Technologie

Hoe je als ondernemer écht kan verduurzamen: Stefan de Wit geeft tips

Het onderwerp is al lang niet meer weg te denken: duurzaamheid. Een groot onderdeel daarvan is duurzaam ondernemen. Tijdens Green Month willen we als T-Mobile extra aandacht vestigen op duurzaamheid. Hierdoor hopen we je aan te moedigen en te inspireren nog eens stil te staan bij je zogeheten ecologische voetafdruk en de duurzame impact die je kunt maken. We spraken met Stefan de Wit, Directeur Inkoop bij T-Mobile, over zijn kijk op groen ondernemerschap. Ook geeft hij tips over hoe jij je bedrijfsvoering nog verder kunt verduurzamen.

Clock 3 min

Je hebt meer invloed dan je denkt

Duurzaam ondernemen is een onderdeel van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Dat gaat verder dan het milieu. Zo gaat het bijvoorbeeld ook om eerlijke ketens, arbeidsomstandigheden en iets teruggeven aan de maatschappij. Als ondernemer doe je je best, maar het kan zijn dat je het gevoel hebt dat je niet genoeg impact kunt maken. Maar vergis je niet: je hebt meer invloed dan je denkt. Gelukkig is er genoeg wat je kunt doen om jouw steentje bij te dragen.

Hoe je supplier keuze kan bijdragen aan groen ondernemerschap

In de life cycle van je product komen behoorlijk wat momenten voorbij waar winst te behalen valt als het aankomt op verduurzamen. Hoe wordt het product bijvoorbeeld verpakt, en vervoerd? Kan het product eenvoudig uit elkaar worden gehaald of hergebruikt? Door ook je suppliers of leveranciers te betrekken in je reis naar een duurzamere bedrijfsvoering, wordt de impact die je hebt steeds groter.

Duurzame bedrijfsvoering binnen T-Mobile

Ook bij T-Mobile zit verduurzamen in de bedrijfsvoering verweven. “Binnen T-Mobile hebben we verschillende workstreams gedefinieerd die allemaal verantwoordelijkheid dragen voor de verduurzaming binnen hun domein”, legt Stefan uit. “Hierbij kun je denken aan domeinen als: Groen Retail, Groen Netwerk, Groen Supply Chain en Groen Facilities. Minimaal maandelijks, maar vaak frequenter, bespreken we met elkaar nieuwe ideeën en de implementatie daarvan. Dit werkt prettig, want zo houden we elkaar scherp en helpen we elkaar. Een groot voordeel is ook dat je draagvlak krijgt door de hele onderneming, omdat alle afdelingen op deze manier vertegenwoordigd worden.”

Founders-green-month-stefan-web

Stefan de Wit: “Binnen T-Mobile hebben we verschillende workstreams gedefinieerd die allemaal verantwoordelijkheid dragen voor de verduurzaming binnen hun domein.”

Inspirerende inspanningen

Naast het verduurzamen van de life cycle van je product, kun je natuurlijk ook veel breder denken. Ook in je bedrijfsvoering zijn genoeg touchpoints te vinden waar winst te halen valt. Stefan licht toe: “Om een idee te geven: alleen al binnen het domein Groen Facilities zijn in de afgelopen zes maanden de volgende inspanningen verricht om te verduurzamen:

  • De security poortjes in ons kantoor in Diemen komen van een vorige locatie en hebben we dus hergebruikt;
  • Alle 400 bureaustoelen in Diemen zijn door eigen medewerkers nieuw leven ingeblazen. Deze dateren uit 2000 en zijn nagenoeg weer in nieuwstaat;
  • Vlakbij de entree in ons kantoorpand in Den Haag staat een ton waar mensen hun oude mobiele telefoon kunnen deponeren. Deze worden verzameld en gerecycled. De opbrengst hebben we gedoneerd aan “Kikker Op”; een goed doel dat zieke kinderen een dagje uit laat beleven;
  • Afval wordt gescheiden aangeleverd en krijgt waar mogelijk ook een volgende bestemming;
  • Oud tapijt (4000 m2) uit het kantoor in Diemen is verzameld voor hergebruik van de materialen;
  • Oude fietsen zijn gedoneerd aan het ANWB-kinderfietsenplan. Ze worden gerepareerd en aan gezinnen gedoneerd die niet de middelen hebben een fiets te kopen;
  • Spullen zoals oude laptops krijgen een volgend leven op bijvoorbeeld scholen;
  • 100% elektrificatie van onze leaseauto’s: geen nieuwe benzineauto’s meer vanaf mei 2022.”

Je ziet het: verduurzamen van je bedrijfsvoering kun je écht op allerlei manieren aanpakken. Geïnspireerd geraakt om ook aan de slag te gaan? Stefan de Wit geeft je graag nog 3 tips mee.

Tip 1: Verzamel mensen die begaan zijn met het onderwerp

Je hoeft het niet alleen te doen. Samenwerken is key om echt impact te maken. Als je gelijkgestemden betrekt bij je ideeën en plannen gaat dat zeker helpen. Leer van elkaar en inspireer elkaar.

Tip 2: Zorg voor structuur of een framework

“Duurzaamheid is zo breed en divers”, benadrukt Stefan. “Zorg voor structuur of een framework van waar je naartoe wil en hoe je wil werken. Anders weet je niet meer waar je moet beginnen en welke richting jullie op gaan.”

Tip 3: Begin

Misschien zie je door de bomen het bos niet meer. Welke maatregelen zijn nou het meest impactvol? En met welke kun je beter wachten? Zo verzand je al snel in uitstelgedrag. “Begin. Je kan het blijven uitstellen. Maar als je eenmaal begint, zie je hoe makkelijk je resultaat kunt behalen”, aldus Stefan.

Ook interessant:

Beeld: T-Mobile