Telefoons

De trends van MWC 2019? Opvouwbare smartphones, 5G en mixed reality

Het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona is ieder jaar weer het toneel van innovaties en technologische doorbraken. Ook dit jaar zagen we mooie nieuwe producten en gave ontwikkelingen. Maar het was ook veel. Zoveel, dat wij een kleine terugblik geven op MWC 2019 en zijn belangrijkste nieuws.

Clock 3 min

Tijdens MWC 2019 was er geen ontkomen aan: de opvouwbare smartphone is hier. Samsung presenteerde zijn Galaxy Fold vlak voor de start van MWC tijdens het eigen Unpacked-evenement. Huawei besloot op MWC zelf zijn grote onthulling te doen en ook een opvouwbaar model aan te kondigen, de Mate X.

De twee telefoons verschillen echter op diverse punten van elkaar. Zo koos Samsung voor een scherm dat naar binnen toe wordt opgevouwen, en heeft Huawei juist een groot scherm dat naar buiten toe gevouwen wordt. Ook het formaat van die schermen is anders. De Galaxy Fold komt met een 7,3 inch Dynamic Amoled-scherm, de Mate X heeft een 8 inch OLED-scherm.

Daarnaast bevat de Galaxy Fold maar liefst zes camera’s. Aan de voorzijde zit in opgevouwen toestand een 10 megapixel camera. Wordt de telefoon uitgevouwen, dan zijn er twee selfie-camera’s aan de voorzijde en drie camera’s aan de achterkant. Huawei biedt de optie om de camera’s aan de voor- en achterkant gelijktijdig te gebruiken, maar heeft nog geen specificaties over die camera gegeven.

Huawei Mate X

Tot slot heeft de Galaxy Fold een accu van 4.380 mAh. De Mate X van Huawei heeft er een van 4.500 mAh.

5G

De Mate X van Huawei is naast opvouwbaar ook nog eens klaar voor 5G. En dat is dan ook de tweede trend die we tijdens MWC 2019 zagen: apparaten voor 5G. Naast Huawei waren er namelijk diverse andere smartphone-fabrikanten die een 5G-telefoon aankondigden.

Denk bijvoorbeeld aan Xiaomi, die een nieuwe versie van de Mi Mix 3 presenteerde. De telefoon heeft een 6,4 inch 1080p OLED-scherm en een achterkant die omhoog beweegt om de selfie-camera te onthullen. Deze telefoon moet in mei verschijnen voor 599 euro. In de Verenigde Staten komt verder de LG V50 ThinQ, een 5G-variant van de al bestaande V40. De telefoon komt met een 4.000 mAh-accu.

En ook Samsung presenteerde een 5G-telefoon, al verschijnt deze net als die van LG vooralsnog alleen in de Verenigde Staten. De telefoon, de Galaxy S10 5G, krijgt een 6,7 inch scherm en een 4.500 mAh-accu. Ook zit er een extra camera op aan de voor- en achterkant.

Mixed reality

Hoewel MWC voor een groot deel om telefoons draait, zijn er natuurlijk ook allerlei andere aankondigingen. Dit jaar zagen we bijvoorbeeld meerdere presentaties van AR- en VR-apparaten.

Een goed voorbeeld is de HoloLens 2 van Microsoft, die de manier waarop “werk uitgevoerd” wordt moet veranderen. Het apparaat heeft twee keer meer gezichtsveld dan zijn voorganger, met 47 pixels per graad aan zicht. Ook volgt het apparaat je ogen om te zien waar je naar kijkt, en je handen worden zonder controller gevolgd. Microsoft werkt nu met diverse bedrijven samen om software te maken voor het apparaat.

De HoloLens 2 zou meer dan twee keer het gezichtsveld hebben dan zijn voorganger, al is niet duidelijk hoe groot dat gezichtsveld precies is. Wel is duidelijk dat de 47 pixels per graad aan zicht behouden wordt. De verandering is volgens het bedrijf het equivalent van het wisselen van een 720p-televisie naar een 2K-set voor ieder oog. Verder moet de headset je ogen volgen om precies te weten waar je naar kijkt. Je handen worden gevolgd zonder een controller, dankzij de nieuwe “time-of-flight”-dieptesensor en een aantal algoritmes. De headset zelf moet comfortabeler zijn dankzij verbeterd management van de temperatuur en koolstofvezelmateriaal.

Ook was de HTC Vive Focus Plus, die vlak voor MWC 2019 werd gepresenteerd, aanwezig om getest te worden. Dit apparaat biedt zes graden aan vrijheid met nieuwe controllers, heeft een 3K AMOLED-scherm en richt zich met name op zakelijke gebruikers. Wanneer het apparaat in Nederland verschijnt en voor welke prijs, is nog onbekend.

Beeld: Shutterstock