Technologie

Apple maakt de beste apps en games van 2018 bekend

Apple presenteert aan het einde van het jaar altijd een lijstje met ‘de beste apps en games in de App Store’. Ook in 2018 werd er weer zo’n lijstje van ‘Beste Apps’ gemaakt. Voor ieder platform – iPhone, iPad, Mac en Apple TV – selecteerde Apple een winnaar. Daarnaast maakte het bedrijf de meest gedownloade apps van het jaar bekend.

Clock 2 min

Beste app 2018

De beste app voor de iPhone van 2018 is volgens Apple de teken-app Procreate Pocket, zo werd vandaag bekendgemaakt. De app laat je schilderen op je telefoon, aan de hand van 3D Touch. De app verscheen eerder al voor de iPad. En over de iPad gesproken: ook daar is een beste app van 2018 geselecteerd door Apple. Het gaat om Froggipedia, een AR-app waarmee je virtueel een kikker ontleedt. De Apple Pencil dient als virtuele scalpel wanneer je de app gebruikt.

Pixelmator Pro is volgens Apple de beste app voor de Mac van dit jaar. Dat is een beeldbewerkingsprogramma, met veel tools voor het bewerken van foto’s, het maken van grafische ontwerpen en het tekenen van vector-beelden. En ook de Apple TV heeft een winnaar: de work-out-app Sweat.

Apple keek verder naar games en onthulde voor ieder platform een winnaar. Op de iPhone werd dit Donut County, Gorogoa op de iPad, The Gardens Between op de Mac en Alto’s Odyssey op de Apple TV.

Meest gedownloade apps en games

Naast prijswinnende apps maakt Apple ook elk jaar bekend welke apps en spelletjes dit jaar het het meest gedownload werden. Hierbij maakt het een onderscheid tussen betaalde en gratis varianten. Vooral in die laatste categorie zijn ze praktisch elk jaar hetzelfde, zo ook in 2018. Op de iPhone werd YouTube bijvoorbeeld het meest gedownload, gevolgd door Instagram, Snapchat, Messenger en Facebook.

De meest gedownloade betaalde apps op de iPhone zijn in 2018 Facetuna, Kirakira+, Dark Sky Weather, HotSchedules en PlantSnap Plant Identification. Qua gratis spellen gaat het om Fortnite, Helix Jump, Rise Up, PUBG Mobile en Hole.io. De meest gedownloade games waar je voor moet betalen zijn Heads Up!, Minecraft, Plague Inc, Bloons TD6 en Geometry Dash.

Natuurlijk worden er niet alleen apps en games voor de iPhone gedownload, maar ook voor de iPad. En ook daar is een lijst van. YouTube en Netflix staan hierbij bovenaan de lijst van gratis apps. Verder blijken de diensten Messenger, Facebook en Amazon Prime Video nog steeds erg populair. Qua gratis games scoorden Fortnite, ROBLOXKick the Buddy, Love Balls en Helix Jump het hoogst in 2018.

Ook betaalde iPad apps scoorden goed in 2018. Bovenaan die hitlijst eindigden Proceate, Notability, GoodNotes 4, Toca Life: Pets en Duet Display. Qua spelletjes betaalden we vooral voor Minecraft, Geometry Dash, The Game of Life, The Room: old Sins en Heads Up! op de iPad.

Beeld: Shutterstock