Technologie

Vanaf juli laat Google Chrome websites zonder HTTPS zien als ‘onveilig’

Google Chrome, de webbrowser van de zoekmachine let er vanaf juli op of de websites die je bezoekt een veilige verbinding hebben.

Clock < 1 min

Een webadres met beveiligde verbinding is te herkennen aan het slotje in de adresbalk en het adres van de website begint met de letters ‘https’. Bezoek je een website met een onbeveiligde verbinding, dan begint die nog met ‘http’. Vanaf juli gaat Chrome deze websites markeren als ‘onveilig’. Dat valt te lezen op het security-blog van Google.

Veiligheid op het web

Kom je op een beveiligde website met een https-versleuteling dan zie je een slotje, met het woord ‘veilig’. Als de site nog via een oude http-verbinding werkt, is het slotje niet te zien. Chrome geeft dan een waarschuwingsicoon weer. Wanneer je op het icoon klikt, zegt de browser dat de website niet beveiligd is. De https-encryptie maakt het moeilijker gegevens te onderscheppen van websites. De http-verbinding is verouderd, wachtwoorden en bijvoorbeeld creditcardgegevens zijn over deze verbinding niet voldoende beveiligd.

Vanaf juli gaat Google gebruikers actiever waarschuwen, wanneer ze op een onbeveiligde website terechtkomen. Je zult dan het woord ‘onveilig’ zien als je een website met http-adres bezoekt. Hiermee wil het techbedrijf gebruikers bewust maken van hun veiligheid op het web en ontwikkelaars aanmoedigen om hun websites over te zetten naar een beveiligde verbinding.

Begin juli lanceert Google de nieuwste versie van Chrome met daarin ook deze nieuwe feature.

Beeld: Shutterstock