Technologie

Hoe Eline Leijten (Plugify) het online boeken van live-muzikanten makkelijk en veilig maakt

Live-muziek maakt van je feest een echt feest. Maar als je lichte muziek zoekt bij een diner, of stampende discoknallers op een trouwfeest, rijst al gauw de vraag: waar vind je nou eigenlijk goede artiesten? Eline Leijten (Plugify) sprong in dit gat in de markt.

Clock 4 min

Apps voor Ondernemers

ebook-apps-voor-ondernemers-2022-cover-537x395

Van boekhouden tot brainstormen: dit zijn de beste apps voor iOS en Android om jouw bedrijf tot een succes te maken! Download snel het gratis e-book.

Download
Een optreden is snel geregeld als je toevallig iemand kent die in een leuke band zit, maar doorgaans wordt zo’n show via-via geregeld, of moet je blind varen op informatie op het internet. Het inspireerde Eline Leijten om in 2015 te starten met Plugify: een platform waar de vraag en aanbod in livemuziek elkaar treffen.

Leijten liet haar baan als consultant in 2015 vallen, om zich op haar nieuwe project te richten; ze was dan al ook vanaf haar jeugd bezig met muziek. “Als kind hield ik al erg van zingen, maar van mijn ouders moest ik eerst een instrument leren bespelen. Na wat omzwervingen kwam ik terecht op de viool; toen ik twaalf werd mocht ik die gelukkig inruilen voor zanglessen. Op mijn vijftiende waagde ik de stap naar het podium, op de Culturele Avond van mijn middelbare school, waar ik Colors Of The Wind zong uit Pocahontas. De eerste keer op het podium was natuurlijk spannend en eng, maar buiten je comfort zone beleef je de grootste avonturen.”

Eline Leijten

Plezier met data

Leijten zong tussen 2006 en 2010 in de beroemde Rotterdamse studentenband Hermes Houseband, maar toen ze deze formatie na haar studie verliet, merkte ze hoe lastig het was om op te vallen als artiest. Na een paar jaar als consultant gewerkt te hebben, startte ze Plugify. “Plugify is een online platform waar je online artiesten zoekt, boekt en betaalt: supermakkelijk en veilig.”

Inmiddels telt de catalogus van Plugify ruim 2100 acts, van kamermuziek tot dj’s en van rockbands tot klassiek pianisten. “Op dit moment zijn we actief in de Benelux en werken we om verder uit te breiden in het buitenland. Op de langere termijn willen we als marktleider een movement
ontketenen om meer muziek in de wereld te brengen. We maken het erg makkelijk en toegankelijk om – soms al voor een paar honderd euro – een onvergetelijk optreden te boeken, en zien dat mensen deze stap al sneller zetten. Dat willen we natuurlijk stimuleren door de komende jaren verder te groeien. We willen dé bestemming zijn waar je naartoe gaat voor het boeken van artiesten; op z’n minst in West-Europa!”

Plugify won in 2016 de TEDxAmsterdamWomen Startup Award en Leijten zelf in 2017 het NK Pitchen, terwijl ze het jaar daarvoor al de Pitch-Award van de NextWomenTop100 in de wacht sleepte. Muziek en commerciële know how waren haar allerminst vreemd toen ze Plugify begon. De founder had echter geen technische achtergrond toen ze de muziekmarktplaats opstartte.

“Voor mij is dat nooit relevant geweest en ik denk ook niet dat dat van belang is. Steve Jobs had ook geen technische achtergrond. Als je een techbedrijf wilt beginnen, dan is het wat mij betreft belangrijk dat je beslissingen neemt op basis van data. Je kunt alles meten wat er op een website gebeurt, en daarop sturen. Je moet met een analytische blik naar data kunnen kijken én daar plezier in hebben, want dat is het hart van je bedrijf. Als je zelf geen technische kennis hebt, is het wel van belang een compagnon te kiezen die die kennis met zich meebrengt, zodat deze expertise in het managementteam is gewaarborgd. Dat is van belang voor zowel de interne bedrijfsvoering én de investeerders.”

Ultieme gebruikerservaring

Op Plugify stellen artiesten zich op eenvoudige, overzichtelijke wijze voor. Ze vertellen onder meer welke genres ze spelen, in welke provincies ze optreden én geven meteen een indicatie van hun gage, ook niet onbelangrijk. Veel muzikanten delen geluidsfragmenten of video’s om potentiële klanten te overtuigen van hun kunnen. Gebruikers kunnen een offerte opvragen, en als de show daadwerkelijk doorgaat, ontvangt Plugify zelf een klein percentage van de artiest.

“Plugify is één van de twee sites in Nederland waar je geheel online een optreden kunt boeken. De rest van het concurrentieveld bestaat vooral uit traditionele boekingsbureaus. Als je daar boekt gaat het op de ouderwetse manier; je hebt een tussenpersoon, het kost meer moeite, het is minder leuk dan direct contact én je betaalt meer.”

“Bij Plugify doen we er alles aan om klanten de ultieme gebruikerservaring te bieden, door de website continu te optimaliseren. Ik geloof zelf in een productgedreven groeistrategie: als je de beste dienst biedt, onderscheid je je vanzelf van de concurrentie. Klanttevredenheid is érg belangrijk voor Plugify en we zijn bijzonder trots op onze Net Promoter Score van 68.”

Scroll met mate

Hoe blijft Plugify in contact met zijn gebruikers? “Met name door social media als Facebook en Instagram. Intern communiceren we veel via Slack; daarnaast adverteren we via Google Ads en andere zoekprogramma’s.” In haar privéleven is Leijten ook veel met social media bezig; zelfs wat té veel naar haar eigen zin. “Veel millennials zullen zich daar wel in herkennen, en ik probeer er ook op te letten. LinkedIn is zakelijk gezien een nuttig platform, maar ook zó ontworpen dat je er makkelijk aan verslingerd raakt. Instagram vind ik erg leuk, en gebruik ik graag om dingen te delen en inspiratie op te doen. Ook hier is mijn devies ‘geniet, maar scroll met mate’.”

“Op Instagram raad ik @Zeikschrift aan om te volgen. Verder volg ik graag de New Female Leaders Foundation, die zich met events en een podcast inzet voor vrouwelijk leiderschap. Op LinkedIn volg ik Gary Vaynerchuk; hij is een geslaagd tech- en media-ondernemer én criticaster van de technologie-industrie.”

Naast het werk voor Plugify blijft er gelukkig ook nog tijd over om bezig te zijn met muziek, waar het allemaal mee begon. “Natuurlijk kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Ik treed nog steeds zo’n vijf keer per jaar op. Soms met een club oud-Hermes House Band-leden, onder de naam Rob en de Biefstukjes. Daarnaast kun je mij en mijn man Willem op Plugify boeken, als het piano/zangduo Thunderstones.”

ebook-apps-voor-ondernemers-2022-cover-537x395

Apps voor Ondernemers

Van boekhouden tot brainstormen: dit zijn de beste apps voor iOS en Android om jouw bedrijf tot een succes te maken! Download snel het gratis e-book.

Download
Foto header: Anneke Hymmen