Technologie

Wereldwijde initiatieven om sneller digitaal te ondernemen

De pandemie heeft bedrijven wereldwijd in een digitale stroomversnelling geduwd. Overal ontstonden verschillende manieren om sneller digitaal te ondernemen. In dit artikel duiken we in een onderzoek van Arthur D. Little waarin de meest voorkomende manieren op een rijtje werden gezet.

Clock 3 min

Digitale Transformatie 5G: dit is pas het begin

cta-ebook-digitale-transformatie-5g

Wil je ook aan de slag met 5G? Download dan ons gratis e-book met vier adviezen waarmee je op een nuttige en realistische manier met 5G aan de slag kunt.

DOWNLOAD GRATIS
Mkb-bedrijven vormen de ruggengraat van de economie. Ze zijn in de meeste landen goed voor 40 procent van het bruto binnenlands product. Hoewel zij altijd overheidssteun nodig hadden, heeft COVID-19 hun business een verwoestende klap toegebracht, waarvan velen wellicht niet meer herstellen. Verschillende regeringen hebben economische hulppakketten beschikbaar gesteld. Echter, deze pakken niet altijd de uitdagingen aan waarmee de ondernemers worden geconfronteerd om hun bedrijf te heropenen en te laten groeien in de wereld na COVID-19. Naast de economische steun, hebben ze ook toegang tot digitale vaardigheden en oplossingen nodig om in deze nieuwe wereld hun bedrijf draaiende te kunnen houden.

Digitale ondersteuningsinitiatieven

Globaal gezien bieden overheden digitale ondersteuningsinitiatieven aan die in drie categorieën vallen:

  1. Geven van informatie en expertise

Het geven van informatie en expertise kan door onlinetraining over specifieke digitale oplossingen, of door adviesdiensten in het kader van een bredere digitale transformatie. Zo introduceerde het Oostenrijkse federale ministerie voor Digitale en Economische Zaken het Digital Team Austria-initiatief. Het bestaat uit bedrijven in de digitaliseringssector die voor tenminste 3 maanden gratis digitale diensten aan mkb-bedrijven aanbieden.

  1. Subsidies en financiering voor (versnelde) digitalisering

Dit kunnen subsidiebetalingen zijn voor de overgang naar digitale e-commerceplatforms of speciale fondsen die subsidies of leningen geven. In Duitsland heeft de regering bijvoorbeeld speciale fondsen opgezet voor digitalisering en ICT-bevordering van mkb-bedrijven. Ook Japan ondersteunt de kleine ondernemer door subsidies te bieden ter ondersteuning van thuis werken, de invoering van IT-oplossingen en de ontwikkeling van verkoopkanalen voor e-commerce.

  1. Pasklare oplossingen of platforms

Deze oplossingen of platforms zijn misschien wel de meest impactvolle categorie van de digitale ondersteuningsinitiatieven, aangezien deze meerdere uitdagingen tegelijk aanpakken. Hierbij kun je denken aan apparatuur, videoconferenties, samenwerkingsplatforms, digitale betalingen, e-commerceplatforms, IT-oplossingen en cyberbeveiligingsoplossingen. Soortgelijke oplossingen zorgen ervoor dat er minder behoefte is aan technische expertise en kapitaal dat nodig is voor de eigen ontwikkeling of aankoop van digitale oplossingen. Ook kunnen ze een strategische richting geven voor hoe je als ondernemer kunt deelnemen aan een grotere, toekomstgerichte digitale strategie.

Pasklare oplossingen

In de meeste landen bestaan de initiatieven voornamelijk uit het aanbieden of mogelijk maken van pasklare oplossingen. Met daarbij een focus op de sectoren die het meest zijn getroffen en die mogelijk op afstand kunnen blijven werken.

In China biedt de overheid bijvoorbeeld ondersteuning aan om naar cloud computing te migreren. Door samenwerkende cloud technologieoplossingen aan te schaffen worden zo online training, een thuiskantoor en e-commerce mogelijk gemaakt. De Italiaanse regering heeft een portaal opgezet waar mkb-ondernemingen, door zich te registreren, toegang krijgen tot gratis digitale diensten van grote bedrijven uit de particuliere sector.

Sectoren individueel helpen

In Singapore zijn deze oplossingen erop gericht om sectoren individueel te helpen. Zo is er een programma dat een op maat gemaakte lijst bevat van technologische oplossingen die mkb’ers kunnen implementeren. En daarbij wordt dan tot 80 procent van de uitgaven, met betrekking tot aankoop en implementatie, gefinancierd.

Andere instanties leveren ook pasklare oplossingen voor het mkb. Singapore’s Infocomm Media Development Authority (IMDA) en Enterprise Singapore kondigden aan dat zij vooraf goedgekeurde oplossingen hebben voor het werken op afstand, waaronder laptops. Terwijl het Singapore Tourism Analytics Network toegang biedt tot bijgewerkte toerismestatistieken ter ondersteuning van de herstelactiviteiten.

Creëren van digitale platforms

In Colombia ligt de focus op het creëren van virtuele marktplaatsen, maar ook op digitale marktplaatsen voor B2B en B2C. Deze bevatten fora waar bedrijven kortingen en gratis diensten aanbieden om andere bedrijven te helpen. De oplossingen die de Colombiaanse overheid biedt, bestaan uit gratis online tools, digitale betalingstools en webpagina-ontwikkeling voor bedrijven. Hiermee kunnen mkb-bedrijven de communicatiekanalen met hun klanten onderhouden.

Andere toonaangevende landen in het onderzoek, zoals Oostenrijk en Maleisië, hebben zich ook gericht op het aanbieden van digitale platforms. In Oostenrijk promoten verschillende regionale onlineplatforms online producten. In Maleisië ontwikkelt de overheid een digitale marktplaats, zodat kleinere leveranciers met de overheid kunnen samenwerken voor de inkoop.

Andere mooie voorbeelden van overheidssteun

  • Informatie delen over COVID-19
    In het Verenigd Koninkrijk heeft de overheid voor het mkb een reeks gratis webinars over het coroniavirus georganiseerd. Deze webinarserie kan praktisch advies bieden, gericht op internationaal verhandelde kwesties
  • Platform om middelen uit te wisselen
    In Tsjechië is een platform gecreëerd om bedrijven, die tijdelijk behoefte hebben aan werknemers, te verbinden met bedrijven die extra arbeidskrachten hebben.

Overheden moeten nú en snel handelen

Uit het onderzoek blijkt dat er nog meer moet gebeuren naast het duwtje in de rug van sommige regeringen. Overheden zouden kunnen profiteren van het internationaal delen van informatie over wat wel en wat niet werkt.

Ze moeten ervoor zorgen dat zij het mkb voorziet van het juiste type financiële steun om te overleven, vooral in de vorm van leningen, toelagen of subsidies. Met zo min mogelijk vertraging en bureaucratische rompslomp. Daarbij moeten ze ook meer doen om de snelle digitalisering van MSME te ondersteunen, waarbij ze de unieke gevolgen van de pandemie inzien.

Het belangrijkste is dat overheden nú en snel moeten handelen. Als zij dit niet doen, kan de schade aan het wereldwijde economische herstel gigantisch zijn. Op korte termijn zelfs maar liefst 20 procent van het bruto binnenlands product.

cta-ebook-digitale-transformatie-5g

Digitale Transformatie

Wil je ook aan de slag met 5G? Ons gratis e-book biedt vier adviezen om met 5G aan de slag te gaan.

DOWNLOAD GRATIS
Beeld: Shutterstock