Technologie

Nieuwe Google Home Hub moet spraaktechnologie voor iedereen toegankelijk maken

Google presenteerde tijdens zijn hardware-evenement in New York een nieuw product. Zoals het hoort bij een technologiereus, heeft het nu ook een slim scherm: de Home Hub. De Google Home Hub is een 7-inch scherm dat alle Google-producten aan elkaar koppelt.

Clock 3 min

Wat het design betreft, doet de Google Home Hub erg denken aan een Android-tablet dat is gemonteerd op een standaard. Die standaard doet meteen dienst als speaker en microfoon. Net als de andere Google Home-producten is ook deze slimme speaker met scherm voorzien van de Google Assistant. Het apparaat is daarmee perfect geschikt voor videobellen.

Google Home Hub

De Home Hub controleert of er files staan naar je werk
Tweet
Twitter
De Home Hub brengt alle slimme apparatuur van Google samen. Via het Home View-dashboard kun je beelden opvragen van je Nest-camera. Heb je een slimme thermostaat van Nest in huis? Dan kun je ook je verwarming wat hoger zetten. Nest is tegenwoordig onderdeel van Google en dus zijn deze smart home oplossingen in dit nieuwe apparaat zeer voor de hand liggend.

Google houdt ook rekening met het feit van vaak meerdere mensen in één huis wonen. En dus brengt het Voice Match naar de Home Hub. Die software maakt dat de Google Assistant precies weet wie er aan het praten is. Zo kan de Home Hub een gepersonaliseerde ervaring bieden.

De Home Hub controleert bijvoorbeeld of er files staan naar je werk en of je eerder moet vertrekken. Dat soort informatie is handig en gaat verder dan alleen het woon-werkverkeer.

Geheim wapen

Maar het personaliseren gaat nog verder. Zo kan de Home Hub meteen jouw YouTube-afspeellijst ophalen. Die YouTube-app is eigenlijk ook meteen het geheime wapen van de Home Hub. Google moet namelijk concurreren met de in de Verenigde Staten immens populaire Echo Show van Amazon. Dat apparaat is in grote lijnen hetzelfde als de Home Hun, alleen bevat deze geen YouTube-app. Video’s kunnen enkel via de browser van de Echo Show worden bekeken.

Dat kan op de Home Hub straks gewoon via de YouTube-app. Daarnaast is ook YouTube Music aan de Home Hub toegevoegd. Gebruikers van de Home Hub krijgen bij het apparaat overigens ook een gratis abonnement op YouTube Premium van zes maanden. 

Geen camera

De Home Hub is bewust niet voorzien van een camera, waar bijvoorbeeld de soortgelijke Facebook Portal dat wel is. Volgens Google is dit omwille van privacyredenen, je wil het device immers ook op je nachtkastje durven plaatsen. Feit is ook dat door het achterwege laten van een camera, het toestel een veel lagere en dus aantrekkelijke verkoopprijs meekrijgt.

Wanneer het scherm niet in gebruik is, kan deze bijvoorbeeld dienen als digitaal fotolijstje. ’s Nachts schakelt de Home Hub zichzelf automatisch uit, de Hub past zich namelijk automatisch aan het omgevingslicht aan.

Exacte hardwarespecs van het apparaat zijn door Google nog niet bekend gemaakt. Naar zaken als schermresolutie is het voorlopig dus nog even gissen. Ook een verkoopdatum (en prijs) in Nederland is op tijdstip van schrijven nog niet bekend. In de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië, waar het apparaat op 21 oktober als eerste verkrijgbaar zal zijn, gaat de Google Home Hub 149 dollar kosten.

Beeld: Shutterstock