Technologie

Betaalbedrijf Visa wil dat we met alle apparaten kunnen betalen

Betaalbedrijf Visa wil dat we met allerlei apparaten kunnen gaan betalen. Het traditionele plastic bankpasje kan als het aan het bedrijf ligt, makkelijk door iets anders vervangen te worden. Om…

Clock < 1 min

Betaalbedrijf Visa wil dat we met allerlei apparaten kunnen gaan betalen. Het traditionele plastic bankpasje kan als het aan het bedrijf ligt, makkelijk door iets anders vervangen te worden. Om dat te realiseren gaat Visa een samenwerking aan met IBM, dat de supercomputer Watson heeft ontwikkeld.

Watson IoT is een dienst van IBM die bedoeld is voor slimme, verbonden apparaten: het Internet of Things. Dat kan je smartphone of auto zijn, maar ook huishoudelijke apparaten en zelfs kleding. Door Watson IoT te integreren met het betaalsysteem van Visa, kun je betalingen direct vanaf die apparaten uitvoeren. Bijvoorbeeld met een ring, die we al eerder zagen.

Een ander voorbeeld: stel je koffiezetapparaat is verbonden met het internet. Dat kan handig zijn, want daardoor kan die bijvoorbeeld een koppeling maken met je agenda of fitnesstracker. Zo kan hij voorspellen op welk moment je wakker wordt en automatisch koffie voor je zetten.

Maar nadat je je kopje onder het apparaat vandaan haalt, krijg je een melding: de bonen zijn op. Als Watson IoT en Visa dan ín het koffiezetapparaat zitten, zou je met één druk op de knop nieuwe bonen kunnen bestellen. Beide bedrijven denken dat in 2020 twintig miljard apparaten met het internet verbonden zijn. Die hebben dus allemaal de potentie om een betaalfunctie in zich te hebben.

Beeld: Shutterstock