Technologie

Uitgetest: Dit zijn de 4 beste scanner-apps voor iOS en Android

Als ondernemer komt het met enige regelmaat voor dat een papieren document ook digitaal beschikbaar moet zijn. Nu kun je ze onder een scanner leggen, maar die heb je niet altijd bij de hand. Een mobiele app kan de oplossing bieden. Founders zet de vier beste scanner-apps op een rij.

Clock 5 min

Google Drive

Apps voor Ondernemers

ebook-apps-voor-ondernemers-2022-cover-537x395

Van boekhouden tot brainstormen: dit zijn de beste apps voor iOS en Android om jouw bedrijf tot een succes te maken! Download snel het gratis e-book.

Download
Google Drive is een cloud-dienst voor zowel consumenten als voor zakelijk gebruik. In de app (en online dienst) is het mogelijk om documenten en andere bestanden op te slaan, ze aan te maken en er samen in te werken.

De dienst heeft echter ook een optie om documenten te scannen met niets meer dan de camera op je telefoon. Hiervoor open je de app op je telefoon, druk je op de +-knop rechtsonder en daarna op scan. Vervolgens moet je toestemming geven aan de app om je camera te gebruiken, mocht je dat nog niet eerder gedaan hebben.

Om het document te scannen, maak je via de scan-optie een foto. Vervolgens wordt de afbeelding in zwart-wit weergegeven en kun je hem waar nodig nog bijsnijden of draaien. Hier heb je ook de optie om met de +-knop linksonder meer pagina’s toe te voegen aan hetzelfde document.

Opvallend is dat de app het document niet altijd goed bijsnijdt. Bij onze test werd bijvoorbeeld regelmatig alleen een afbeelding op het document gescand, en niet de rest van de tekst. Dit is nog wel aan te passen met het bijsnijden, maar dat kost extra tijd en moeite.

Handig is wel dat je alles kunt organiseren in mappen, waardoor je bijvoorbeeld je bonnetjes bij elkaar kunt plaatsen. En je kunt er zonder moeite vanaf je computer bij, wat wel zo prettig is.

Cijfer: 7
Snelle en gemakkelijke scan
+ Direct een back-up in de cloud-dienst
+ Scans zijn direct vanaf ieder apparaat toegankelijk
– Bijsnijden gaat niet altijd goed, waardoor je het zelf nog moet doen
– Scans zijn niet altijd even duidelijk

Google Drive is gratis te downloaden voor iOS en Android.

Evernote

Evernote is net als Google Drive een app die in eerste instantie misschien niet voor het scannen van documenten is bedoeld, maar dit zeker wel aanbiedt. De app, waarin je onder meer notities kunt opslaan, laat je via de +-knop rechtsonder ook een scan maken van documenten.

Het maken van de scan doe je via de camera-optie. Daarbij wordt direct al aangegeven dat je een foto kunt maken van een document. Zodra je je camera boven het document houdt, zie je in het scherm wat herkend wordt als hetgeen dat gescand moet worden. De scan wordt direct gemaakt en kun je daarna opslaan.

Daarna kun je de notitie een titel geven, hem op de juiste plek opslaan en zelfs nog tekst en andere afbeeldingen toevoegen. Met het vinkje linksboven sla je de wijzigingen op. Daarna verschijnt de scan in het overzicht en in het notitieboek waar je hem in opsloeg.

Het enige nadeel van deze app is dat je al snel meer scans maakt van een document dan dat je misschien bedoelde, doordat de camera steeds blijft zoeken naar een document om te scannen. Maar die scans kun je snel verwijderen als je ze niet nodig hebt.

Cijfer: 8
+  Eenvoudige manier om te scannen
+ Optie om scan nog aan te passen met eigen tekst of andere beelden
+ Je kunt vanaf ieder apparaat bij de scan komen en hem organiseren in verschillende notitieboeken
– Geen mogelijkheid om scan bij te snijden
– Je maakt snel meer scans dan de bedoeling was.

Evernote is gratis te downloaden voor iOS en Android.

Adobe Scan

Ook Adobe heeft een app gemaakt waarmee je documenten kunt scannen, en het is de eerste op de lijst die ook echt alleen daarvoor bedoeld is. Om de app te gebruiken moet je echter wel eerst een account aanmaken, wat een Adobe ID kan zijn of een Google- of Facebook-account.

Daarna kun je de app direct gaan gebruiken, waarbij Adobe via je camera zoekt naar een document. Wordt er eentje gevonden, dan wordt automatisch een scan gemaakt. Ziet je camera hem niet, dan moet je via de knop onderin handmatig een scan maken.

De scan wordt vervolgens automatisch bijgesneden en opgeschoond waar nodig. Zit er echter een schaduw op, dan is dit wel erg duidelijk zichtbaar in het uiteindelijke beeld. Heb je meerdere scans gemaakt, dan kun je ze nog in een andere volgorde plaatsen. Daarnaast kun je beelden bijsnijden en draaien.

Als je klaar bent, kun je het geheel opslaan als PDF. Dit is ook het moment dat de app automatisch de tekst gaat herkennen. Heb je ook Acrobat op je telefoon staan, dan kun je het document hierin bewerken of ondertekenen als dat nodig is.

Handig is verder dat de informatie van gescande visitekaartjes direct aan de contactpersonen op je telefoon toegevoegd kunnen worden. Dat bespaart je weer een extra stap. De scans kun je verder openen via Adobe Document Cloud.

Cijfer: 8

+ Zoekt direct zelf naar document om te scannen
+ Pagina’s van documenten achteraf nog opnieuw te rangschikken
+ Herkent automatisch tekst in documenten
– Account vereist
– Acrobat vereist om verder te kunnen werken met scans

Adobe Scan is gratis te downloaden voor iOS en Android.

Microsoft Office Lens

Een andere goede app voor het maken van scans is Microsoft Office Lens. En deze app geeft misschien wel het duidelijkst aan hoe je een scan kunt maken. Er staat namelijk een grote knop in het scherm, met daaronder de tekst ‘Start Scanning’.

De app heeft diverse standen, om verschillende dingen te kunnen scannen. Het gaat om whiteboards, documenten, visitekaartjes en foto’s. Net als de andere apps herkent de app direct of er een document in beeld is, om snel een scan te kunnen maken. Dit kun je ook handmatig doen door op de knop onderin te klikken.

De scan kun je daarna nog bijsnijden en draaien. Ook kun je meerdere pagina’s aan een document toevoegen en er tekst of eigen tekeningen op plaatsen.

https://www.youtube.com/watch?v=jzZ3WVhgi5w&feature=youtu.be

Meest handig is echter dat er een integratie is met de andere Office-producten. Je kunt de scan direct exporteren naar OneNote, OneDrive, Word en Powerpoint. Wil je een scan van een whiteboard dus in een document gebruiken, dan kun je hem er direct inzetten. Hier moet je wel een Office-account voor hebben.

Ook kun je er een PDF van maken en de scan opslaan in de galerij op je telefoon.

Cijfer: 9
+ Integratie met andere Office-producten
+ Diverse standen voor verschillende documenten
+ Erg eenvoudige app

Microsoft Office Lens is gratis te downloaden voor iOS en Android.

Genius Scan

De Genius Scan is een slimme scanner die herkent welk deel van de foto daadwerkelijk tekst of beeld bevat, en scant alleen dat gedeelte in. De app voegt automatisch een aangepast contrast toe, waardoor de afbeelding beter leesbaar is. Hij werkt als het ware de kreukels uit het papier weg. Vervolgens kun je de gescande documenten handmatig nog bijsnijden en bewerken. Handig van de Genius Scan is het tagsysteem dat ervoor zorgt dat je gescande documenten kunt groeperen, zoals facturen, bonnetjes op aantekeningen van een bepaald project.

+ Schaduwen en oneffenheden worden direct verwijderd

+ In enkele seconden tientallen pagina’s scannen met de batch-scan functie

+ Mogelijkheid om visitekaartjes te scannen en direct contactpersonen aanmaken.

iScanner

iScanner is een handig app waarmee je elk document gemakkelijk kunt scannen, opslaan en delen in PDF- of JPEG-format. Heb je belangrijke documenten die vertrouwelijk of geheim zijn? Dan kun je gescande stukken afschermen met een wachtwoord of Face ID/ Touch ID. De scanner detecteert automatisch formulieren, herkent en bewerkt direct de tekst op de scan en heeft een batchverwerkingsmodus, waardoor je meerdere pagina’s achter elkaar kunt scannen. Met de OCR-functie verander je eenvoudig een afbeelding naar tekst. De scanner herkent zelfs talen. Met de e-sign functie voeg je eenvoudig een handtekening toe aan je documenten. Geen vervelende advertenties in de app zien? Voor een maandelijks bedrag schaf je de pro-versie aan en kun je onbeperkt documenten inscannen en deze openen in een clouddienst.

+ Print je scans eenvoudig met elke Wi-Fi-printer

+ Deel en upload gescande documenten naar clouddiensten, zoals Dropbox, Evernote of Google Drive

+ Sorteer documenten op naam, datum of grootte

 

Altijd en overal een scanner op zak

Over 5 jaar kunnen we het ons misschien niet meer voorstellen. Documenten door een scanner halen of visitekaartjes in een map verzamelen. Apps worden steeds slimmer en slaan je documenten direct op in je adresboek, fotoalbum of administratie. In de toekomst worden deze mobiele apps steeds slimmer. De koppeling met krachtige cloudsystemen zorgt er dadelijk voor dat je vage afbeeldingen haarscherp kunt maken en automatisch naar meerdere apparaten kunt transporteren. Een goede scanner-app is voor jou als ondernemer dus onmisbaar. Kun je daarnaast extra praktische tips gebruiken om je bedrijf succesvol op de kaart te zetten? Met ons gratis eBook krijg je handvatten om een goede website op te zetten, de juiste huisstijl te kiezen en lees je hoe je een goede eerste indruk maakt. Download het eBook en start vandaag nog!

cta-je-eigen-bedrijf-starten

Gratis e-book 'Je eigen bedrijf starten'

Wat heb je allemaal nodig om je nieuwe bedrijf succesvol op de kaart te zetten? Download ons gratis e-book vol praktische tips, uitleg, links en tools.

Download gratis eBook
Beeld: Shutterstock