Technologie

Ex-medewerkers Google en Facebook lobbyen tegen technologieverslaving

Een groep ex-medewerkers van Google en Facebook, die de techbedrijven in hun vroege dagen hebben meegemaakt, komt in actie tegen hun voormalige werkgevers.

Clock < 1 min

Dat meldt Tweakers. De groep noemt zich Center for Humane Technology en waarschuwt voor negatieve effecten van sociale media op kinderen, mentale gezondheid, relaties en democratie.

Sociale media zijn ontworpen om verslavend te zijn, zegt het Center for Humane Technology. Sociale platformen, zoals Facebook, Instagram, YouTube en SnapChat, willen gebruikers zo lang mogelijk vasthouden. Denk maar aan de autoplay van YouTube, zodra de eerste video klaar is, staat de tweede alweer klaar. Zo blijven gebruikers langer kijken dan eigenlijk de bedoeling was en dat maakt de platformen zo succesvol. In zijn boek Hooked noemt Nir Eyal dat het “gokkasteffect”. Je blijft die app maar openen, omdat je nooit weet of je beloond wordt met een berichtje of een like.

Campagne op school

Vooral het verslavende effect op kinderen is zorgelijk, vindt het Center. Ze willen daarom campagne gaan voeren op 55.000 scholen in Amerika. Ook wil de groep lobbyen voor wetgeving die de effecten van technologie op kinderen onderzoekt.

Eén van de oprichters van het Center for Humane Technology is Tristan Harris. Hij werkte ooit als design ethicus voor Google. Een paar jaar geleden gooide hij het roer om en richtte Time Well Spent op, een initiatief dat mensen helpt om minder sociale media te gebruiken. Als tip geeft hij bijvoorbeeld om de kleurinstellingen van je telefoon naar zwart-wit te veranderen. Zo vallen notificaties die je aandacht moeten trekken, minder op.

Roger McNamee, ook een oprichter van het Center, was een vroege investeerder in Facebook. Hij voelt zich schuldig over wat het platform is geworden. “Facebook spreekt je hagedissenbrein aan – voornamelijk angst en boosheid,” zegt hij tegenover The New York Times. “En sinds de komst van smartphones, houdt het je elk moment van de dag vast. Dit is een kans voor mij om een fout te herstellen.”

Beeld: Shutterstock