Technologie

Beginnen met blockchain in 5 eenvoudige stappen

Founders onderzoekt wat blockchain precies is, en wat je er als ondernemer allemaal mee kunt. In deze laatste aflevering: een stappenplan voor ondernemers die geïnteresseerd zijn in blockchain, mét tips van de experts die we in onze eerdere artikelen allemaal spraken.

Clock 3 min

Stap 1:

Bepaal of blockchain een rol kan spelen in jouw onderneming
Blockchain kan honger uitbannen, oorlog voorkomen en het voor iedereen onmogelijk maken om te liegen. Klinkt overdreven, niet? Maar praat tien minuten met een échte blockchain-afficionado en je zou het meteen geloven. Het advies is dan ook om vooral nuchter tegen deze trend aan te blijven kijken.

Werk je in de financiële dienstverlening of een andere sector waar transacties, waardeoverdracht en data-uitwisseling een grote rol spelen, dan is het zeker de moeite waard om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Begin vooral klein; kijk bijvoorbeeld of het mogelijk is om bitcoin als betaalmogelijkheid te gaan gebruiken.

Of experimenteer met cloud-based blockchaindiensten van bijvoorbeeld Microsoft. Andere mogelijkheid: kijken wat de opties zijn bij bedrijven als Ledger Leopard, dat een eigen blockchainplatform heeft waar bedrijven gebruik van kunnen maken.

Blijf vooral nuchter als het om blockchain gaat
Tweet
Twitter
The Startup publiceerde in februari een handig stroomschema waarin je op een simpele manier kunt bepalen of blockchaintechnologie dé oplossing is voor het vraagstuk in jouw onderneming. Veel ondernemers zien blockchain – of beter: het verkopen van een eigen ‘munteenheid’ gebaseerd op de blockchain – als een mooie extra mogelijkheid om geld binnen te halen. Met deze ‘Initial Coin Offerings’ haalden bedrijven in 2017 wereldwijd meer dan 4 miljard dollar op.

Toch is het af te raden om te denken: ‘Mijn bedrijf loopt niet zo lekker, ik breng mijn eigen ‘tokens’ op de markt’. Brad Garlinghouse, CEO van crypto- en betalingsbedrijf Ripple in Wired: “Als je een token echt kúnt gebruiken, dan wíllen mensen hem ook echt gebruiken. Maar probeer je bedrijf niet om te vormen met als doel een token te releasen om kapitaal te vergaren, alleen omdat traditionele investeringsmarkten niet geïnteresseerd zijn in wat je doet.”

Oftewel: als het niet past bij je bedrijfstak, het weinig toevoegt of als je er alleen maar geld mee wilt ophalen, laat blockchain dan vooral links liggen. En in andere gevallen: doe het rustig aan. Blockchain zit nog niet in de puberteit; het zal waarschijnlijk nog decennia duren voordat de technologie definitief tot elk mensenleven is doorgedrongen.

Stap 2:

Leer blockchain en crypto kennen
Kennis is macht, zeker als het om een lastig onderwerp als blockchain gaat. Gelukkig valt er valt een hoop te kijken, luisteren en lezen. Dit zijn de tips van de Maarten Bloemers (GUTS Tickets) en Jeroen van Megchelen (LedgerLeopard), die eerder door Founders werden geïnterviewd.

Lezen

Jeroen van Megchelen tipt een aantal interessante accounts om te volgen op Twitter: Coindesk, Ethereum, Dutch Blockchain Coalition, Olivier Rikken en Vitalik Buterin. Maarten Bloemers leest Blockchainblogs op Medium.

Luisteren

Maarten Bloemers luistert standaard naar de Bad Crypto-podcast en de Cryptocast van BNR. Jeroen van Megchelen luistert de podcast van Wim Pelgrim.

Stap 3:

Handel zelf in crypto om blockchain in de praktijk te leren kennen
Wil je meer weten over hoe blockchain in de praktijk werkt, dan is het niet onverstandig om een cryptowallet en cryptocurrency aan te schaffen (disclaimer: steek er vooral niet te veel geld in en zeker niet meer dan wat je kunt missen; experimenteren kan al met een paar honderd euro!).

Op die manier kun je beginnen met een online wallet. Die is relatief het minst veilig, maar ook het goedkoopst. Daarnaast bestaan er offline (desktop-)wallets, papieren en hardware wallets. Die laatsten zijn het veiligst. Je kan ermee betalen én handelen in cryptocurrency. Bij dat laatste is het vooral een kwestie van goed onderzoek doen: de koersen bijhouden, bronnen raadplegen (zie stap 2) én goed checken wat bedrijven die eigen coins uitgeven nu precies doen met blockchain. Zijn ze innovatief bezig, of alleen maar in it for the money?

Met een cryptowallet ga je het principe een beetje snappen
Tweet
Twitter
Jeroen van Megchelen: “Met een cryptowallet ga je het principe een beetje snappen: er is geen derde partij. Ik kan jou binnen een paar seconden betalen zonder dat daar een bank tussen zit. En je snapt ook wat de problemen kunnen zijn: wat gebeurt er als je zo’n wallet kwijtraakt? Want er is ook geen derde partij om je je wachtwoord terug te geven.”

Stap 4:

Kijk eens naar andere bedrijven die succesvol met blockchain aan de slag zijn gegaan

Maarten Bloemers is vooral geïnteresseerd in nieuwe soorten blockchains, waarop toepassingen gebouwd kunnen worden. Cardano bijvoorbeeld, en Stellar, dat zich focust op de financiële sector. Jeroen van Megchelen tipt Loek!, een gebouwendossier gebaseerd op de blockchain. Ook Grain vindt hij een interessante. Die onderneming biedt arbeidsovereenkomsten gebaseerd op blockchain, vooral gericht op flexwerk. Daarbij wordt automatisch betaald voor verricht werk.

Stap 5:

Meer weten? Klop aan bij een blockchain-helpdesk
Mocht je meer willen weten over de mogelijkheden die blockchain biedt, dan kun je bijvoorbeeld terecht bij de Dutch Blockchain Coalition (DBC). Jeroen van Megchelen maakt deel uit van dat samenwerkingsverband tussen overheid, bedrijfsleven, de bankensector en de juridische sector. Meer dan een lobbyclub, aldus Van Megchelen: “De DBC is een kennisbank, bedoeld om awareness te creëren over blockchain. En om mogelijke partners te vinden om mee samen te werken op dit gebied, tenminste, als je zelf wat bijdraagt.”

Naast de DBC is er bij organisaties als Techruption, de Kamer van Koophandel, banken en adviseurs op het gebied van blockchain en crypto de nodige nuttige informatie te vinden.

Beeld: Shutterstock