Volgens DNB is het niet ongebruikelijk dat hackers profiteren van de ophef en op grote schaal nepmails rondsturen. Dat meldt NU.nl. Behalve de banken, werden ook de websites van de Belastingdienst en DigiD getroffen door DDoS-aanvallen.
Phishing
Phishingmails zijn nepmails die door hackers verstuurd worden met de bedoeling gevoelige informatie, zoals inloggegevens voor online bankieren te bemachtigen. De mails kunnen er heel echt uitzien, net alsof ze door de bank verstuurd zijn. Soms herken je ze direct door de vele spelfouten of doordat ze vanaf een Hotmail-adres verstuurd zijn, maar soms zijn ze niet van echt te onderscheiden.
Ontvang je een mail en wordt er gevraagd naar vertrouwelijke gegevens, zoals een pincode of inloggegevens? Dan is het een phishingmail. Banken vragen hier nooit om per email. Twijfel je toch? Op deze website staan de laatste bekende phishingmails. DNB raadt aan om deze nepmails meteen te verwijderen.
Wat is een DDoS-aanval?
Bij een Distributed Denial of Service-aanval stuurt een hacker zoveel gegevens naar een website toe, dat die overspoeld wordt door data. De website raakt overbelast en kan daardoor bijvoorbeeld onbereikbaar worden, of bepaalde functies kunnen uitvallen. Of de aanvallen iets met elkaar te maken hebben, is niet bekend.
Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) rapporteerde vorig jaar dat DDoS-aanvallen steeds groter worden. Dat heeft onder andere te maken met de toename van het aantal ‘slimme’ apparaten met een wifi-verbinding. Die apparaten die vaak een onbeveiligde verbinding hebben met het internet, worden door hackers ingelijfd om de DDoS-aanval nog krachtiger te maken.
Wat heeft dit voor effect gehad op de banken? Door de cyberaanvallen waren de betaal-apps en andere diensten een tijd niet bereikbaar, maar volgens DNB zijn de bankgegevens van klanten veilig.