Technologie

CES 2018: Dit zijn de 6 belangrijkste trends van de grootste elektronicabeurs ter wereld

De CES, de Consumer Electronics Show die ieder jaar in Las Vegas wordt gehouden, is weer voorbij. Alle grote (en veel kleine) techbedrijven in de wereld hebben daar hun nieuwste innovaties laten zien. Wat kwam er allemaal voorbij?

Clock 4 min

De CES vindt vroeg in het jaar plaats, en is daarmee de kick off van het jaar in tech. Dit is de plek waar de trends voor de komende tijd zich manifesteren. Wat zijn de tech trends voor 2018? We zetten ze voor je op een rij.

1. Artificial Intelligence

‘The Year of Artificial Intelligence’, zo wordt 2018 ook wel genoemd. Terecht? Het werd ook al gezegd over 2017. En als het goed gaat, draait het in 2019 ook nog om kunstmatige intelligentie (AI, artificial intelligence). Experimenten met zelflerende machines en algoritmes doken de afgelopen jaren al in menig branche op. AI zit niet alleen in een fysieke robot, maar is ook de drijvende techniek achter de spraakassistent, het middelpunt van de smart home.

Zelfrijdende auto’s worden uitgerust met een AI-assistent om verkeerssituaties te herkennen en in te schatten, en om de passagiers te leren kennen. In China worden binnenkort supermarkten geopend die klantgedrag laten observeren door security camera’s met AI. Zo kunnen ze voorspellen wat klanten in de toekomst kopen en hoe ze dat doen. En dan hebben we het nog niet gehad over alle robots die AI in zich hebben.

2. 5G

Een nieuwe auto kan nog zo snel en aerodynamisch zijn, als je er alleen mee over kromme zandweggetjes kan rijden, heb je er weinig aan. Zo ook met nieuwe technologieën als AI, virtual reality (VR) en augmented reality (AR). Als er straks adembenemende VR-reclames beschikbaar zijn op YouTube, dan is het vrij lullig als het beeld na vier seconden stokt en eindeloos moet bufferen voor het weer verder kan. Die auto kan sneller, dus de weg moet breder, gladder, enzovoorts.

Ook het Internet of Things staat of valt met de connectie die tussen de verschillende componenten mogelijk is. De mogelijkheden op onze apparaten worden groter, en de telecommunicatiestandaard groeit mee. 5G is op dit moment nog in the works, maar de verwachtingen zijn hoog.

3. Smart Home

De slimme speaker was een hit in de Amerikaanse verkooplijsten van afgelopen Kerst. Die speaker, van Amazon, Google of Apple bijvoorbeeld, is de behuizing van de spraakassistent. Miljoenen huishoudens in de VS hebben al een smart home-systeem in huis.

En volgens de Consumer Technology Association gaat dat aantal nog eens met 60 procent stijgen het komende jaar. De slimme speaker is daar het middelpunt van. Nederlandse spraakassistenten komen wellicht dit jaar op de markt, dan zullen wij ongetwijfeld deze vlucht ook meemaken.

Hoe ziet dat er dan uit, leven in een smart home? Je kunt met spraakopdrachten de verlichting bedienen in huis, de tijd opvragen, en online boodschappen doen. Maar via de slimme speaker kun je ook het laatste nieuws tot je nemen door een podcast op te zetten (“Alexa, zet eens die en die podcast op”) of dat op een vaste tijd te laten doen.

Amazon Echo helpt je zelfs met het kiezen van je dagelijkse kloffie:

4. Vervoer

Van zelfrijdende auto tot drone, bezorgrobot en Elon Musk’s droomproject de hyperloop: vervoer is een hot topic in tech.

Boeing is een passagiersdrone aan het maken. De Googles en Teslas zijn tegen elkaar op aan het boksen om de eerste succesvolle zelfrijdende auto te produceren.

Bedrijven als Uber en het Chinese Didi Chuxing geven deze competitie nog een extra zwengel. Deze techgiganten willen namelijk maar al te graag investeren in de technologie. Degene die de strijd om de beste zelfrijdende auto wint, ‘die zal het hele transportsysteem van de toekomst ontwikkelen’, aldus de CEO van Didi Chuxing.

Foto: Byton

5. VR

Virtual reality (VR) komt steeds meer bij de gewone consument terecht. Een VR-bril is goed betaalbaar tegenwoordig. Marketeers zitten te popelen om VR op grote schaal in te kunnen zetten. De belofte is groot. VR is als een ware ‘empathy machine’ en verhoogt de betrokkenheid van de gebruiker aanzienlijk ten opzichte van 2D-reclame.

De gaming industrie is al langer bezig met VR, er zijn dan ook al wat VR-games op de markt. Gameontwikkelaars experimenteerden vorig jaar al met trackers om het hele lichaam in de VR- wereld te krijgen. Tesla presenteerde op de CES een volledig pak, waarmee je met je hele hebben en houden in de virtuele realiteit kunt gaan zitten:

6. Blockchain

De grote gekte van 2017 was natuurlijk de Bitcoin. In november stegen de koersen ineens hard, en op z’n piek kostte één Bitcoin ongeveer 20.000 dollar. Grote banken noemden het “tulpengekte”, en degenen die te laat waren hadden last van echte Bitcoin-FOMO (fear of missing out). De grote cryptocurrency craze lijkt al een beetje voorbij, maar van de blockchain zullen we nog wel meer gaan horen.

Ethereum is dan een naam die vaak wordt genoemd. Ethereum is een platform bedoeld voor app- ontwikkelaars. Zij kunnen gebruikmaken van een kant-en-klaar blockchain netwerk, waar ze hun blockchain applicaties in kunnen pluggen. Teken dat dit verder gaat dan een craze, is dat verschillende overheden al interesse hebben om (een deel van) hun dienstverlening via blockchain te regelen in plaats van met papierwerk. Blockchain is in principe ongevoelig voor fraude, veilig en transparant.

Foto: Ethereum

In 2018 vliegen we nog steeds niet naar Mars, en raken we ook nog niet overbodig door de komst van robots. Maar feit is, dat bedrijven en landen om het hardst rennen om innovatie op hun naam te schrijven. De ontwikkelingen zullen snel blijven gaan. Wij kunnen als consumenten achterover zitten en genieten van de show.

Uitgelichte afbeelding: Kobby Dagan / Shutterstock.com
Beeld: Shutterstock