Telefoons

Betalen met Apple Pay via je mobiel: Zo doe je dat

Vanaf vandaag kun je ook in Nederland betalen via Apple Pay. Maar wat is Apple Pay precies, en hoe kun jij het gebruiken? We leggen je het in dit artikel graag even uit.

Clock 3 min

Het duurde even, maar nu is het toch echt zo ver: Apple Pay is nu ook in Nederland beschikbaar. Maar hoe werkt de dienst eigenlijk en waar kun je het allemaal gebruiken?

1. Wat is Apple Pay?

Apple Pay bestaat al sinds 2014 en werd sindsdien naar steeds meer landen uitgerold. Nederland zat daar echter steeds niet bij. Tot nu dus. Na vijf jaar is de dienst hier ook beschikbaar, maar alleen voor klanten van de ING bank.

De dienst is eigenlijk een variant op contactloos betalen, maar dan met een Apple-apparaat. Wil je dus iets afrekenen in een winkel, dan hoef je je pinpas er niet bij te pakken. Je koppelt je betaalpas namelijk aan je iPhone, iPad of Apple Watch, en gebruikt dat apparaat vervolgens om af te rekenen.

Het betalen zelf doe je via Face ID of Touch ID als je een iPhone gebruikt. Wil je met Touch ID betalen, dan houd je de telefoon bij de pinautomaat met je vinger op de knop. Zodra je ‘Gereed’ en een vinkje op je scherm ziet staan, heb je betaald.

Wil je met Face ID betalen, dan dubbelklik je op de knop aan de zijkant van je telefoon en kijk je naar het scherm. Vervolgens houd je je telefoon bij de betaalautomaat. Ook hier heb je betaald als je ‘Gereed’ en een vinkje op het scherm ziet staan.

Betalen met de Apple Watch doe je door te dubbelklikken op het knopje aan de zijkant. Vervolgens houd je het scherm van het horloge bij het betaalapparaat. Voel je een tikje, dan heb je betaald.

2. Waar kan ik Apple Pay gebruiken?

Allereerst: vooralsnog is Apple Pay alleen te gebruiken als je een rekening hebt bij ING. Andere banken hebben vooralsnog geen ondersteuning voor de dienst. Of en wanneer dat komt, is nog niet bekend.

Apple Pay in fysieke winkels gebruiken, is een fluitje van een cent. Het werkt immers hetzelfde als contactloos betalen met je bankpas, maar dan met je mobiele telefoon of smartwatch. Je kunt Apple Pay dus bij iedere winkel gebruiken die ook contactloos betalen accepteert. En in Nederland is dat vrijwel iedere winkel.

Apple Pay is voorlopig alleen te gebruiken als je een rekening bij de ING bank hebt
Tweet
Twitter
De dienst werkt echter niet alleen in fysieke winkels, maar ook bij winkels op het internet. Als dit het geval is, verschijnt de optie automatisch als betaalmethode bij het afrekenen. Onder meer Coolblue, Thuisbezorgd, Etsy, Wehkamp en G-Star ondersteunen de dienst.

Wil je zeker weten dat jouw favoriete winkel ook Apple Pay accepteert? Dan kun je ook op de website van Apple terecht, waar een lijstje is gemaakt van winkels die de dienst in ieder geval accepteren. Ook via Apple Maps is te vinden of een winkel Apple Pay ondersteunt. Dit staat onder het kopje ‘Handig om te weten’.

3. Hoe stel ik Apple Pay in op mijn mobiel?

Wil je nu zelf ook met Apple Pay aan de slag? Dan moet je je betaalpas eerst nog wel even koppelen aan de Wallet-app op je iPhone, iPad of Apple Watch. Dit doe je door naar Instellingen te gaan in je Mobiel Bankieren-app van ING. Daar kun je voor ‘Apple Pay’ kiezen.

Vervolgens kies je met welke rekening je met Apple Pay wil gaan betalen. Klik vervolgens op ‘Zet in Apple Wallet’, lees de voorwaarden en je bent klaar om de dienst te gebruiken.

Heb je meerdere passen of bankrekeningen? Dan kun je aangeven welke je standaard wil gebruiken voor je betalingen, via de instellingen in ‘Wallet en Apple Pay’ op je telefoon. Wil je een andere pas gebruiken voor een betaling, klik dan op de afbeelding van de pas die je wil gebruiken in het hoofdscherm van de Wallet, voor je een betaling goedkeurt.

Foto: Shutterstock

Beeld: Shutterstock