Technologie

De beste smartphone processoren

In de rubriek ‘Inzoomen’, duiken we iedere maand in een belangrijke feature van je smartphone. In deze derde editie duiken we in de processor. Sommige merken maken ze zelf, en andere laten het externe bedrijven maken. Wat zijn op dit moment de beste processoren? Waar stelt de processor je toe in staat? En in welke toestellen kun je ze terugvinden?

Clock 3 min

De processor: het brein van je smartphone

Zonder een processor werkt jouw telefoon niet. Het wordt daarom ook wel het brein van een smartphone genoemd. Hét component dat alles van je smartphone aanstuurt en goed laat functioneren. Alle handelingen die jij op je smartphone verricht gaan regelrecht naar de processor. Deze handelingen worden vervolgens visueel omgezet op je beeldscherm. En dit allemaal in een fractie van een seconde. Knap staaltje techniek toch? Het is dus goed om stil te staan wat voor soort processor jij als ondernemer nodig hebt, het soort processor bepaalt namelijk hoe snel jouw telefoon is in het dagelijks gebruik.

Is een snelle telefoon belangrijk voor je?

Een telefoon kun je zien als jouw werk compagnon. Je smartphone kan je helpen je werk sneller klaar te krijgen. Als je een nieuwe smartphone gaat aanschaffen is het belangrijk om te letten op de processorkernen en de kloksnelheid.

De processor bestaat uit meerdere kernen. Deze kernen verdelen het werk dat binnenstroomt als jij je telefoon gebruikt. Je kunt dit zien als een team, die elkaar aanvult wanneer nodig. Als je veel handelingen in een keer verricht op je telefoon springt een volgende kern bij. Hoe meer kernen, hoe sneller een processor dus zijn werk kan doen. Als je een snelle telefoon wilt, is het dus aan te raden om een smartphone met zes-(hexa) of acht(octa) processorkernen te kiezen. Deze vind je bijvoorbeeld in iPhones en de nieuwste Samsung Galaxy smartphones.

Daarnaast kun je kijken naar de kloksnelheid. De kloksnelheid bepaalt hoeveel instructies de processor per seconde kan uitvoeren. 1 Gigahertz (gHz) kan 1 miljard instructies per seconde verwerken. Hoe hoger de kloksnelheid, hoe sneller de telefoon. Samsung en Apple zijn de koplopers wat betreft het produceren van smartphones met enorm snelle processors.

Hoe zie je wat een goede processor is

Als je een nieuwe smartphone aanschaft, heeft deze vandaag de dag vrijwel altijd een goede processor die snel genoeg is voor alle dagelijkse apps en processen. Vaak zie je in de specificaties niet exact hoeveel kernen de processor heeft. Zo gebruikt Samsung de naam Samsung Exynos. Apple maakt weer gebruik van de Apple Bionic processor. Deze hebben vaak 6-8 processorkernen. De nieuwste modellen hebben de snelste processor en als je wat dieper in de specificaties van de specifieke processor duikt, zie je het aantal kernen en hoe deze samenwerken. Wil je hier meer over weten, kun je altijd contact met ons opnemen en vergelijken we de verschillende toestellen.

Doe mij maar gewoon

Niks is vervelender dan een telefoon die traag is. Vooral als drukke ondernemer wil je niet wachten tot er een pagina is geladen op je smartphone. Maar het kan zo zijn dat jij jouw telefoon alleen gebruikt voor je mail, berichten sturen en surfen en dan is het zonde veel geld neer te leggen voor een smartphone met een extreem snelle processor. Het is dan verstandig om dan een smartphone te kiezen uit het middensegment. Ken je het Chinese merk OPPO al? OPPO toestellen hebben een krachtige processor en zijn betaalbaar. Het model OPPO Find X3 Pro heeft een kloksnelheid van 2.8 GHz. Veelgebruikte apps zoals Instagram, E-mail en Whatsapp worden op dit toestel snel geladen. Even pauze? Een spelletje of video bekijken verloopt ook soepel met een OPPO telefoon.

De processors van de nieuwe iPhone 13 serie

Recentelijk is de nieuwe iPhone 13 serie van Apple uitgebracht. Natuurlijk hebben de nieuwe iPhones een heel reeks aan verbeteringen, waaronder de processor. Alle zakelijke iPhone 13 modellen maken namelijk gebruik van de snelste mobiele chip van dit moment: de A15 Bionic processor. Bovendien is deze processor ook nog eens efficiënter. Wat betekent dit voor jou? Als zakelijke gebruiker met één van de nieuwe iPhones zorgt dit ervoor dat je zakelijke video’s kunt editen en dat apps sneller en zonder haperingen naast elkaar kunnen draaien. Profiteer van de snelste processor van dit moment en bestel de zakelijke iPhone 13, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max of de iPhone 13 mini!

Tip: applicaties afsluiten

Vaak draaien er nog applicaties voor de achtergrond, omdat deze niet automatisch volledig worden afgesloten. Hierdoor moet de processor alsnog werken. Hoe meer applicaties op de achtergrond draaien, hoe meer het werkgeheugen belast wordt. Het is daarom aan te raden om applicaties die je niet gebruikt volledig af te sluiten.

Zakelijke smartphone

Zoals je gelezen hebt hebben de nieuwste telefoons een goede processor. Is het voor jou belangrijk dat je smartphone extra snel werkt, dan weet je nu waar je op kunt letten. Bij T-Mobile vind je genoeg opties en we helpen je graag bij het kiezen van een zakelijke smartphone die bij jouw type gebruik past.

Beeld: Unsplash