Technologie

Een goede smartphone camera: waar moet je op letten?

In de nieuwe rubriek ‘Inzoomen’, duiken we iedere maand in een belangrijke feature van je smartphone. We trappen af met de camera. Wanneer je een nieuwe smartphone uitzoekt, vliegen termen als megapixels, diafragma, beeldstabilisatie je om de oren. Maar wat maakt een smartphonecamera nou goed? Waar moet je op letten bij het uitzoeken van een nieuwe telefoon? Wij zetten de features om mooie foto’s te kunnen maken op een rij. Lees snel verder!

Clock 4 min

Megapixels

Foto’s die je met je smartphonecamera maakt bestaan uit pixels. Dit zijn gekleurde puntjes in een digitaal beeld. Een megapixel is een verzameling van al deze miljoenen pixels bij elkaar. De ene camera heeft er meer dan de ander. Wat niet wil niet zeggen dat de camera met meer megapixels ook echt beter is. Het aantal megapixels heeft namelijk weinig effect op de kwaliteit van je foto. Het is vooral handig als je je foto op posterformaat wil afdrukken. Of als je bij de nabewerking een uitsnede wil maken. Met meer megapixels kun je dat doen zonder kwaliteitsverlies. Wil je een frontcamera met veel megapixels? Zowel de Samsung Galaxy S21 Ultra 5G als de Oppo Find X3 Pro bieden camera’s met veel megapixels.

Extra lenzen

Tegenwoordig hebben steeds meer smartphones drie of zelfs meer lenzen die de hoofdcamera ondersteunen. Dit is meestal een combinatie van een groothoeklens, macrolens, telelens en/of zwart-wit lens. Zoals bij de Oppo Find X3 Pro en de Samsung Galaxy S21 Ultra 5G. Het maakt de camera veelzijdig en zorgt voor leuke effecten.

Groothoeklens
Deze lens heeft een grote kijkhoek waarmee je meer objecten in beeld kan halen. De kwaliteit ervan is vooral interessant als je groepsfoto’s of landschapsfoto’s wilt maken.

Macrolens
Om tot heel dichtbij scherp te stellen gebruik je de macrolens.

Telelens
Met een telelens kun je verder in- en uitzoomen en objecten dichterbij halen of  juist verder weg zetten. Vooral handig als je portretten wilt maken om of met onscherpte in je foto’s wilt werken. Heeft deze telelens optische zoom? Dan zoom je zelfs in zonder dat de foto onscherp wordt.

Zwart-wit lens
Houd je van foto’s in zwart-wit en grijstinten? Dan gebruik je deze lens.

Selfiecamera

Door de toename in videobellen, zowel privé als zakelijk, is een goede selfiecamera onmisbaar geworden. Iedere nieuwe smartphone heeft er wel een. Zo zijn er toestellen met in plaats van een 8 of 12 megapixel selfiecam, een 40 megapixel selfiecam. Let wel, de kwaliteit wordt niet alleen bepaald door het aantal megapixels. Dus kijk ook naar de kwaliteit van de lens, sensor en diafragma. Met de Oppo Find X3 Pro en de Samsung Galaxy S21 Ultra 5G maak je perfecte selfies.

Sensorwaarde

De sensor is het hart van de smartphonecamera. Wanneer je een foto maakt vangt de camerasensor het licht op. De sensor zet dit licht om in elektrische signalen die de telefoon weer omzet in een afbeelding.
Hoe beter de sensor, hoe groter het bereik, het formaat en de afmeting van je foto. Het formaat van de camerasensor wordt aangeduid met ‘1/een getal’, ‘2/een getal’, enzovoorts. Hoe lager de sensorwaarde, hoe beter. Een sensorwaarde van 1/1.4” is bijvoorbeeld beter dan een sensorwaarde van 1/1.7” of 1/2.3”. De meeste smartphones hebben een sensorgrootte van 1/2.55, hoewel smartphones in het hogere segment steeds vaker een grootte hebben van 1/1.7. De Samsung Galaxy S21 Ultra 5G heeft een van de grotere sensors van 1/33”.

Diafragmawaarde

Het diafragma bepaalt hoeveel licht er op de sensor valt. De eenheid voor diafragma is ‘f/’ en bepaalt de breedte van de opening waardoor licht op de sensor kan vallen. Ook hier geldt: hoe lager deze waarde, hoe beter. De sensor vangt meer licht op bij een lagere diafragmawaarde. Zo maak je ook mooie foto’s en video’s in schemering en in het donker. Een diafragma van f/1.7 is dus beter dan een diafragma van f/2.1. Zo heeft de achter camera van de iPhone 12 Pro Max een diafragma van f/1.6.

Flitser

Wanneer het donker is en het diafragma niet genoeg licht vangt, kan een flitser nét het verschil maken om een foto goed te verlichten. De meeste smartphones hebben een ingebouwde Dual-LED flitser, zoals de Oppo Find X3 Pro, Samsung Galaxy S21 Ultra 5G en de iPhone 12 Pro Max. Smartphones met twee of meer flitsers zorgen voor betere foto’s in het donker dan een camera met één flitser. De iPhone XR heeft zelfs een Quad-LED flitser. De foto’s die je hiermee maakt zijn beter dan die van de Dual LED-flitser.

Beeldstabilisatie: optisch en digitaal 

Niets is zo vervelend als een bewogen foto. Optische of digitale beeldstabilisatie helpt dit te voorkomen.
Met optische beeldstabilisatie zijn je foto’s óók scherp wanneer je je hand een beetje hebt bewogen. Steeds meer smartphones hebben optische beeldstabilisatie, zoals de Samsung Galaxy S21 Ultra 5G, maar het is nog niet de standaard. Veel smartphones hebben wél digitale beeldstabilisatie. Een onscherpe foto wordt dan achteraf scherper gemaakt door de software van je camera-app.

Scanner

Als ondernemer loop je er vast wel eens tegenaan dat een papieren document ook digitaal beschikbaar moet zijn. Vroeger deed je dat met de scanner op de printer. Maar nu kun je dat gewoon met je Oppo Find X3 Pro, Samsung Galaxy S21 Ultra 5G of de iPhone 12 Pro Max doen. En je kunt niet alleen documenten scannen, maar ook bijvoorbeeld de QR-code van de menukaart van je favoriete restaurant.

Artificial Intelligence (AI) opties

Dankzij Artifical Intelligence (AI)-technologie is de camera op je telefoon een stuk slimmer dan een paar jaar geleden.

Tegelijk live video en foto’s maken

Niet meer nadenken over of je een video of foto’s gaat maken. Want tijdens het filmen kun je ook een foto maken. Meestal zit de knop voor het maken van foto’s vlakbij de video-opnameknop. Ideaal om met de Samsung Galaxy S21 Ultra 5G net dat ene moment vast te leggen.

Fotoscenario’s herkennen

De Samsung Galaxy S21 Ultra 5G en de iPhone 12 Pro Max kunnen een heleboel fotoscenario’s herkennen. De software van de camera optimaliseert dan automatisch de camera-instellingen voor de situatie. En stelt kleurcorrecties in en stelt waar nodig de scherpte en het contrast bij. Het camerasysteem herkent ongeveer zo’n 1.500 verschillende scenario’s in 25 verschillende categorieën zoals bloemen, bossen, eten, dieren et cetera.

Blijven uitproberen

Goede foto’s met je smartphone maken is een kwestie van blijven uitproberen. Een smartphone met de hierboven genoemde camerafeatures zorgt ervoor dat je in meerdere situaties scherpe foto’s maakt.

Beeld: Samsung