Technologie

Blockchain en vastgoed: Verkopen we ons huis binnenkort in cryptocurrency?

Blockchain: is het de technologie die ons leven gaat veranderen? Founders vroeg Jeroen de Leijer van BrickEx hoe revolutionair blockchain is voor de vastgoed markt.

Clock 3 min
Naam: Jeroen de Leijer
Eigenaar van: BrickEX, een platform waarop aanbieders en investeerders in vastgoed kunnen handelen via de blockchain.
Over blockchain: “De mogelijkheden die blockchain biedt voor vastgoed zijn enorm.”

“In 2015 las ik voor het eerst over blockchain. ‘Dat kan wel eens het een en ander gaan veranderen’, was mijn eerste gedachte. Hoe meer ik erover las, hoe meer mogelijkheden ik zag. Helemaal toen ik me een paar jaar later ging verdiepen in cryptocurrency. Ik handelde al langer in vastgoed met mijn fonds BrickFund. De mogelijkheden die blockchain voor vastgoed biedt in combinatie met het creëren van een eigen munt zijn enorm.”

Wat is er mogelijk dan?

“Je kunt er vastgoed liquide mee maken. Hoe meer vraag er naar vastgoed komt, hoe meer interesse er zal zijn in onze munt, de BrickToken. En hoe meer die munt waard wordt. Zo creëer je liquiditeit. Ook maakt een platform als BrickEX het mogelijk om vastgoed dat je in bezit hebt, snel en in kleine hoeveelheden te verkopen. Daarmee wordt die markt ook interessant voor kleine investeerders, voor wie de drempel om in vastgoed te gaan nu nog vaak te hoog is. En dat terwijl het rendement op vastgoed veel groter is dan op, pakweg, de gemiddelde spaarrekening.”

“Wat we met BrickEX doen is het bouwen van een infrastructuur waarin beleggers en aanbieders van vastgoed met elkaar kunnen handelen met blockchain als basis. Dus zonder centrale instantie die de zaken regelt. Ook kunnen derde partijen gebruikmaken van het BrickEX-platform. Het kadaster bijvoorbeeld, dat kan zijn data koppelen aan BrickEX. Investeerders kunnen die gegevens dan tegen betaling inzien.”

Jeroen de Leijer

Om BrickEX up and running te krijgen, is 35 miljoen euro nodig. Dat proberen jullie binnen te halen door het verkopen van die eigen munt, de BrickToken.

“Het aantrekkelijke van het op de markt brengen van je eigen munt (een Initial Coin Offering, oftewel ICO, red.), is dat je in één keer een jumpstart kunt maken met je eigen onderneming. Onze juridische structuur, verdere ontwikkeling en de manier waarop we te werk gaan, kost veel geld. Die geldbehoefte wordt verdeeld over het aantal tokens dat we uitgeven en dat is de listingprijs. Die prijs kan in de toekomst veranderen, dat wordt bepaald door hoe het platform zich ontwikkelt.”

Gaat blockchain ons leven veranderen?

“Hoe dan ook gaat de blockchain-techniek niet meer weg. De vraag is alleen: van alle partijen die ermee aan de slag gaan, wie worden de winnaars? Voor de vastgoedsector biedt blockchain in ieder geval enorm veel mogelijkheden. Op een platform als BrickEX zou je op een gegeven moment als community veel zaken kunnen oppakken die nu door derde partijen worden uitgevoerd. Het vaststellen van de bouwkundige staat van een pand bijvoorbeeld. Degene die het onderzoek uitvoert, wordt dan betaald in tokens.”

“Ook de mogelijkheid die blockchain biedt voor het centraliseren van informatie kan van groot voordeel zijn voor de vastgoedsector. Stel je voor: je wilt bij vijf banken een hypotheekofferte opvragen. Dan geef je ze gewoon alle vijf toegang tot jouw veilig opgeslagen informatie, in plaats van vijf keer dezelfde informatie ergens te moeten opvragen. En uiteindelijk kan je hypotheekakte gewoon in de blockchain komen.”

Hoe kun je als ondernemer inspelen op de blockchain-technologie?

“Dat ligt vooral aan de sector waarin je werkt. Je moet jezelf afvragen: kan blockchain in mijn branche een disruptieve rol spelen? Biedt het een toegevoegde waarde? Je moet niet met blockchain aan de slag gaan alleen omdat het kan. Alle stappen die je zet kosten ook geld. Cryptogeld weliswaar, maar dat moet vooralsnog met écht geld gekocht worden.”

Beeld: Shutterstock