Technologie

Digitale trends 2022: hoe de metaverse, NFT’s, fandom en web 3.0 jouw branche gaan veranderen

Door de bijzondere omstandigheden van het coronatijdperk brengen we veel meer tijd online door. En dat leverde een aantal interessante nieuwe fenomenen op. The Metaverse: het nieuwe driedimensionale internet, NFT, Web 3.0, synthetische media en de kracht van fandom en communities. In dit artikel lees je meer over dé digitale trends van 2022.

Clock 4 min

In tijden van crisis wordt het fundament gelegd voor nieuwe technologische innovaties. Sociale en zakelijke contacten werden veelvuldig online gelegd en zorgden voor een overvloed aan nieuwe communicatie-apps. We zoeken elkaar tegenwoordig steeds vaker online op. Als bedrijf kun je niet achterblijven in deze digitale ontwikkelingen. Deze drie fenomenen maken in 2022 een kickstart:

1. The Metaverse: het nieuwe internet?

Metaverses zijn de volgende fase in de evolutie van het internet. Web 1.0 was eenvoudig en eentonig, en vervulde slechts een commerciële functie door het tonen van contactgegevens, deelname aan fora en andere basisvormen van interactie. Daarna blies Web 2.0 het internet nieuw leven in. Alle populaire websites en sociale netwerken die we vandaag de dag kennen, zijn alleen toegankelijk via een browser of applicatie. Blockchain-technologieën vinden steeds meer hun weg naar de online omgeving en creëren Web 3.0. Sociale netwerken in Web 3.0 zullen geen eindeloze feeds van memes en posts zijn, maar eerder uitgestrekte metaverses. Een relatief nieuwe term die afkomstig is uit de wereld van cryptocurrencies.

Het web verplaatst zich van pagina’s naar plekken

Zie het als een virtuele wereld die parallel naast onze fysieke wereld bestaat. Een soort Second Life met verschillende toepassingen, bedrijven, maar ook internetcommunities die samen een virtuele wereld bouwen. Een wereld waartoe wij vrij toegang hebben via internet en hardware-apparatuur. Niet alleen met een VR-bril, maar ook met je laptop of smartphone kun je je door deze wereld bewegen. De metaverse is een verzameling van verschillende digitale werelden die met elkaar verbonden zijn. Hierin kun je virtueel een land kopen. Of een bedrijf starten. Uiteindelijk is het mogelijk om in de metaverse te winkelen, te ondernemen, te ontmoeten, te werken en zelfs concerten bij te wonen.

Technologie-expert Jarno Duursma zegt hierover: ‘In de metaverse zullen individuen en bedrijven in staat zijn een ongelooflijk breed scala aan producten en diensten te creëren, te produceren en te leveren; en daarvoor zullen ze ook beloond worden. Alle participerende bedrijven en individuen zullen als consument of als producent onderdeel uitmaken van een anti-fragiele virtuele economie, gebaseerd op cryptovaluta, traditionele valuta, NFT en andere tokens die waarde vertegenwoordigen.’

2. NFT: eigenaarschap in het digitale domein

Non-fungible token (NFT) is een niet-inwisselbaar, onvervangbaar eigendomscertificaat. Het is een manier om alles wat zich op het internet bevindt, uniek te maken. Met behulp van blockchaintechnologie ken je een eigendomscertificaat toe aan alles wat digitaal is. Denk aan afbeeldingen, filmpjes, memes en muziek. Hierdoor kun je bewijzen dat het digitale object jouw eigendom is. Zo verkocht bijvoorbeeld de oprichter van Twitter zijn allereerste tweet. Men is altijd al bereid geweest veel geld te betalen voor fysieke goederen met emotionele en esthetische waarde, zoals auto’s, schilderijen en horloges. Digitale objecten hadden tot nu toe niet dezelfde waarde, omdat ze nooit uniek zijn. Ze kunnen gemakkelijke gekopieerd, gedupliceerd en gereproduceerd worden. NFT’s creëren nu de mogelijkheid om eigenaarschap te verbinden aan digitale objecten. Alles wat je kunt digitaliseren wordt daarmee een soort onvervangbaar digitaal kunstwerk.

Als we in de toekomst in de metaverse werken, sociale contacten onderhouden en zelfs virtuele voorwerpen kopen, hebben we een veilige manier nodig om aan te tonen dat we eigenaar zijn. We moeten ons ook veilig voelen om deze voorwerpen en geld in de metaverse over te dragen. Er zal een nieuwe markt ontstaan waarin het hele stelsel van creatieven, bedrijven, artiesten, fans en bijbehorende online subculturen de vruchten zullen plukken van digitale NFT-producten en bijbehorende winsten. Zij zetten de waarde van hun producten en diensten om naar NFT’s en creëren daarmee financiële waarde. Zelf een NFT maken? Lees gauw het artikel!

3. Decentralized Finance

Hoe zou een wereld zonder banken eruit zien? Decentralized Finance, ook wel DeFi genoemd, is een systeem waarbij financiële producten beschikbaar worden op een openbaar gedecentraliseerd blockchain-netwerk. Dat maakt ze open voor iedereen om te gebruiken, in plaats van via tussenpersonen zoals banken of makelaars. In tegenstelling tot een bank- of effectenrekening, zijn een door de overheid uitgegeven ID, sofi-nummer of bewijs van adres niet nodig om DeFi te gebruiken. NFT’s spelen een centrale rol in het faciliteren van DeFi die nodig is om metaverse-projecten tot stand te brengen. Het is een opkomend ecosysteem van financiële toepassingen en protocollen die gebouwd zijn op blockchain-technologie met programmeerbare mogelijkheden, zoals Ethereum en Solana. De transacties worden automatisch uitgevoerd via slimme contracten op de blockchain, waarin ook de overeenkomst van de deal is opgenomen. DeFi belooft investeerders open toegang tot financiële toepassingen die draaien op gedecentraliseerde computernetwerken.

Ondernemen in een driedimensionale wereld

Zie je het al voor je, ondernemen in een driedimensionale wereld? De opkomst van de Metaverse, web 3.0 en NFT’s zorgen voor een nieuw digitaal landschap met oneindig veel digitale mogelijkheden. Hoe maak je als bedrijf de vertaalslag naar deze nieuwe wereld? Maar ook: wat is de keerzijde, en hoe houden we de menselijke maat als software steeds slimmer wordt? In de TableTalk TV ‘Ondernemen in een driedimensionale wereld’ leer je alles over deze digitale fenomenen. En waarom je in 2022 hier niet in kunt achterblijven.

Deze sprekers vertellen je meer over de trends van 2022 

Inspiratiespreker Jarno Duursma loopt in de frontlinie van deze digitale ontwikkelingen. Hij is een technologie- expert, publicist, onderzoeker en spreker op het gebied van digitale technologie. Hij schreef vier boeken, onder andere over kunstmatige intelligentie en blockchain. Jarno neemt je mee in de wereld van de nieuwste fenomenen en laat zien hoe de trends van 2022 zich vertalen naar het bedrijfsleven. Odyssey is zo’n organisatie. Rutger van Zuidam is oprichter en CEO van Odyssey.org. Hij organiseerde ooit de grootste blockchain hackathon ter wereld. Tijdens die hackathon ontstond Momentum: een interactieve, driedimensionale ontmoetingsplek voor iedereen die vanuit samenwerking vraagstukken wil oplossen. Odyssey faciliteert met hun software samenwerkingsprocessen in de infrastructuur van web 3.0.

Beeld: T-Mobile