Technologie

Digital twins: slimmer ondernemen met digitale versies van fysieke objecten [Crowned New Tech]

Een digital twin is een virtuele kopie van iets dat in de echte wereld bestaat. Steeds vaker zetten grote bedrijven deze digitale simulaties in om meer van de mogelijkheden van een bepaald product of situatie te weten te komen. Wat kunnen we hiervan leren? En is dit iets wat over een paar jaar door vrijwel elke ondernemer toegepast gaat worden? Egbert Kroon, onze Director B2B Development & Innovation, nam in een nieuwe editie van zijn Crowned New Tech serie een deep dive in deze materie. Benieuwd? Lees snel verder!

Clock 6 min

In ‘Crowned New Tech’ duikt Egbert Kroon in nieuwe technologieën om op zoek te gaan naar nieuwe business modellen. In deze serie guest blogs geeft onze Director B2B Development & Innovation je een blik in de toekomst en biedt hij je inspirerende ideeën over hoe je met je business daarop in kunt spelen. In deze derde editie van ‘Crowned New Tech’, duikt Egbert in het opkomende fenomeen dat digital twins heet.

5G voor ondernemers

e-book-5g-voor-ondernemers-LP-cover-250x340

In dit e-book nemen we je mee in nieuwe manieren van ondernemen die door 5G mogelijk gemaakt gaan worden.

DOWNLOAD GRATIS
Wat is een digital twin?

Nee, deze blog gaat niet over de avatars van Danny de Vito en Arnold Schwarzenegger die samen in de Metaverse hun succesfilm naspelen. Het gaat over die andere digital twins. Laten we eens aan ChatGPT vragen wat een Digital Twin is. Want waarom zou je zelf nog iets verzinnen? Wat blijkt, ChatGPT is zo populair dat het op het moment van schrijven zijn maximale capaciteit heeft bereikt.

Dan maar op zoek naar een alternatief. Ik ben uitgekomen op ChatSonic. Dat heeft helaas niks te maken met het blauwe stekelvarken dat heel hard kan rennen. Hun definitie van een digital twin is: “Een virtuele vertegenwoordiger van een fysiek object of systeem, dat gebruikt kan worden om zijn prestaties te simuleren of te monitoren in verschillende situaties. Digital twins worden gemaakt door het combineren van sensoren, software en data van het fysieke object of systeem om een digitale versie ervan in de cloud te maken. Deze digitale versie kan gebruikt worden om prestaties te verbeteren, het verhelpen van problemen en om de klantbeleving te verbeteren.”

Best wel een moeilijke definitie eigenlijk. Ik ga even vragen of het wat eenvoudiger kan, door te vragen of hij het kan beschrijven in de woorden van een 12-jarige. Dat lukt: “Een Digital Twin is een virtuele kopie van iets dat in de echte wereld bestaat. Het is als een computer versie van een persoon of ding dat je kunt gebruiken om van de versie in het echte leven data te verzamelen en te analyseren. Bijvoorbeeld, als je een huisdier hebt, kun je er een digital twin van maken dat zijn gezondheid kan bijhouden, welke dingen hij/zij allemaal doet en nog veel meer.”

Digital twins in het MKB

Ah, dus eigenlijk is het alsof je Tamagotchi de digitale variant is van een echt persoon. Niet helemaal, maar wel een beetje. Laten we wat voorbeelden geven van hoe digital twins worden ingezet in het MKB, zodat we het allemaal begrijpen. Ik vind het altijd interessant om te ontdekken hoe dit soort technologieën voor het midden en kleinbedrijf toegankelijk zijn gemaakt. Dat zegt namelijk iets over de volwassenheid en toepasbarheid van de technologie. Veel digital twin toepassingen zitten namelijk in de productie en logistiek en komen dan vaak bij bedrijven terecht met een grote IT- en innovatieafdeling. Ook wordt het gebruikt in de F1 en ruimtevaart, maar dat is letterlijk vrij ver weg voor de meeste MKB’ers. Maar is wel voor je MKB organisatie in te zetten? Dan is het voor iedereen toegankelijk.

Digital twins op de winkelvloer

Laten we beginnen met retail. Uiteraard zijn er de grote ketens met grote logistieke distributiecentra, maar in dit geval gaan we op zoek naar de kleine retailer. Op de winkelvloer kennen we natuurlijk al jaren de digitale deurteller die probeert bij te houden hoeveel mensen je winkel in- en uitlopen. Dat geeft de retailer wat inzicht in bezoektijden en aantallen. De moderne variant daarvan is een camera die mensen telt. Maar die kan ook vaak zien hoe lang ze voor een bepaald schap staan, welke producten ze beetpakken en hoe lang ze in de winkel blijven. Je eigen wifi houdt waarschijnlijk bij wanneer je personeel binnenkomt en vertrekt. Het is allemaal data die je over je winkel hebt. Als je dit in een digital twin zou plotten, dan kun je al deze inzichten combineren en relaties leggen tussen die data.

Zo zou je kunnen zien dat er bijvoorbeeld op woensdagmiddag tussen 12:30 en 13:30 bovenmatig veel snoep verkocht wordt aan groepjes van mensen die individueel afrekenen. Echter, zie je op donderdag ook altijd onverklaarbare gaten in de voorraad van je schrijfgerei. Daar kan een verband tussen zitten. En door simulaties te draaien, bijvoorbeeld de schrijfwaren op een andere plek te zetten of minder mensen tegelijk in de winkel toe te laten, kun je ontdekken wat het effect hiervan op je voorraad gaat zijn.

Er zijn ook voorbeelden waarbij je klant een digital twin van zijn huis aanmaakt, waar hij zijn nieuwe keuken, apparaten, muurverf of meubels probeert in te passen. Nu zijn dat nog vaak individuele apps van fabrikanten zoals Flexa of Ikea. Maar wat zou het fijn zijn als er een universele bibliotheek is waarbij je ook jouw producten voor in het huis kunt toevoegen. Daarmee kan de klant automatisch een shoppinglijstje maken voor een totale verbouwing, met reservering van zijn spullen bij jou in de winkel.

Logistieke digital twin oplossingen

Heb je een logistiek bedrijf, dan is een van de eerste stappen in je proces het verpakken van de spullen en ervoor zorgen dat ze veilig in een soort container passen. Pakketjes zijn niet allemaal vierkant en het versturen ervan is nogal gebonden aan bepaalde seizoenen. Daarnaast wordt er nog een hoop afval geproduceerd met verpakkingsmateriaal. Voor jouw bedrijf is het waarschijnlijk te duur om zelf nieuw verpakkingsmateriaal te ontwikkelen. Maar een bedrijf als IKEA zet digital twins in om materiaal, gemaakt van champignons, te testen dat plastic verpakkingen kan vervangen. Deze digital twin simuleert allerlei omstandigheden zoals weer, botsingen en schudden zoals het pakketje ook in het echt zou ervaren. Het zou interessant zijn om te weten of het ook chagrijnige bezorgers kan simuleren die je pakketje ergens in je voortuin knikkeren.

Er zijn ondertussen ook oplossingen die een digitale versie maken van een container en precies kunnen bereken hoe je zo optimaal mogelijk je pakketjes in een container zet, een soort super Tetris eigenlijk.

Digital twins voor je MKB onderneming

Toch blijft het lastig om concrete voorbeelden uit het MKB te vinden. Er valt veel te leren van de grote bedrijven die deze technologie inzetten door hun best practices te gebruiken. Maar het is wel belangrijk dat je eerst bewust nadenkt over de data die je al over je eigen bedrijf hebt. Dan kun je vervolgens nadenken over welke data nog meer relevant zou kunnen zijn om jouw vragen te beantwoorden. Met dat inzicht kun je dan op zoek naar zinnige sensoren die, met behulp van IoT of Computer Vision, je van de juiste input kunnen voorzien. Met al die data kun je dan een digital twin laten maken. Er is veel software beschikbaar die je hierbij kan helpen. Maar ook dat is best wel een jungle om de juiste te vinden. Veel is branche specifiek of heel erg generiek. Mijn aanbeveling is om goed te zoeken naar voorbeelden uit jouw branche.

Meer inspirerende digital twins

Veel digital twin oplossingen zijn gespecialiseerd in constructie, logistiek of de bouw. Er zijn echter ook andere branches die aan het profiteren zijn van deze technologie. De medicijnindustrie bijvoorbeeld. Dit is traditioneel gezien vooral een wereld waarin je heel veel moet testen en valideren. Qubit Pharmaceuticals pakt het anders aan. Het is vrij complex, maar in essentie draaien ze simulaties op de kleinste deeltjes van moleculen, in veel soorten modellen om zo boven water te kunnen krijgen in welke combinatie ze het beste effect hebben. Daarmee zijn ze in staat om supersnel nieuwe medicijnen te ontdekken.

Een andere interessante branche is de branche die zich bezighoudt met het behoud van erfgoed. Toen in 2019 de Notre Dame voor een groot deel afbrandde, moest het opnieuw worden opgebouwd. Voorheen moesten we het in dat soort situaties soms doen met de schilderkunsten van de lokale Leonardo da Vinci. Inmiddels zou je je op basis van Instagram ook een redelijk beeld moeten kunnen vormen. Ik weet niet of het uiteindelijk gedaan is of niet, maar voor het spel Assasins Creed is de Notre Dame volledig digitaal nagebouwd. En hierdoor zou het als voorbeeld voor de wederopbouw gediend kunnen hebben. Inmiddels is al veel meer mooie nieuwe technologie beschikbaar zoals Lidar, Point Cloud en nog veel meer om digitale versies van je gebouwen te maken.

De rol van 5G 

Omdat een goede digital twin kan floreren bij veel data, heb je sensoren nodig om die data te verzamelen. Dat kunnen klassieke IoT sensoren zijn die bezoekers, luchtdruk, temperatuur of andere dingen meten. Maar je ziet ook steeds meer computer vision gebaseerde sensoren die weer andere dingen kunnen meten. Met behulp van 5G kun je al die data naar een cloud laten sturen en ze toevoegen aan je favoriete digital twin oplossing in de cloud. Klinkt dit nog te complex voor je? Geen nood. Net als met alle nieuwe technologieën: begin klein. Start geen megalomane projecten op om full digital twin te gaan. Begin met data verzamelen, ontdek welke data je nog zou willen hebben en zoek daar sensoren voor. Als je dat hebt, probeer ze dan in een digital twin te zetten. Dan ontdek je vanzelf welke informatie je nog mist en welke vragen je eigenlijk zou willen stellen aan je digital twin.

Eerder verschenen in de Crowned New Tech serie

In eerdere guest blogs in de Crowned New Tech serie verkende Egbert Kroon onderwerpen als computer vision en voice assistants. Wil je nieuwe blogs van Egbert gewoon in je inbox ontvangen? Meld je dan aan voor de Founders nieuwsbrief. Dit kan gratis door je onderaan dit artikel hiervoor aan te melden.

e-book-5g-voor-ondernemers-LP-cover-250x340

5G voor ondernemers

In dit e-book nemen we je mee in nieuwe manieren van ondernemen die door 5G mogelijk gemaakt gaan worden.

DOWNLOAD GRATIS
Beeld: Shutterstock