Technologie

Belsimpel-eigenaar Jeroen Doorenbos zet zijn smartphone gericht in

Belsimpel.nl-oprichter Jeroen Doorenbos verkoopt mobiele telefoons voor de kost. Wat begon als een start-up in zijn Groningse studentenkamer, is uitgegroeid tot een telecombedrijf met 350 werknemers en internationale uitbreiding op de agenda. Hoe zit het met zijn eigen smartphonegebruik?

Clock 2 min

Belsimpel.nl is uit op een revolutie. Het telefoonbedrijf probeert het proces om een mobiele telefoon en abonnement uit te zoeken, drastisch te vereenvoudigen. Het gaat om twee problemen die we willen oplossen, zegt Doorenbos die na zijn studie Geneeskunde de stap maakte naar het ondernemerschap.

Ik ben geen klassieke ondernemer die op elk moment met zijn mobiel in de weer is.
Share
Linkedin
“Enerzijds willen we de klant helpen door ze makkelijker te laten zoeken in het overweldigende aanbod in de telefoniewereld, anderzijds beogen we dat klanten snel en eenvoudig hun bestelling in huis hebben.”

Beperken

Volgens Doorenbos is de smartphone niet weg te denken uit onze levens. Op dit moment worden er meer telefoons aangeschaft via een smartphone, dan met een laptop. “Het aantal aankopen via de smartphone stijgt als een raket. Toen wij begonnen in 2006 werd internet steeds belangrijker voor telefoons. Sinds de mobiele connectiviteit in Nederland is verbeterd, is de telefoon het leading device geworden waarmee mensen onderweg iets kunnen doen.”

Zo ook Doorenbos die graag op zijn laptop vanaf de achterbank in de auto werkt. Zijn smartphone – een iPhone 7 – fungeert dan als modem. Op de bank zal je hem niet betrappen met werkgerelateerde zaken. “Ik ben geen klassieke ondernemer die op elk moment met zijn mobiel in de weer is. Ik maak afhankelijk van het type werk heel gericht gebruik van bepaalde apparaten. Lig ik op de bank? Dan lees ik mijn email nadrukkelijk niet.”

Doorenbos beperkt zijn smartphonegebruik en adviseert zijn werknemers hetzelfde te doen. “Als je je moet concentreren, zet dan je notificaties uit, zeg ik dan. Anderzijds is voor een snel overleg de smartphone ideaal. Al wil dat niet zeggen dat je maar talloze mails moet sturen. Onnodige cc’s vermijden we en bellen doen we soms liever dan mailen.”

Productief

Ondernemer ben je altijd, weet ook de medeoprichter van Belsimpel.nl. Toch zijn er wat trucs die je kan toepassen om tijdig te ontkoppelen. “Mijn tip: spreek met collega’s af hoe je contact hebt. Als ik op vakantie ga, communiceer ik dat. Als mensen mij nodig hebben, zeg ik dat ze mij kunnen bereiken door te bellen of sms’en.”

Om zakelijk en privé in balans te houden, is het volgens Doorenbos belangrijk een duidelijke lijn te trekken. “Buiten werkuren mag er gewerkt worden, maar ik geloof wel in een scheiding tussen actief met je werk bezig zijn en er niet mee bezig te zijn. Half werken is niet productief. Dat is zonde van je vrije tijd. Mijn motto: als je werkt, werk je. Liever dat dan maar half-half.”

Wonder

Een aantal favoriete apps van Doorenbos zijn Evernote en Whatsapp. Die laatste is ideaal om leuke feitjes met collega’s te delen, niet nog een extra kanaal voor opdrachten, zegt hij. “Dat is de valkuil van de smartphone: het vraagt continu om je aandacht.”

Ondanks de negatieve verleidingen van de smartphone moeten we vooral niet vergeten dat het leuk is, zegt Doorenbos. “De productie van een smartphone zou twintig jaar geleden zo’n 1 miljoen euro hebben gekost. Dat iedereen er nu een heeft, is een wonder van techniek.”

Beeld: Shutterstock