Technologie

Cleanprofs reinigt afvalcontainers op milieuvriendelijke wijze

Het ene moment leidt hij op kantoor alles in goede banen, het andere rijdt hij mee op een reinigingsauto. Om de dag erna vervolgens bij een grote zakelijke klant op bezoek te gaan. Het werk van Boudewijn van der Graaf voor afvalcontainerreiniger Cleanprofs is allesbehalve saai.

Clock 3 min

Hij mag dan operationeel directeur en eindverantwoordelijk voor de organisatie zijn, dat betekent niet dat Boudewijn van der Graaf de hele dag op het hoofdkantoor in Wateringen te vinden is. Integendeel. Hij bevindt zich graag tussen de mensen die ervoor zorgen dat er elke dag vele afvalcontainers door heel Nederland worden gereinigd.

Cijfers? 100.000 klanten, 68 reinigingsauto’s, 8.000 tot 12.000 reinigingen per dag, 80 medewerkers en 7 vestigingen. Zo. Niet zomaar een speler op de reinigingsmarkt dus. Wat zeggen we, Cleanprofs is marktleider.

Abonnement

Wij zijn afhankelijk van een stabiele internetverbinding
Tweet
Twitter
Van der Graaf: “Wij verzorgen de hygiënische reiniging van afvalcontainers voor consumenten en zakelijke klanten. Al ligt de focus nu nog grotendeels op de consument, zo’n 90%.

Een consument sluit bij ons een abonnement af en wij zorgen er dan voor dat de bakken, gft, restafval en plastic, periodiek worden gereinigd. Wij hebben alle afval-ophaalschema’s van elke gemeente in Nederland geïnventariseerd. Zo weten we wanneer waar de bakken worden geleegd.

Onze auto’s rijden dan als het ware achter de vuilniswagens aan, om de afvalcontainers meteen te kunnen reinigen als ze leeg zijn. Met bedrijven maakt onze afdeling planning apart een afspraak om langs te komen.”

Boudewijn van der Graaf

Milieubewust

Cleanprofs is in 2014 opgericht. Van der Graaf werkt er sinds september 2018 met veel plezier. Dynamisch en soms complex, noemt hij zijn baan. Niet alleen de dynamiek en complexiteit spreken hem aan, ook de manier van werken en de visie van Cleanprofs sluiten aan bij hoe hij het graag ziet. Specifieker: het bewust omgaan met het milieu. Want hoe werkt het nou, dat reinigen?

“Veel mensen die zelf hun bakken schoonmaken, doen dat met chloor of andere chemicaliën en dat is slecht voor het milieu. Cleanprofs reinigt met koud water en zonder chemische middelen. Daar zijn wij uniek in. Onze reinigingsauto’s hebben een watertank met tussen de 700 en 1.000 liter erin. Elke reinigingsauto is voorzien van een speciaal filtersysteem, waardoor het gebruikte water telkens opnieuw gebruikt kan worden en een reiniger tussen de 150 en 200 reinigingen per dag kan doen. Uniek is ook dat we het water niet aftappen van een waterleiding maar dat we, heel milieubewust, eigen waterbronnen hebben.”

Aan het eind van de dag worden de watertanks geleegd bij de vestigingen. Het water wordt gefilterd en weer aan de waterbron toegevoegd, aan het grondwater dus.

Planning

Om het hele proces soepel te laten verlopen, is een goede planning vereist. Elke dag wordt er voor de reinigers die op pad gaan een planning gemaakt voor de dag erna. Die planningen staan in een planningssysteem genaamd PTV. De chauffeur logt ’s ochtends op zijn tablet in en vervolgens kan hij zijn dagplanning uploaden.

“Een betrouwbare, stabiele internetverbinding is voor Cleanprofs cruciaal. Als een reiniger zijn route niet goed of snel kan uploaden, loopt de planning in het honderd. Je moet er niet aan denken dat het netwerk uitvalt. Al die klanten die we dan moeten teleurstellen. Gelukkig biedt T-Mobile die stabiele internetverbinding.”

Maatwerk

Mocht een reiniger pech aan zijn auto krijgen of bijvoorbeeld door drukte niet overal aan toekomen, dan kunnen zijn collega’s op zijn route inloggen en zien waar ze kunnen helpen. “Als ze een bepaalde afvalcontainer hebben gereinigd, dan tikken ze dat af in het systeem, zoals wij dat noemen. Zo is iedereen steeds op de hoogte van wat er al is gedaan.”

Alle chauffeurs hebben een mobiel abonnement van T-Mobile. “Er moet een goede nationale dekking zijn, want mijn collega’s komen in de verste uithoeken van het land. Die dekking is er bij T-Mobile. Al waren er meer redenen hoor, dat er voor deze provider is gekozen. T-Mobile denkt met je mee en levert maatwerk. Welke producten hebben we nodig en welke niet? Het abonnement kan telkens worden aangepast naar onze wens.

Zo zijn er standaard MB-pakketten, maar die sloten niet helemaal aan bij onze behoefte. Toen konden we gebruik gaan maken van een speciaal MB-pakket.”

Feeling

Voor Boudewijn zelf is landelijke telefoniedekking ook van groot belang. Hij spendeert dagelijks heel wat uren aan de telefoon. “Ik heb veel contact met alle vestigingen. Met de regiomanagers bijvoorbeeld, maar ook met de technische dienst en de klantenservice. Ik moet de hele dag bereikbaar zijn. Of ik nou op kantoor zit of meerijd op een auto.

Want ook dat laatste doe ik graag. Ik wil zien en beleven hoe het er onderweg aan toegaat. Ik wil feeling houden met alle onderdelen van Cleanprofs. Alleen zó kan ik zien hoe we onze dienstverlening verder kunnen verbeteren.”

Fotografie: Billie-Jo Krul
Beeld: Shutterstock