Technologie

Google Assistent vertelt je nu ook alleen het goede nieuws in de wereld

Heb jij het ook wel eens gehad met alle slecht-nieuwsberichten in de wereld? Door social media en smartphones lijkt er af en toe geen ontkomen aan. Google komt met een oplossing, die wel eens een hoop stress bij ons zou kunnen wegnemen.

Clock 2 min

Nee, het is geen 1-aprilgrap van Google, of het zou wel een héél vroege zijn. Deze week werd bekend dat Google een nieuwe feature aan het uittesten is, waarmee je elke dag een update van alleen het goede nieuws kunt laten horen. De nieuwe functie heet ‘Hey Google, tell me something good’.

Tell me something good

De feature werkt aanvankelijk alleen via Google Assistent, de spraakassistent van Google. Google benadrukt dat het vooralsnog om een experiment gaat. ‘Tell me something good’ werd ontwikkeld in een incubator programma binnen het bedrijf, waar wel vaker proefballonnetjes ontstaan die (soms tijdelijk) worden uitgerold.

Wat goed nieuws inhoudt is volgens Google vrij divers. Zo kan het bijvoorbeeld gaan om een grote doorbraak in een wetenschappelijk onderzoek naar de oplossing voor kanker. Of hoe IJslandse tieners minder alcohol zijn gaan drinken na een succesvolle campagne.

De verhalen zelf komen van een uitgebreide selectie aan nieuwsbronnen en worden op geschiktheid geselecteerd door een non-profit journalisten netwerk. Vooralsnog is de feature alleen in het Engels te gebruiken.

Dat er grote behoefte is aan wat positief nieuws in de wereld, wordt duidelijk uit talloze mediaonderzoeken. Veel mensen geven aan dat ze zichzelf de laatste jaren overweldigd voelen door nieuws en dat een groot deel van deze berichten negatief of verontrustend is. Volgens psychologen gaan de gevolgen hiervan verder dan je denkt. Zo kan negatief nieuws voor stress en zelfs depressies zorgen.

Stress door te veel slecht nieuws

Onze social media- en smartphoneverslaving helpt ook niet echt bij het probleem van te veel slecht nieuws in de wereld. Zelfs al zoeken we het zelf niet op, dan krijgen we de laatste nieuwsberichten vaak via onze vrienden of collega’s alsnog aangereikt. Daarbij is de content vaak ook vele malen visueler (en daarmee verontrustender) geworden dan vroeger: tegenwoordig is er bij de meeste nieuwsberichten wel foto of videomateriaal voorhanden. Denk alleen maar aan het recente brugongeluk in Genua.

Een dagelijkse dosis goed nieuws via Google Assistent gaat het probleem natuurlijk niet in één klap oplossen, maar het is wel degelijk een signaal waar op dit moment meer behoefte aan is in de wereld. Dat lijkt Google altijd redelijk goed te hebben aangevoeld, en het is dan ook prijzenswaardig dat ze met deze nieuwe feature een stap in de goed nieuws richting zetten.

Tell me something good is beschikbaar op alle apparaten die Google Assistent al ondersteunen zoals de meeste moderne Android smartphones en Google Home apparaten.

Beeld: Shutterstock