Technologie

The Barn-oprichter Joost Leendertse: ‘De wereld vergaat niet als je een dag je telefoon thuislaat’

Bij mede-oprichter Joost Leendertse van de biologische fastservice restaurantketen The Barn stromen elke dag 150 mails binnen, telefoontjes niet meegeteld.

Clock 3 min

Download het e-book ‘Mobiel van de zaak of prive’

Ben je ZZP’er en twijfel je of je voor een abonnement van de zaak of privé moet gaan? Download dan nu ons gratis e-book met alle voor- en nadelen op een rijtje.

Download gratis
Eigenhandig de wereld veranderen met lokaal en seizoensgebonden eten kost bakken tijd en energie. Daar weet Joost Leendertse (44) alles van. Als mede-oprichter van de biologische fastservice restaurantketen The Barn stromen elke dag 150 mails binnen, telefoontjes niet meegeteld. Met ondernemer Roel Bloemen staat Leendertse aan het hoofd van twee vestigingen in Amsterdam (Zuidas) en Utrecht (Hoog Catharijne), en meerdere locaties op komst.

Hoewel het honderd procent biologische vlees van The Barn afkomstig is van lang grazende koeien, wordt elke bestelling razendsnel voor je neus bereid in de open keuken. Klanten kunnen gebruikmaken van de app van The Barn om eten aan tafel te bestellen. Leendertse: “Efficiency is bij ons bijzonder belangrijk: we maken langzame producten op een snelle manier. Om voedselverspilling te voorkomen, werken we met touchscreen menukaarten die per minuut wisselen met de aanwezige ingrediënten. Het hele ICT-systeem hebben we zelf gebouwd: twee jaar lang zijn er drie man fulltime mee bezig geweest.”

Onrust

Leendertse werkt als leidinggevende aan een team van tien fulltimers minstens zo efficiënt, maar soms mag het van hem wel wat minder. Op zijn smartphone zit hij naar eigen zeggen continu. “Ik doe niks anders. Als ondernemer ben ik alleen maar bezig met bellen, mails checken en bedenken of ik wel of niet een bericht ga beantwoorden.”

Om de onrust te beperken tot een minimum, laat de ondernemer regelmatig een dag zijn telefoon thuis. “Zonder smartphone word ik minder gestoord en kan ik harder doorwerken. Dan stuur ik een e-mail gewoon een dag later. Met de komst van alle technologische toepassingen beschikken we niet ook opeens over meer tijd. Echt, de wereld vergaat niet als je een dag je telefoon thuislaat.”

Onderbuikgevoel

De snelheid waarmee zaken anno 2018 worden gedaan, is volgens Leendertse meteen de grootste verandering die hij heeft meegemaakt in zijn carrière als ondernemer. “Die continue prikkels, dat had je vroeger niet. Toen kon ik de tijd nemen voor ik een besluit nam en werd ik niet zo aan het twijfelen gebracht door mijn digitale omgeving. Wat ik mis is geestelijke rust. Iedereen mailt en appt maar, mensen luisteren niet meer naar hun onderbuikgevoel.”

Niet voor niets pakte Leendertse nadat hij zijn vorige onderneming had verkocht samen met vrouw en drie kinderen de koffers: het was tijd voor rust. Na een indrukwekkende wereldreis kwam de ras-ondernemer thuis met een nieuw businessconcept waarbij respect voor de natuur centraal staat.

Terug in Nederland moest die nieuwverworven rust worden bewaakt, dus gebruikt Leendertse slechts een handjevol apps. WhatsApp, een visitekaartjesscanner en de digitale agenda zijn favoriet. “Verder gebruik ik geen apps. Of ja, Pinterest! Dat visuele vind ik leuk. Voor het bedrijf maken we gebruik van Instagram en Facebook. Andere sociale media ken ik niet. Ik ben van de oude stempel, maar zie er ook niet het volledige nut ervan in. Zoiets als automatische e-mails vind ik niks, je verliest daarmee de controle.”

Milieu

Een handeling op de smartphone ligt altijd op de loer. Leendertse: “Van het boeken van reizen tot hotels en vliegtickets tot navigatie en muziek; ik doe alles op dat ding. Ik zeg altijd tegen mijn dochter dat zij er vaak op zit, maar ik zit er meer op. Jammer, want ik vind dat er veel nadelen kleven aan smartphonegebruik. Het geeft sociaal veel onrust. Als je nu een kroeg binnenloopt, zitten mensen naast elkaar met een telefoon in de hand. Als vreemde in het buitenland zegt niemand je meer gedag. Dat is toch niks?”

Van ondernemen krijgt Leendertse nooit genoeg. Maar er moet voldoende tijd zijn voor bezinning en inspiratie. Als The Barn up and running is, wat gaat hij dan doen? “Reizen, het liefst heel veel. Ik wil meer bezig zijn met het natuurlijke en menselijke, daar waar The Barn om draait. Het is totale waanzin hoe we nu met het milieu omgaan. Dat moet anders.”

Download het e-book ‘Mobiel van de zaak of prive’

Ben je ZZP’er en twijfel je of je voor een abonnement van de zaak of privé moet gaan? Download dan nu ons gratis e-book met alle voor- en nadelen op een rijtje.

Download gratis
Beeld: Shutterstock