Technologie

Blockchainrevolutie: voor ondernemers die meer willen weten over deze technologie

We zijn tegenwoordig een buzzwoord rijker: blockchain. De technologie neemt de wereld snel over, maar velen begrijpen niet wat het nu eigenlijk is. In Blockchainrevolutie leggen Don en Alex Tapscott precies uit wat blockchain is en hoe het in te zetten is voor bedrijven.

Clock 3 min

Blockchain is de technologie achter de bitcoin. Het maakt gebruik van een zogenaamd peer-to-peer-netwerk van computers om transacties goed te keuren. Simpel gezegd: het gebruikt allerlei computers die wereldwijd vrijwillig beschikbaar zijn gezet om het werk te doen. Dat is handig, want daardoor is er geen centrale plek die kan worden gehackt.

Voor veel mensen is die uitleg al meer dan wat ze over blockchain weten. Het woord zingt rond in de wereld, maar lijkt nog wat ongrijpbaar. Toch wordt er al wel van alles mee gedaan. Banken en advocaten werken al met de techniek om hun systemen veiliger te maken.

Blockchainrevolutie

Maar er valt nog veel meer te behalen op het gebied van blockchain, zeker als meer mensen weten wat het is en hoe ze ermee aan de slag kunnen. Dat is waar Blockchainrevolutie om de hoek komt kijken. Dit boek is een introductie in de wereld en tegelijkertijd een overzicht van welke veranderingen de technologie met zich mee kan brengen.

Het boek begint met een lang voorwoord over hoe blockchain zich heeft ontwikkeld en welke problemen het oplost, pas daarna wordt uitgelegd wat blockchain nu precies is. Hiervoor moet je wel even vooruit bladeren naar pagina 90, wat een klein minpunt is aan het boek. Het was handiger geweest de uitleg eerst te lezen, voor er over de technologie wordt gesproken.

Don en Alex Tapscott, vader en zoon, waren duidelijk de aangewezen personen om dit boek te schrijven. Don schreef al vijftien boeken over technologie, waaronder The Digital Economy en Wikinomics. Alex is de CEO en oprichter van een adviesbedrijf dat blockchain-bedrijven bouwt. In het boek komen bovendien topmensen uit de technologie, zakelijke wereld en wetenschappers aan het woord.

Alex Tapscott
Alex Tapscott

Duidelijke taal

Het geheel biedt ons een interessante inkijk in de wereld van blockchain, opgeschreven in duidelijke taal. Hoewel er veel vaktermen worden gebruikt, worden die ook allemaal uitgelegd en beschreven. Daardoor leest het boek gemakkelijk weg en biedt het ook nog eens een hoop inspiratie.

Na de inleiding wordt namelijk gesproken over de kansen die blockchain biedt. Zo gaat het over slimme contracten, waarin duidelijk kan worden vastgelegd wat de prijs voor een bepaalde dienst of product is. Die prijs kan niet zomaar worden gewijzigd, waardoor er transparantie en eerlijkheid ontstaat. Discussies over welke prijs het nu was, behoren daarmee mogelijk tot het verleden.

Ook kan de technologie muzikanten en artiesten helpen bij het claimen van hun werk en een eerlijk deel van de waarde ervan ontvangen. In het digitale tijdperk waar werk constant wordt gekopieerd en bij verschillende diensten beschikbaar is, is dat een welkome oplossing. Voor de gewone internetgebruiker biedt het bovendien meer privacy dan het gewone internet en kunnen we meer waarde hechten aan de dingen die we wél delen.

Don Tapscott
Don Tapscott

De toekomst

Voor bedrijven kunnen al die kansen veel inspiratie bieden, maar het roept ook vragen op. Is het allemaal haalbaar en gaat blockchain daadwerkelijk de wereld overnemen? Ook daar besteden de auteurs aandacht aan, in een apart hoofdstuk met tien barrières die je tegen kunt komen bij de implementatie van blockchain. En daarbij leggen ze vooral ook uit hoe je die barrières kunt doorbreken.

Het boek biedt een interessant inkijkje in deze complexe wereld, maar richt zijn blik ook vooral op de toekomst. Er wordt gesproken over dromen van autonome agenten – software die zelf beslissingen kan maken, kan handelen en zich aanpast aan zijn omgeving. Denk bijvoorbeeld aan een systeem dat zelf op het internet kan zoeken naar nieuwe websites en zo klanten kan winnen voor bijvoorbeeld een SEO-bedrijf.

Het is een mooie wereld die de Tapscott’s in het boek schetsen, maar het is nog maar de vraag hoeveel ervan werkelijkheid wordt. Toch is het interessant om te lezen welke kansen er nu al zijn, welke dromen mensen hebben en vooral ook wat bedrijven zelf met de technologie kunnen doen. Er zijn inmiddels talloze boeken over blockchain, maar Blockchainrevolutie is misschien wel het meest volledige en meest leesbare naslagwerk voor iedere geïnteresseerde.

Voor: Iedereen die interesse heeft in blockchain en er zelf wat mee wil doen. Auteurs Don en Alex Tapscott bespreken uitgebreid wat de technologie inhoudt en welke kansen er nu al zijn.

De auteurs: Don Tapscott schreef eerder al vijftien boeken, waaronder The Digital Economy en Wikinomics. Zoon en mede-auteur Alex Tapscott is CEO en oprichter van NextBlock Global, een investeringsbedrijf in de blockchain-industrie. Samen richtten ze ook het Blockchain Research Institute op.

Blockchainrevolutie, Alex en Don Tapcsott, Xander Uitgevers, 22,50 euro.

Beeld: Shutterstock