Technologie

Volgens GUTS Tickets is Blockchain net zo revolutionair als het internet

Blockchain: is het echt de technologie die ons leven gaat veranderen? Founders vroeg drie blockchain-ondernemers uit verschillende branches wat de technologie voor hun bedrijf betekent en hoe revolutionair ze nu eigenlijk is.

Clock 3 min

Naam: Maarten Bloemers
Eigenaar van: GUTS Tickets, een platform voor veilige en transparante ticketverkoop
Over blockchain: ‘Het gaat de wereld in hoge mate veranderen’

Wanneer hoorde je voor het eerst over blockchain?
“Ik denk ergens in 2008, toen bekend werd dat Bitcoin zou worden geïntroduceerd. Daar heb ik me toen een beetje afzijdig van gehouden, want ik geloofde daar niet echt in. De technologie werd alleen maar als betaalmiddel gebruikt en dat zag ik eerlijk gezegd niet gebeuren. Maar toen kwam Ethereum met zijn platform en werd het echt interessant.”

“Ik ben van oorsprong advocaat en heb altijd geprobeerd een brug te slaan tussen de juridische wereld en die van de technologie. Ethereum bood de mogelijkheid om contracten op een blockchain vast te leggen; om ‘als dit, dan dat’-regels op te slaan. Zaken waar je zelfs nu nog voor naar een derde partij moet; een notaris bijvoorbeeld. Ik had meteen het idee: dat kan veel juridische conflicten voorkomen.”

Je dacht onmiddellijk: hier moet ik iets mee?
“Zeker, en ik wist ook dat het wat mij betreft zou gaan om juridische overeenkomsten. Maar da’s lastig, want er zijn best veel zaken niet zo zwart-wit vast te leggen, moeilijk te kwantificeren. Hoe bepaalt een geprogrammeerd contract wat ‘redelijkheid en billijkheid’ is?

“Daarom ben ik gaan kijken naar een eenvoudige transactie, die wel is te vatten in een algoritme. En toen kwam ik bij de verkoop van tickets terecht. Het principe daarvan is simpel: je betaalt je kaartje en gaat naar binnen. Wel bestaat er het probleem van het opkopen van kaartjes en ze doorverkopen voor veel meer geld. Daar biedt de blockchain een goede oplossing voor: alles wordt vastgelegd en kan daarna niet meer veranderd worden. Ook de prijs niet.”

Had je persoonlijk eigenlijk ervaring met te dure kaartjes?
“Nee, helemaal niet. Ik ging zelden naar concerten, ben ook nog nooit opgelicht bij het kopen van een kaartje. Voor mij is het puur het juridische aspect dat het interessant maakt.”

Jullie zijn bij de start van GUTS Tickets ook een eigen token (soort valuta) gaan uitgeven: de GET. Waarom eigenlijk?
“We hebben eigenlijk een ‘machine’ ontworpen die het mogelijk maakt om tickets te produceren die niet te vervalsen of voor meer geld door te verkopen zijn. Die heet het GET-protocol.

De GET-token moet je zien als de brandstof voor die machine. Gebruikers en investeerders kopen de tokens en wij beloven dat ze straks gebruik mogen maken van onze diensten. De exacte term daarvoor is utility token. Ze leveren ons geld op om ons systeem verder te ontwikkelen.”

Gaat GUTS de ticketindustrie definitief veranderen denk je?
“Uiteindelijk willen we ons GET-protocol toegankelijk maken voor ticketverkopers en event-organisatoren wereldwijd. GUTS Tickets moet je zien als een soort etalage voor GET, waarin we onze kennis en ons systeem laten zien.”

Maarten Bloemers (GUTS Tickets)

Is blockchain net zo revolutionair als internet?
“Zeker. Wat internet heeft gedaan met het beschikbaar maken van informatie, zal blockchain gaan betekenen voor het frictie-loos overdragen van bezit.”

Wanneer zal blockchain definitief tot de mainstream doorgedrongen zijn?
“Er bestaat een soort wetmatigheid over het gebruik van nieuwe technieken: vanaf het prille begin duurt het ongeveer dertig jaar voordat een technologie gemeengoed is. Dat was zo met de kleuren-tv en met internet. Blockchain is nu een jaar of tien onderweg, ik ga ervan uit dat het over twintig jaar overal in gebruik zal zijn.”

Kun je het je als ondernemer permitteren om er nog niet mee bezig te zijn?
“Blockchain gaat de wereld in grote mate veranderen. Maar wees wel realistisch over de fase waar de technologie nu in zit. Je ziet allerlei megalomane visies van startups die, als je ze goed bekijkt, blockchain niet eens nodig hebben.

Heel veel werkt ook nog niet, er moet nog veel worden uitgevonden en bruikbaar worden gemaakt. Pak 500 euro en spendeer die aan wat coins, dan zie je hoe gebruiksonvriendelijk blockchain en het investeren erin nu nog is. Maar het is toch slim om dat te doen, want je leert de technologie beter snappen en weet wat er speelt.”

Beeld: Shutterstock