Technologie

Gedrag van chauffeurs sturen met IoT

Data analytics platform Crossyn zet IoT slim in om wagenparken van bedrijven te helpen met bewuster en schoner rijgedrag. Dit levert veel voordeel op. Chauffeurs worden gestimuleerd beter te rijden, verzekeraars kunnen hun premies scherper aanbieden en het verbetert de verkeersveiligheid. Hoe ze dit doen? Een combinatie van o.a. GPS-gegevens, weerdata en autodata die anoniem worden verzameld in de Drivestar-score.

Clock 2 min

Naar een IoT-businesscase in 5 stappen

Founders_CTA_KANSEN PAKKEN MET 5G en IOT

Hoe zet je IoT om in een businesscase voor je bedrijf? In deze whitepaper geven we een concreet stappenplan om je op weg te helpen.

DOWNLOAD GRATIS
Sommige voertuigen en wagenparken zijn moeilijk te verzekeren. Denk bijvoorbeeld aan taxi’s. De premies zijn duizenden euro’s per jaar en het eigen risico is heel hoog. Er kleven nou eenmaal wat risico’s aan taxi’s. Maar stel nou dat de verzekeraar gegevens heeft waaruit blijkt dat de taxi’s van een bedrijf zich goed aan de snelheid houden en veilig rijgedrag vertonen? Als je met data kan laten zien dat je minder risico loopt, kan de premie omlaag. Een voordeel voor het taxibedrijf, maar ook zeker voor de verzekeraar. Crossyn maakt duidelijk dat het verzamelen van dit soort data nog veel meer voordelen heeft, bijvoorbeeld voor de veiligheid op de weg.

Drivestar-score

Het rijgedrag van een chauffeur wordt gemeten op basis van verschillende sets data. Deze data wordt anoniem verzameld en vormt een score van 1 tot 10, de Drivestar-score. Hoe hoger de score, des te veiliger er wordt gereden. Snelheid, locatie en rijgedrag worden gecombineerd met omgevingsfactoren zoals files, tijdstip en weerdata. Stel, iemand rijdt 110 km/u op een snelweg waar je 100 km/u mag, maar het is droog en midden in de nacht, dan geeft dit niet meteen een lage score. Maar rijdt iemand overdag 40 km/u in de stad waar je 30 km/u mag, dan heeft dit meer invloed op de telling.

Gedrag sturen met data

Met een device in het voertuig wordt de data verzameld en via simkaarten van T-Mobile worden de gegevens moeiteloos verstuurd naar het datacenter. Dit is IoT op z’n best: real time data om gedrag te verbeteren en de veiligheid op de weg te vergroten. Want het doel is dat chauffeurs, geconfronteerd met hun score, gestimuleerd worden beter en veiliger te gaan rijden. Een competitie-element stimuleert dit gedrag nog meer. Deel de scores onderling en de meeste mensen zijn geneigd hun score te verbeteren als ze zien dat ze het ‘slechter’ doen dan hun collega’s.

Veiliger de weg op met IoT

Vooral voor wagenparken die veel in stedelijke omgevingen opereren is dit een uitkomst. Denk aan lease-auto’s, de politie, taxibedrijven en bezorg- en pakketdiensten die veel in de hectische binnenstad rijden. Voor vrachtwagens, die uren achtereen op dezelfde snelheid over snelwegen toeren, is het minder geschikt. Maar, de toepassing van een Drivestar-score is slechts het begin. Want Crossyn zit vol met ideeën om IoT in te zetten voor meer veiligheid op de weg. Hou ze in de gaten! Ontdekken wat je al met IoT kan?

Founders_CTA_KANSEN PAKKEN MET 5G en IOT

Naar een IoT-businesscase in 5 stappen

Hoe zet je IoT om in een businesscase voor je bedrijf? In deze whitepaper geven we een concreet stappenplan om je op weg te helpen.

DOWNLOAD GRATIS
Beeld: Shutterstock