Technologie

Hoe Gadero één van de snelst groeiende kluswebshops van Nederland werd

Op Gadero.nl kunnen mensen met het grootste gemak hout bestellen en in de gehele Benelux laten bezorgen.

Clock 4 min

Oprichter Henk Jan Bijmolt stapte precies op het juiste moment in deze markt, niet in de laatste plaats door zijn achtergrond in de e-commerce. Met die kennis heeft hij ook de social media-presence van zijn bedrijf opgebouwd.

“Toen ik acht jaar geleden besloot Gadero op te richten, werd er nog een beetje lacherig over gedaan. Online hout bestellen en laten bezorgen, dat werkt toch niet? Mensen willen het hout zien en voelen. Maar we zagen precies op het juiste moment het gat in de markt. De wereld verandert snel en mensen willen van hedendaagse gemakken profiteren. Hout, daar ga je niet zelf meer mee sjouwen. Wie heeft er nog een trekhaak, wie mag er nog rijden met een aanhanger?”

Groot op YouTube

We gaan dit jaar over de 1 miljoen views op YouTube
Tweet
Twitter
Gadero zit op diverse social media-kanalen, van Facebook en YouTube tot Pinterest, Instagram en Twitter. Een belangrijk punt daarbij is dat de content op de verschillende kanalen precies wordt toegespitst op de kwaliteiten van dat platform.

“Op Facebook plaatsen we vaak winacties. Op YouTube hebben we zo’n tweehonderd video’s staan en daarin vertellen we bijvoorbeeld hoe bepaalde bouwprojecten worden gemaakt.

We kiezen elke maand een houtsoort uit die we uitlichten en we maken vergelijkingsvideo’s met diverse soorten hout. YouTube past erg goed bij ons product, omdat mensen graag zelf video’s opzoeken en bekijken voordat ze zelf iets in elkaar zetten. We gaan dit jaar over de grens van één miljoen views op onze video’s.”

YouTube wordt steeds meer het belangrijkste kanaal voor het bedrijf. “We zien het Facebook-gebruik bijvoorbeeld wat afnemen, dat is ook een trend van de laatste maanden. We houden dit goed in de gaten om te bepalen waar onze aandacht naar uitgaat, al geloof ik niet dat je te snel getallen erbij moet halen. Je moet de dingen doen waar je in gelooft. Toen we net begonnen met YouTube hadden we nog maar weinig views en hadden we kunnen stoppen, maar het was een strategie voor meerdere jaren.”

Richt je op het platform dat het beste past bij je product, dat is de belangrijkste tip die Bijmolt heeft voor startende ondernemers die hun social media-presence willen opbouwen. “Wij gedijen goed op YouTube, maar een ander bedrijf kan het bijvoorbeeld goed op Instagram doen. Ga voor het kanaal dat het beste bij je past, in plaats van overal op aanwezig te willen zijn. Je kunt beter één kanaal goed dan, dan alles maar een beetje.”

Het verschil

Zijn achtergrond in online performance marketing heeft Bijmolt enorm geholpen bij het oprichten en ontwikkelen van Gadero. “Dat is denk ik het grote verschil. We zijn in de basis een e-commerce bedrijf dat hout verkoopt. Onze concurrentie bestaat veelal uit houthandels die er ook een webshop bij hebben. Dat is een andere manier van handelen.Alleen landelijk denken is niet spannend voor ons.”

Naast Nederland en België is Gadero dan ook begonnen in Duitsland, al staat dat nog in de kinderschoenen. “We willen meer internationaal doen, al gaat het nog niet zo hard als ik zou willen.”

Dat Bijmolt zelf vaak in de video’s van Gadero is te zien, is op natuurlijke wijze ontstaan. “Ik heb er niet per se veel talent voor, maar toen we begonnen met het idee video’s op te nemen en we de juiste partij hadden gevonden die ze op konden nemen en editen, besloten we praktisch te blijven. Als we een presentator de hele dag moeten voorbereiden zodat diegene weet wat hij wel of niet mag zeggen, is de lol er ook snel van af.

Veel van de kennis zit in mijn hoofd en daarom begon ik er zelf mee, al verschijnen er ook collega’s in video’s. Dat wij de video’s presenteren, maakt het denk ik wat menselijker. Het tilt de geloofwaardigheid en expertise van de video’s naar een hoger niveau. Bij de concurrentie zie ik vaak van die geforceerde grapjes, daar geloof ik niet zo in.”

Ik leg mijn smartphone steeds vaker weg en heb alle pushberichten uit staan
Tweet
Twitter
Het belangrijkste is wat Bijmolt betreft echter het in de gaten houden van de constant veranderende markt. Hij ziet deze veranderingen ook in zijn eigen leven terug. “Ik leg mijn smartphone steeds vaker weg en heb alle pushberichten uit staan. Ik wil niet geleefd worden door mijn telefoon. Dat is ook een trend; mensen ontdekken langzaam dat een smartphone een leuk ding is, maar niet aldoor. Daar moet je met je bedrijf ook rekening mee houden. Juist daarom doen we het zo goed op YouTube. Op Facebook is het lastig om te bepalen hoe en wanneer je in beeld komt, maar een filmpje dat goed is wordt over drie jaar nog bekeken en is tijdloos. Dat is de kracht ervan.”

Wil jij ook weten hoe je als kleine zelfstandige voordeel meer klanten kunt werven met een simpele social media strategie? Meld je dan nu gratis aan voor ons webinar social media op 14 juni a.s. en ontvang gratis de whitepaper Social Media voor Ondernemers. 

[Schrijf je in voor het webinar social media]

Beeld: Shutterstock