Telefoons

Zo bescherm je je Android toestel tegen hackers

Een beveiligingsbedrijf ontdekte vorige week dat 2600 Nederlandse Android gebruikers getroffen zijn door hackers. Dit gebeurde via schadelijke apps die zij zelf gedownload hadden in de Google Play Store.

Clock 2 min

De apps bevatten een stukje software, verstopt in nieuws-apps of apps die je smartphone op kunnen schonen, die uiteindelijk proberen bankgegevens van de slachtoffers te stelen.

“Eigenlijk is het aan Google, de beheerder van de Play Store, om die apps tegen te houden”, zegt Kris Ingerman, marketingmanager bij T-Mobile. Nadat een beveiligingsbedrijf de schadelijke apps vorige week vond, zijn de betreffende apps gelukkig niet meer in de Play Store te vinden. Toch werden zo’n 3000 mensen, waaronder een hoop Nederlanders, uiteindelijk alsnog slachtoffer.

Het vinden van kwaadwillige software is overigens niet eenvoudig. Ook in dit geval was de malware goed verstopt. “Je kan niet altijd zien of er in een app iets verkeerds verborgen zat”, zegt Ingerman. “Maar wij bieden onze klanten wel een manier om eventueel kwaadwillende software van je Android-smartphone te weren”.

Dit product heet T-Mobile Extra Veilig Online. Hiermee maken T-Mobile klanten gebruik van een extra laag bescherming die deze en andere kwaadwillende software tegen kan houden. Als je met dit pakket apps download via een 3G- of 4G verbinding van T-Mobile, scant de provider automatisch op eventuele malafide apps en software, vóór het op jouw telefoon terechtkomt.

4G: niet alleen sneller, maar ook veiliger

Het mooie is: daar hoef jij verder niets voor te doen. “Deze hack had met een product als Extra Veilig Online voorkomen kunnen worden”, zegt Ingerman. “En omdat Extra Veilig Online met de cloud werkt, geldt dat niet alleen voor de gebruiker, maar voor iedereen.” Zodra de malafide software op één telefoon wordt herkend, zijn gelijk alle gebruikers beschermd.

Extra Veilig Online werkt alleen op het netwerk van T-Mobile, dus niet op wifi. “Alles wat je via wifi doet, krijgt dus niet de bescherming mee van Extra Veilig Online. Wij raden überhaupt af om gebruik te maken van een gratis openbaar wifi-kanaal. Je 4G verbinding bij T-Mobile is bovendien over het algemeen een stuk sneller, en met een T-Mobile Zakelijk Unlimited abonnement hoef je je over je dataverbruik ook geen zorgen meer te maken. Zo ben je dus niet alleen snel, maar ook veilig online.

Foto via Shutterstock

Beeld: Shutterstock