voor hebben.

Next best thing

De onomwonden missie van COO’er Anke en haar drie mannelijke co-founders: het ecosysteem van het internet op z’n kop te zetten. Spannend, maar de oud head of programmatic advertising van Zenith is vol vertrouwen over haar startup-avontuur. Anke: “Blockchain technologie gaat de manier waarop wij zaken doen veranderen. Het is the next best thing. Hetzelfde gold toen ik werkzaam was in programmatic advertising, een nieuw fenomeen toen ik daarin begon.”

Hoewel een startup nieuw is voor Anke, is hard werken dat niet. Dat leerde ze toen ze zes jaar in Londen werkte. “Ik ben altijd gewend geweest hard te werken, ook al is dat nu in een klein team. Het is anders dan bij een bedrijf waar alles al staat, maar juist dat bevalt heel goed.” Als reden noemt Anke de samenwerking. “We zijn vier hele verschillende personen. Dat is goed omdat diverse kwaliteiten een bedrijf beter maken.”

Betalen met data

Op dit moment wordt er nog druk achter de schermen van Faktor gewerkt, maar als de wet in mei 2018 ingaat moet het product af zijn. Anke voorziet een spannende en enerverende tijd voor haar onderneming.

De tijd is rijp zegt ze. “Potentiële cliënten – bedrijven uit de advertentie industrie – geloven echt in ons. De grootste uitdaging is het besef te creëren bij consumenten dat het internet niet gratis is. Nu zijn we gewend een artikel gratis te lezen. Maar de content is niet gratis, die betaal je met data. Die bewustwording gaat helpen om ons bedrijf aan de man te krijgen. Daar ben ik van overtuigd.”

Balans

Anke gelooft in elke vezel van het lichaam in Faktor. Die overtuiging past bij haar. Haar hele leven werkte ze in loondienst,  tot ze een kennis tegen het lijf liep met een business idee dat haar aanzette tot een carrièreswitch. Anke: “Ik ben iemand die constant op zoek is naar nieuwe dingen. Ik wil altijd bijleren.”

Toch is een goede balans volgens Anke essentieel. Niet alleen voor het bedrijf maar ook voor de verdeling tussen werk en privé. “Hoeveel ik dan werk, maakt mij niet uit. Hoe leuk ik het vind wél. Mijn uitgangspunt is dat als werken leuk is en je ergens in gelooft het niet erg is te knallen. Ik ben heel ambitieus maar ook ik heb een privéleven: een sociaal leven, partner en dochtertje van een jaar. Dat is belangrijk. Maar: als je je werkt leuk vindt, voelt het niet als werken.”

 

Lees alles over onze oplossingen voor zakelijk internet en bellen. Ben je zzp’er? Ontdek dan ook de voordelen van zakelijk internet voor zzp.

Beeld: Shutterstock