Technologie

Startup Crowded Cities wil dat kraaien sigarettenpeuken gaan opruimen

Met sigarettenpeuken bezaaide steden worden in de toekomst schoongemaakt door kraaien, als het aan de startup Crowded Cities ligt.

Clock 2 min

Vandaag mocht ondernemer Bob Spikman zijn idee pitchen tijdens in de categorie ‘Perfect Cities’ van de Accenture Innovation Awards. Samen met mede-oprichter Ruben van der Vleuten praten we na afloop over het concept.

Kunnen jullie het concept in drie zinnen omschrijven?

Van der Vleuten: ,,Wij maken een machine die kraaien zelf traint om sigaretten op te ruimen. Dat werkt zo – dit wordt wel langer dan drie zinnen, trouwens. De eerste stap is om de kraai naar de machine te lokken door voedsel naast een sigarettenpeuk op een plateau te leggen. Als de vogel later terugkeert, is het voedsel weg. Een kraai heeft dan de neiging om naar andere voorwerpen te pikken. Als hij dan de sigarettenpeuk in een bakje schuift, krijgt hij weer voedsel. Zo hopen we de kraai te trainen, zodat hij later sigaretten die verder weg liggen in ruil voor voedsel aan de machine geeft.”

Hoe is dit idee ontstaan?

Spikman: ,,Ons initiële idee was om de sigaretten door een robotstofzuiger te laten opruimen. Dat bleek heel lastig. Het is voor zo’n apparaat bijvoorbeeld heel moeilijk om tussen geparkeerde fietsen te komen. En eigenlijk willen we ook niet naar een wereld toe waarin overal drones vliegen en stofzuigers rondrijden.”

,,Onze ideale stad werkt samen met de natuur. Hoe kun je je omgeving inzetten om een probleem op te lossen? Dat is dus ook wat we met dit product doen. Eerst wilden we met duiven werken, maar die bleken niet snugger genoeg. Later ontdekten we dat we een trainingsmethode voor kraaien konden gebruiken. En het mooie van kraaien is dat ze elkaar kopiëren. Dus de kraaien gaan ook elkaar trainen.”

Er zijn andere oplossingen voor dit probleem, zoals de asbakstoeptegel.

Spikman: ,,Ja, dat is een goede stap. Maar het grote probleem is dat het daarmee nog steeds sociaal geaccepteerd is om peuken op straat te gooien.”

Van der Vleuten: ,,Het zou mooi zijn als we er uiteindelijk voor zorgen dat mensen hun peuken niet meer op de grond gooien. Dat is wel slecht voor onze business, maar lost het probleem wel op.”

Maar hoe ga je voorkomen dat mensen gaan denken: ‘Ach, de kraaien ruimen het wel op’?

Spikman: ,,Het zou kunnen dat mensen dat gaan denken. Maar ik denk dat misschien het tegenovergestelde gaat gebeuren. Ik weet het niet. Dit zijn dingen die je niet kunt voorspellen.”

Van der Vleuten: ,,Het gaat om bewustzijn. Ik had het er laatst met iemand over toen we een biertje aan het drinken waren. Zij zei: ‘Het valt toch wel mee met hoeveel peuken er liggen?’ Maar toen we daarna een paar honderd meter over straat liepen, zag ze ze overal liggen.”

Wat zijn jullie volgende stappen?

Spikman: ,,We hadden hier vandaag graag met de machine gestaan, maar het lukte ons niet om hem af te hebben zoals we het wilden. Gelukkig is het niet heel complex om het apparaat te bouwen. Met onze achtergrond als industrieel ontwerper lukt dat wel. Na het bouwen moeten we een expert op het gebied van gedragspsychologie bij dieren erbij betrekken. De kraaien trainen is misschien wel onze grootste uitdaging.”

Van der Vleuten: ,,We moeten ook nog onderzoeken of het opruimen van de peuken schadelijk is voor de kraaien. We nemen nu aan dat dat niet zo is. Kraaien maken bijvoorbeeld weinig speeksel aan. En in de filters zitten weinig schadelijke stoffen. Maar we moeten dat nog wel samen met een expert goed uitzoeken.”

,,En dan hopen we dat onze apparaten over anderhalf jaar in Amsterdam te vinden zijn. Nee, wereldwijd, trouwens. Niet alleen in Amsterdam.”

Beeld: Shutterstock