Technologie

Apple domineert de wearables markt met Apple Watch en AirPods

Wearables zijn hot. Met name AirPods en Apple Watches vliegen de toonbank over.

Clock < 1 min

De populariteit van wearables zit nog steeds in de lift en dat is vooral te danken aan het succes van smartwatches en slimme headphones. De Apple Watch en Apple’s AirPods in het bijzonder. Want uit een nieuw onderzoek blijkt dat Apple vooralsnog absolute marktleider is op dit terrein.

Het onderzoek van de International Data Corporation laat zien dat er in het laatste kwartaal van 2018 ruim 31% meer wearables werden verkocht ten opzichte van diezelfde periode het jaar ervoor. In totaal werden er 172,2 miljoen wearables verkocht wereldwijd.

Wat zijn wearables?

Onder wearables rekenen we alle elektronische apparatuur die je ‘op je lijf draagt’. Denk aan smartwatches, hartslagmeters en fitness-armbanden, maar ook koptelefoons met een digitale assistent, zoals Apple’s AirPods. Deze draadloze earbuds bestuur je namelijk met behulp van Siri.

Apple verkocht in heel 2018 ruim 46,2 miljoen Apple Watches en AirPods en is daarmee marktleider. Chinese merken als Xiaomi (23,3 miljoen wearables) en Huawei (11,3 miljoen wearables), volgen Apple op plek 2 en 3 van de ranglijst. Met name Huawei groeide het afgelopen jaar sterk in deze markt.

Smartphone-gebruikers wachten op 5G

Tegenover de stijging van het aantal verkochte wearables staat een lichte krimp van het aantal verkochte smartphones. Verwacht wordt dat dit weer flink zal gaan stijgen na de uitrol van 5G. Tot die tijd zorgen smartwatches en slimme koptelefoons in ieder geval voor een substantiële extra inkomstenbron voor de telefoonfabrikanten.

Beeld: Shutterstock