Technologie

CSR: 4 manieren waarop wij onze business inzetten om een betere wereld te creëren

Corporate Social Responsibility (CSR) heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Steeds meer bedrijven gaan het belang van duurzaam en sociaal ondernemen inzien. Ook bij T-Mobile proberen we al jaren bij te dragen aan een betere wereld. Dit doen we middels ons Connect to Change programma waarbij we ons richten op vier thema’s. En omdat vandaag ons CSR-rapport 2020 gepresenteerd werd, dook Founders in de vier pilaren van Connect to Change. ‘De zakelijke missie van T-Mobile is in feite een sociale missie,’ aldus Søren Abildgaard, CEO bij T-Mobile Nederland. Lees snel verder!

Clock 3 min

De maatschappelijke ambities van T-Mobile komen samen in het programma Connect to Change. Hierin onderscheiden we onze CSR-activiteiten in vier thema’s: Duurzaamheid, Innovatie voor de Maatschappij, Digitale Inclusie en Diversiteit & Inclusie. Søren Abildgaard, CEO bij T-Mobile Nederland: “De zakelijke missie van T-Mobile is in feite een sociale missie: we willen ervoor zorgen dat iedereen verbonden is. Iedereen verdient toegang tot wat onze digitaliserende wereld te bieden heeft. We willen niemand achterlaten. Deze missie is de leidraad voor T-Mobile Nederland. Elke dag weer. Dat gaat veel verder dan zorgen voor een stabiele en supersnelle verbinding via onze diensten. We gaan voor verbinding met impact. En we stoppen niet tot iedereen verbonden is.”

1. Duurzaamheid 

T-Mobile doet er alles aan om zo milieuvriendelijk en circulair mogelijk te werken. De telecomprovider pakt haar verantwoordelijkheid in de overgang naar een circulaire economie, een van de grootste uitdagingen van deze tijd. T-Mobile is zich bewust van de impact van haar eigen bedrijfsvoering op klimaat en milieu. Meer dan 2% van de wereldwijde CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door ICT, telecommunicatie en datacenters. Daarom is de energie-efficiëntie van het eigen netwerk en de waardeketen het belangrijkste speerpunt binnen het duurzaamheidsbeleid van de telecomprovider.

Een greep uit de resultaten in 2020:

  • T-Mobile gebruikt al jaren 100% groene stroom. Door het Tele2-netwerk na de fusie uit te faseren, heeft T-Mobile ook nog eens 36 ton aan CO2-uitstoot bespaard. Dat staat gelijk aan de uitstoot van ongeveer 19.000 huishoudens.
  • In 2020 introduceerde T-Mobile bedrijfskleding die gemaakt is van 100% biologisch GOTS-gecertificeerd katoen. Met de eerste bestelling van 1.100 polo’s werd de uitstoot van 440 kg CO2 voorkomen en 1,5 miljoen liter water bespaard.

2. Innovatie voor de Maatschappij 

T-Mobile verbindt niet alleen miljoenen Nederlanders dagelijks via haar netwerk, maar zet haar netwerk en technologische expertise ook in ten goede van de maatschappij. Door samen te werken met sociale ondernemers faciliteert de telecomprovider innovaties die het welzijn van mensen verbeteren en waarde toevoegen aan gezondheidszorg, onderwijs en slimme steden.

Zo is T-Mobile in 2020 een pilot gestart met Virtual Reality (VR) pionier HorusVR. Samen met kennisinstellingen en zorgaanbieders zetten de organisaties VR in voor innovaties in zorg en onderwijs. Zoals VRiendje, een VR-oplossing die mensen op afstand in contact brengt met de buitenwereld. In de pilot wordt VRiendje om de tien weken bij een ander zorgcentrum ingezet. De organisaties onderzoeken  onder meer hoe VRiendje bij kan dragen aan sneller herstel van kinderen die langdurig in het ziekenhuis verblijven en aan het verminderen van eenzaamheid onder ouderen. T-Mobile helpt met technische ondersteuning met als belangrijkste doel om VRiendje robuuster en slimmer te maken.

3. Digitale Inclusie 

De maatschappij digitaliseert in hoog tempo, maar tegelijkertijd zijn er minstens 2,5 miljoen mensen in Nederland die geen toegang hebben tot of moeite hebben met het gebruik van digitale apparaten. T-Mobile vindt dat iedereen toegang verdient tot wat de digitale wereld te bieden heeft. En streeft ernaar technologie en digitale middelen optimaal in te zetten voor een inclusieve samenleving.

In 2020 schoot T-Mobile te hulp tijdens de eerste lockdown door de coronacrisis, zodat mensen met elkaar in contact konden blijven. De telecomprovider zag dat vooral onderwijs- en zorginstellingen hulp konden gebruiken. Door gratis PrePaid simkaarten met 50GB data weg te geven aan onderwijsinstellingen, stelde T-Mobile kinderen die thuis geen internettoegang hadden toch in staat online hun lessen te volgen. Ook doneerde de telecomprovider simkaarten aan zorginstellingen, bedoeld voor zorgmedewerkers die regelmatig online met elkaar moeten overleggen en patiënten die in contact willen blijven met hun naasten. In totaal doneerde T-Mobile 25.000 simkaarten.

4. Diversiteit & Inclusie (Diversity & Inclusion)

T-Mobile gelooft dat zij sterker wordt door verschillende achtergronden en standpunten, als bedrijf en als individu. De telecomprovider doet er alles aan om een diverse en inclusieve werkgever te zijn, waar iedereen gelijk is. Er wordt extra aandacht besteed aan gelijke kansen voor vrouwen, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, mensen met verschillende seksuele geaardheden, mensen met een niet-westerse culturele achtergrond en de verschillende generaties die bij de organisatie werken.

Een greep uit de resultaten in 2020:

  • In 2020 is T-Mobile gestart met het interne Diversiteit & Inclusie programma, onderwerpen die altijd al een belangrijke rol speelden bij de manier van werken van de organisatie. Om meer specifiek te investeren in diversiteit en inclusie, heeft T-Mobile een team van ambassadeurs en een speciaal projectteam opgericht. Zij bewaken en realiseren de ambities, coachen managers en zijn sparringpartner voor het recruitmentteam.
  • Ook zijn er vier verschillende ‘Employee Resource Groups’ opgericht die de stand van zaken rondom gender, seksualiteit, etnisch erfgoed en handicap bespreken. Aan de hand daarvan worden speerpunten voor de verdere uitrol van het Diversiteit & Inclusie programma bepaald.

Meer CSR?

Ben je benieuwd naar de andere resultaten van Connect to Change? En naar de focusdoelen en gebieden voor 2021? Lees meer in het volledige rapport.

Beeld: T-Mobile