Technologie

Google richt zich tijdens I/O op privacy en beveiliging en presenteert nieuwe hardware

Google presenteerde vanavond tijdens zijn jaarlijkse I/O-evenement diverse nieuwe hardware en het nieuwe Android 10 Q. De meeste aandacht ging echter naar privacy en beveiliging.

Clock 3 min

Google kondigde tijdens I/O aan dat diverse functies en apps voortaan alle data op je telefoon houden. Daardoor blijft de data bij jou en komt deze niet op servers van Google terecht. Dit geldt bijvoorbeeld voor Smart Reply, de functie die suggesties geeft voor antwoorden op berichten. Deze functie wordt bovendien naar alle berichten-apps op Android uitgebreid.

Ook moet er een nieuwe versie van de Google Assistant op de telefoon zelf gaan werken. Deze nieuwe versie is kleiner, waardoor zijn modules op een smartphone passen. Daardoor worden vragen ook op het apparaat verwerkt, waardoor dit volgens de internetgigant in real-time kan. Ook is het mogelijk geworden om meerdere vragen direct achter elkaar te stellen, zonder steeds “OK, Google” te moeten zeggen.

De nieuwe Assistant verschijnt dit jaar al op nieuwe Pixel-telefoons.

Google Assistant

Meer privacy

De focus op privacy was een trend tijdens I/O, wat ook terug te zien is in wat er over Android 10 Q gedeeld werd. Het besturingssysteem geeft privacy een prominente functie in het instellingenmenu. Gebruikers krijgen bijvoorbeeld meer controle over wat er wel en niet met apps gedeeld wordt, en waar apps wel en geen toegang toe hebben.

Ook komt er meer controle over het delen van locaties: Je kunt ervoor kiezen om je locatie alleen met een app te delen als je die app ook echt open hebt staan. Verder komt er een incognito-modus in Google Maps. Die modus moet je aan kunnen zetten door op je profielfoto te klikken. De functie wordt later dit jaar beschikbaar gemaakt.

Google Account

Daarnaast wordt Google Account, waar al je privacy-instellingen te vinden zijn, eenvoudiger te bereiken. In de toekomst moet je hier met een enkele klik kunnen komen binnen alle grote producten van de internetgigant, zoals Maps en YouTube. In onder meer Search kun je ook bij je Google Account komen door op je profielfoto te klikken.

Binnen Search en maps krijg je bovendien snel toegang tot de meest relevante privacy-instellingen. Zo kun je in Maps met direct je locatiegeschiedenis verwijderen, om vervolgens weer door te gaan met navigeren. En de eerder aangekondigde Auto-delete-functie is vanaf nu beschikbaar voor Web- en app-activiteit. Daarmee kun je gegevens automatisch na drie maanden of achttien maanden automatisch laten verwijderen.

Verder wordt er over beveiliging nagedacht. Google heeft bijvoorbeeld bekendgemaakt binnen Android 10 Q beveiligingsupdates sneller door te voeren. De updates worden in modules opgedeeld die direct te installeren zijn, zonder dat de telefoon opnieuw opgestart moet worden.

Android Q krijgt verder ondersteuning voor opvouwbare schermen en 5G. Ook komt er een donkere modus, waarmee het besturingssysteem een donker uiterlijk krijgt. Met Focus Mode moet de telefoon je tot slot minder af gaan leiden, door apps die je afleiden uit te schakelen in die modus. Familie en collega’s kunnen je echter wel blijven bereiken. Deze modus verschijnt in de herfst op Android Q.

Nest Hub Max

Net als in andere jaren kondigde Google ook nu weer diverse nieuwe hardware-producten aan. Allereerst maakte het bedrijf bekend dat alle slimme apparaten voortaan het merk Google Nest krijgen. Nieuw in deze lijn is de Nest Hub Max, een slimme speaker met een 10 inch HD-scherm.

De Nest Hub Max kun je gebruiken als slimme speaker om je huis aan te sturen, om videogesprekken mee te houden en als beveiligingscamera in huis. Nieuw is de functie genaamd Face Match, waarmee het apparaat je gezicht herkent als je voor het scherm staat. De Nest Hub Max toont dan alleen informatie die voor jou relevant is.

Ook heeft het apparaat een mogelijkheid waarmee je muziek en video’s kunt pauzeren door simpelweg je hand op te steken. De Nest Hub Max kost 229 dollar, maar komt nog niet naar Nederland. De originele Nest Hub komt dat wel, voor 129 euro.

Google Nest Hub

Pixel 3a en 3a XL

Ook nieuw zijn de Pixel 3a en 3a XL. Deze telefoons bevatten high-end functies, zoals de geavanceerde camera-app van Google, maar hebben een meer betaalbare prijs vanaf 399 dollar. De 3a krijgt een 5,6 inch OLED-scherm, de 3a XL een 6 inch OLED-scherm. Beide telefoons krijgen een accu die dertig uur mee gaat, en binnen een kwartier ver genoeg opgeladen is voor zeven uur aan gebruik.

De telefoons worden in het wit, zwart en ‘purple-ish’ beschikbaar. Vooralsnog komen ze echter niet naar Nederland.

Beeld: Shutterstock