DJI is vooral bekend van de professionele en daarom ook dure cameradrones, maar daar komt langzaam verandering in. In maart 2016 werd de vrij grote Phantom 4 aangekondigd, de herkenbare witte quadcopter (drones met vier propellers) die al snel de nieuwe standaard werd. Zes maanden later kwam het bedrijf al met de Mavic Pro, die opgevouwen kon worden, de helft woog en half zo groot was als zijn voorganger. Slechts acht maanden later dook daar vanuit het niets de DJI Spark op. Een drone die makkelijk mee te nemen is en véél minder kost dan de eerdere drones van het bedrijf.
Hij heeft bovendien de omvang van een blikje frisdrank en weegt slechts 275 gram. Video schiet je in HD-kwaliteit en hij is niet alleen met een speciale afstandsbediening, maar ook gewoon met je smartphone te besturen. Voordeel is dat hij ‘slechts’ 599 euro kost — bijzonder weinig voor een drone van deze kwaliteit.
De drone heeft een vliegduur van 16 minuten en een topsnelheid van 50 kilometer per uur. Het scheelt dat, bij die toch beperkte tijd in de lucht, er makkelijk een nieuw batterij in gestopt kan worden. En je kan ‘m met microUSB opladen. Zo’n kabeltje is altijd wel in de buurt en een powerbank is voldoende om hem weer van genoeg energie te voorzien – zo kan hij overal waar je bent snel weer de lucht in.
Met handgebaren
Nieuw ten opzichte van de voorgangers is bovendien dat hij met een aantal handgebaren te besturen is. Zo kun je de Spark terugroepen door te zwaaien en is het mogelijk hem te besturen met je handpalm. Net als bij zijn voorganger, de Mavic Pro, kan je een foto maken door van je handen een rechthoek te maken.
Het uit je zak nemen, aanzetten en laten opstijgen van de drone kan hierdoor binnen 10 seconden. Om de drone de lucht in te krijgen, hoef je enkel je hand uit te steken en omhoog te doen. Een nadeel bij deze besturing is wel dat hij dan maar 100 meter van je vandaan vliegt en 50 meter de lucht in kan.
Groter pakket
Wie de limieten verder op wil zoeken kan ook kiezen voor een groter pakket met afstandsbediening. Dat gaat in een bundel met extra accu en propellers. Samen kost dit pakket 799 euro. Daarmee kan hij 2 kilometer weg vliegen (wat wettelijk niet mag) en wordt de besturing preciezer.
Als dat een te grote uitdaging is, kan er ook voor de TapFly-mode gekozen worden. Je kunt dan simpelweg op het scherm tikken om aan te geven waar de drone heen moet vliegen. Voordeel is dat de Spark, ondanks de kleine omvang, sensoren heeft die onderweg obstakels zullen ontwijken. Door de kleine omvang en doordat hij goed op één plaats kan blijven hangen is-ie zelfs binnen te gebruiken. Nadeel aan deze functie is wel dat de drone niet door smalle doorgangen zal vliegen, omdat het geen risico wil lopen iets te raken.
Ten opzichte van de grote broers zijn er enkele nadeel? Jawel. De gimball is twee-assig en de Mavic Pro heeft er drie waardoor die een stabieler beeld levert. Ook op het gebied van videokwaliteit lever je in. De Spark filmt in 1080p met 30 frames per seconde. De Mavic Pro en Phantom-drones filmen in 4k met 60 frames per seconde. Maar de gemiddelde gebruiker zal hier geen last van hebben; de beeldkwaliteit is voldoende bij beelden voor een bedrijfsfilmpje, vakantie of shots van een evenement.
Conclusie
Het grootste voordeel van de DJI Spark is dat hij in verhouding zeer betaalbaar is en je hem makkelijk mee kunt nemen. Ook is hij simpel te besturen met je smartphone of handgebaren, waardoor ook beginners er binnen een paar tellen mee aan de slag kunnen.