Technologie

Investeren in digitalisering levert omzetgroei op, volgens de Rabobank (en wat jij daarmee kunt)

Bedrijven die de afgelopen drie jaar serieus in digitalisering investeerden groeiden harder dan bedrijven die dat niet deden. Dat blijkt uit onderzoek van de Rabobank onder 1.500 Nederlandse bedrijven, van alle formaten. Welke technologieën het waard zijn om te adopteren? We zetten de belangrijkste voor je op een rij.

Clock 4 min

Voor sommige ondernemers zal het geen verrassing zijn. Maar uit onderzoek van de Rabobank blijkt dat bedrijven die inzetten op digitalisering een grotere kans op omzetgroei maken. Toch zegt slechts veertig procent van de Nederlandse bedrijven nadrukkelijk te kiezen voor digitalisering. Vooral bij bedrijven in de informatie- en communicatiesector en de zakelijke dienstverlening staat digitalisering hoog op de agenda. Wat geldt voor innovatie, geldt ook voor digitalisering. Bedrijven gaan er niet mee aan de slag omdat er nou eenmaal nieuwe technologie is, maar omdat er een klantbehoefte is.

Digitale Transformatie 5G: dit is pas het begin

cta-ebook-digitale-transformatie-5g

Wil je ook aan de slag met 5G? Download dan ons gratis e-book met vier adviezen waarmee je op een nuttige en realistische manier met 5G aan de slag kunt.

DOWNLOAD GRATIS
Aandacht voor werknemers

De bank zegt verder dat bedrijven die digitaliseren meer aandacht besteden aan hun personeel dan bedrijven die minder investeren in digitalisering. Het vraagt andere kennis en vaardigheden van werknemers. Bedrijven die digitaliseren hebben vaker werknemers met een hogeschool- of universiteitsdiploma in dienst. Toch zijn er voor bedrijven ook barrières om te investeren in innovatie. Enerzijds is dat het gebrek aan kennis en vaardigheden van eigen werknemers. Maar ook de beperkte beschikbaarheid van vaardig personeel op de arbeidsmarkt is een barrière om te investeren in innovatie. Bedrijven die wel digitaliseren, bieden vaak meer uren voor training en opleiding dan bedrijven die niet inzetten op digitalisering.

Jouw bedrijf digitaliseren

Wil je na het lezen van dit onderzoek ook in jouw bedrijf meer gaan inzetten op digitalisering? Op Founders delen we regelmatig mooie inspirerende cases waarin bedrijven op een slimme manier technologie inzetten om meer uit hun bedrijf te halen. Ter inspiratie hebben we een aantal van die cases voor je op een rijtje gezet.

Geautomatiseerde bedrijfsprocessen

Doen jullie nog allerlei dingen met de hand? Bedrijfsprocessen automatiseren is de moeite waard, want het maakt je dienstverlening sneller, makkelijker en minder foutgevoelig. Het betekent wel dat je moet zorgen dat de beveiliging van je data tiptop in orde is. Je moet namelijk voldoen aan allerlei wetten en regels en je wilt aanvallen van buitenaf voorkomen. Gelukkig zijn er professionele marktpartijen die je bedrijf met hun software alle zorgen uit handen nemen. Accountantskantoor 216 bouwde bijvoorbeeld eerst alle software in house en is overgestapt op een nieuw systeem, waarmee ze nu met één druk op de knop de jaarrekeningen van hun klanten kunnen opstellen. Fijn voor het bedrijf en fijn voor de klant. Saillant detail: het vraagt wel een verandering van de rol van IT-manager.

Lees onze blog ‘Accountants en ICT: Hoe de rol van IT-manager in deze branche veranderde’

Bellen via Microsoft Teams

Er was een pandemie voor nodig om de wereld ervan te overtuigen dat mensen prima thuis kunnen werken, maar het resultaat mag er zijn: hybride werken is een blijvertje. Dat loopt soepel met dank aan cloudplatforms zoals Microsoft Teams, die veel bedrijven in sneltreinvaart in gebruik namen. Online samenwerken in gedeelde documenten, een handige chatfunctie en e-mail allemaal samen op dezelfde plek – iedereen vond het superhandig. Maar na verloop van tijd merkten veel organisaties dat er nog iets: bellen. Bellen via je laptop, via je vertrouwde tool, zonder dat je telefoonnummers nodig hebt – dat was de droom! En nu maakt Microsoft ‘m waar met Teams Telefonie. Simpel in zijn eenvoud, maar oh zo fijn, deze add-on. Wij zijn fan!

Lees onze blog ‘T-Mobile en Microsoft bundelen krachten met Teams Telefonie’

Samenwerken in 3D, waar je ook bent

Dankzij 5G zijn Augmented Reality (AR) en hologrammen zijn dichterbij dan ooit. Dat is goed nieuws, want deze technologieën bieden uitkomst in een wereld waarin er een tekort is aan goed getrainde mensen en waarin we ook niet allemaal meer standaard op dezelfde locatie werken. Je kunt AR namelijk gebruiken om technici snel en doeltreffend te trainen, waar ter wereld ze zich ook bevinden. Dat gebeurt bijvoorbeeld al in de medische wereld. En met holografische videogesprekken gaat digitale communicatie een stuk intuïtiever aanvoelen. Je ziet elkaar immers in 3D, waardoor het net lijkt of je samen in dezelfde ruimte bent. Net echt!

Lees onze blog ‘Hoe Augmented Reality en hologrammen dankzij 5G jouw bedrijf naar een next level kunnen brengen’

Slimme automatisering: een gamechanger voor je bedrijf

Een vuilcontainer die doorgeeft dat hij vol is, een armband die een verpleeghuismedewerker inseint als een bewoner is gevallen, een zeecontainer die zijn locatie vermeldt. Een machine die zelf nieuwe onderdelen bestelt wanneer het daar tijd voor is. Met het Internet of Things (IoT) ‘praten’ voorwerpen en apparaten voortdurend met elkaar via sensoren en internet (het geheim: er zit een eSIM in!). De data sturen ze naar een dashboard. Zo lees je op afstand meetapparatuur uit en signaleer je problemen in real-time. En de data die je verzamelt? Misschien bedenk je hiermee wel het nieuwste businessmodel dat de markt opschudt of het klimaat redt.

Lees onze blog ‘Hoe dit Leidse bedrijf het Nederlandse grondwaterpeil op afstand in de gaten houdt’

De moeder van alle innovaties: 5G

Lang verhaal kort: 5G is mobiel internet, maar dan beter. Dit supersnelle nieuwe netwerk is de vijfde generatie in mobiele netwerken en de opvolger van 4G. De capaciteit van 5G is nog veel groter dan die van 4G. Er worden meer en hogere frequenties gebruikt, wat zorgt voor een betere dekking en bereik en minder belasting van het netwerk. Er kan veel meer data worden verzonden tussen apparaten onderling, zelfs op drukke en moeilijk bereikbare plekken. Dat is fijn voor medewerkers die werken vanaf hun mobiele device. Bovendien zet 5G de deuren wagenwijd open voor allerlei slimme AR-, VR- en IoT-innovaties. Dus wat let je nog?

Lees onze blog ‘Vier manieren waarop 5G je onderneming verder gaat helpen’

Sleutel tot succes: een Marshall Plan voor digitalisering

Geïnspireerd? Voordat je aan de slag gaat met het adopteren van deze digitale technologieën vraag je je misschien nog af: wat levert dit op en hoe pak ik het aan? Het onderzoek van de Rabobank laat zien dat:

  • Bedrijven die de afgelopen drie jaar serieus investeerden in digitalisering groeiden harder dan bedrijven die dat niet deden.
  • Daarbij maakte de omvang van de organisatie niet uit.
  • Kies je ervoor om bedrijfsprocessen te automatiseren, dan vraagt dat iets van je mensen. Bedrijven die investeren in digitalisering investeren daarom ook in de ontwikkeling van hun medewerkers. Door hen op te leiden ‘in de baas zijn tijd’.
  • Digitalisering vraagt ook iets van de organisatie zelf, namelijk goed management.
  • Gouden tip van de Rabobank: investeer substantieel in technologie én in goed, modern Dan is de impact nieuwe technologie het grootst. Net als bij het Marshall Plan.
cta-ebook-digitale-transformatie-5g

Digitale Transformatie

Wil je ook aan de slag met 5G? Ons gratis e-book biedt vier adviezen om met 5G aan de slag te gaan.

DOWNLOAD GRATIS
Beeld: T-Mobile