Technologie

Grote bestanden versturen vanaf je mobiel met deze 3 handige apps

Om grote bestanden te versturen, hoef je niet per se achter je laptop te zitten. Fijn voor ondernemers die veel onderweg zijn: met deze drie handige apps verstuur je gemakkelijk grote bestanden met je telefoon.

Clock 5 min

Apps voor Ondernemers

ebook-apps-voor-ondernemers-2022-cover-537x395

Van boekhouden tot brainstormen: dit zijn de beste apps voor iOS en Android om jouw bedrijf tot een succes te maken! Download snel het gratis e-book.

Download
Grote bestanden versturen via een app op je mobiel is tegenwoordig goed mogelijk. Daar hoef je echt niet eerst voor achter de laptop te kruipen. We hebben drie handige apps voor je uitgeprobeerd, zodat je ook onderweg direct een serie foto’s, video of andere grote bronbestanden met anderen kunt delen.

WeTransfer

Veruit de bekendste dienst om grote bestanden mee te versturen is WeTransfer. Deze dienst is er niet alleen als website voor je desktop, maar ook als mobiele app. De app werkt echter wel iets anders.

Via de app kun je een bestand uploaden vanaf je telefoon, bijvoorbeeld een foto. Vervolgens krijg je diverse opties. Je kunt het bestand toevoegen aan een bord, en het gehele bord met iemand delen, of direct een link delen. Deel je een link, dan kan de ontvanger erop klikken en het bestand downloaden.

De borden bieden een interessante extra optie. Niet alleen kun je daarmee bestanden delen, maar ze ook goed organiseren. Heb je meerdere bestanden die je met iemand wilt delen, dan kun je ze op een bord zetten en het bord delen met een ander. Zo houd je overzicht en wordt het gebruik eenvoudiger.

Cijfer: 8

+ Eenvoudig gebruik
+ Erg overzichtelijk, zeker met de borden
+ Gratis te gebruiken
– Je verstuurt niet letterlijk het bestand, maar een link ernaar toe

WeTransfer is gratis te downloaden voor Android en iOS.

Sunshine

Sunshine is een app waarmee je meer kunt doen dan alleen grote bestanden versturen. Je kunt bestanden namelijk ook uitwisselen tussen apparaten en ze ‘streamen’. Het idee is dat de bestanden dan niet opgeslagen hoeven te worden op je apparaat, maar je er bij kunt komen zonder ze te downloaden. Zo heb je hetzelfde document dus niet op je iPhone en je laptop staan.

De dienst laat het verder toe om bestanden wel direct naar een ander apparaat te sturen om ze daar op te slaan. In dat geval hoef je ze niet eerst te uploaden naar de cloud en ze vervolgens weer te downloaden. De dienst stuurt ze direct naar het apparaat via de app – mits die op beide apparaten geïnstalleerd is – en zorgt dat je ze zo snel hebt.

Je kunt natuurlijk ook bestanden naar anderen versturen, al moeten ze de app dan wel hebben. Voordeel is dat ook hier de bestanden direct naar het apparaat van een ander gestuurd worden, waardoor ze ze niet eerst hoeven te downloaden. Ook zij kunnen de bestanden streamen, mochten ze dat liever willen.

Cijfer:: 7.5

+ Erg volledige app met veel extra functies
+ Bestanden hoeven niet per se gedownload te worden
+ Snelle verzending
+ Geen limiet op formaat van het bestand
– Alleen te gebruiken als de ander de app ook heeft
– Je moet een account aanmaken voor gebruik

Sunshine is gratis te downloaden voor macOS, Windows, iOS en Android.

MailBigFile

MailBigFile is net als WeTransfer met name een web-app, maar heeft ook een iOS-app. Wil je die gebruiken, dan moet je echter wel een betaald abonnement aanmaken. Voor Android-gebruikers is er nu nog slecht nieuws: de Android-app is nog in de maak.

In de app kun je echter wel gewoon grote bestanden versturen, met een grootte van maximaal 20 GB per bestand. Je kunt meerdere bestanden tegelijkertijd uploaden en ze tegelijkertijd versturen. Ook kun je eerder verzonden bestanden nog een keer versturen, mocht je dat willen.

Alle bestanden worden verder versleuteld verstuurd. Mocht een hacker ze dus onderscheppen, dan heeft hij er niets aan. Ook worden ze versleuteld opgeslagen, om dezelfde reden. Daardoor blijven je bestanden veilig.

Cijfer: 6,5

+ Bestanden worden beveiligd opgeslagen
+ Optie om je eigen branding te gebruiken
+ Al verzonden bestanden worden bewaard
+ Opgeslagen en verzonden bestanden beveiligd met encryptie
– App is alleen te gebruiken met een betaald account
– Vooralsnog is er geen app voor Android

MailBigFile is te downloaden voor iOS. Hier heb je echter wel een Pro- of Business-account voor nodig, wat 22 of 90 euro per jaar kost. De web-app is gratis te gebruiken.

Google Drive

Met Google Drive kunnen documenten in de cloud worden opgeslagen. Het voordeel van een cloud, is dat je van elke computer of smartphone, overal ter wereld, gewoon bij jouw eigen bestanden kunt. Met een Gmail-account heb je toegang tot de cloud, je e-mail, agenda en kun je online vergaderen via Google Meet. Bestanden via Google Drive verzenden is vooral handig als het document groter is dan de Gmail-limiet voor bestandsgrootte of als je met anderen aan het document wilt samenwerken. Zorg ervoor dat het document dat je wilt verzenden toegankelijk is voor de ontvanger(s). Door op de button ‘Delen’ te klikken, heb je keuze uit direct verzenden via Google Drive, of een link delen van het document. Deze kopieer je eenvoudig naar bijvoorbeeld je LinkedIn-account of Facebook-account. Ontvangers hoeven geen Google-account te hebben om het bestand te bekijken of te bewerken.

Cijfer 8,5

+ Integratie met Gmail en Google Docs waardoor delen en bestanden koppelen heel eenvoudig is.
+ Ondersteunt heel veel bestandstypen
+ Je krijgt 15 GB gratis. Het goedkoopste abonnement is €1.99 per maand voor 100 GB

– Je hebt een Google-account nodig om Google Drive te gebruiken
– Synchronisatie verloopt niet altijd even vlot. Ook als het een klein bestand is.

Google Drive is gratis te downloaden voor macOS, Windows, iOS en Android.

OneDrive

En we blijven in de cloud-sferen met OneDrive. Want een clouddienst als tool om bestanden te delen was ook Microsoft niet ontgaan. OneDrive is inmiddels geïntegreerd in het Office-pakket en maakt het mogelijk om bestanden uit je cloud gemakkelijk te verzenden via e-mail. Wil je bestanden met een groot aantal mensen delen? Maak dan een koppeling van het bestand. Deze kun je gebruiken om berichten te plaatsen op Facebook, Twitter of LinkedIn, of te delen via e-mail of chatberichten. Iedereen die de koppeling ontvangt, kan het item bekijken of bewerken. Het delen van bestanden via mail is eenvoudiger dan bestanden versturen via de mail, omdat je niet vastzit aan een maximaal aantal mb’s.

 

Cijfer 8

+ Snellere synchronisatie dan Google Drive.
+ Heel goede webapp met diverse bestandsondersteuning, waaronder Office Online.
+ Goede beveiliging van bestanden en veel extra opties zoals vervaldatum toevoegen

– Slechte klantenondersteuning in vergelijking met de concurrenten.
– 5 GB gratis opslagruimte, minder dan Google Drive.

OneDrive is gratis te downloaden voor macOS, Windows, iOS en Android.

Dropbox

Een van de eerste die een goedwerkende clouddienst aanbood was Dropbox. Je installeert de software eenvoudig op de apparaten waar je Dropbox op wilt gebruiken. Van foto’s en video’s tot gezipte mappen en grote CAD-bestanden: met slechts één link kun je alles versturen naar iedereen, zelfs als zij geen Dropbox-account hebben. Met een Dropbox Business-account kun je naast de originele bestanden in Dropbox ook de cloud-inhoud van Google Docs, Sheets en Slides en Microsoft Office-bestanden bewaren, bewerken en delen. Het is mogelijk om wachtwoordbeveiliging aan een gedeelde link toe te voegen, een vervaldatum voor een link in te stellen en downloads uit te schakelen. Tools zoals Slack en Zoom kun je eenvoudig verbinden aan Dropbox, waardoor je gesprekken en document op één plek houdt.

Cijfer 7,5

+ Zeer gebruiksvriendelijk. Dropbox maakt automatisch een map aan na het downloaden.
+ Snelle en betrouwbare synchronisatie
+ Biedt een referral-functie aan: wanneer je iemand een link stuurt, krijgen jij én die persoon elk 500 MB opslagruimte extra.

– Wanneer 2 mensen in hetzelfde bestand werken, slaat Dropbox 2 verschillende documenten op. Het kost tijd en moeite om deze samen te voegen.
– 2 GB opslag gratis, het minst van bovengenoemde clouddiensten. Het goedkoopste abonnement kost €9.99 per maand, daarvoor krijg je wel 1 TB (1000 GB) opslagruimte.

Toegankelijk en veilig

Zeker bij het versturen van grote bestanden wil je dat deze veilig en snel aankomen bij de ontvanger. Met een clouddienst kun je ook nog eens bestand met elkaar delen. Je bent altijd en overal online en hebt de mogelijkheid om op te schalen als je bedrijf groeit. Nog een bijkomend voordeel: een werkplek in de cloud vereist geen onderhoud, zoals bij softwarelicenties. Het voordeel van een apart verzendplatform zoals WeTransfer is dat de tool heel eenvoudig te gebruiken is. En omdat je alle apps eenvoudig via je smartphone bediend, is bestanden delen een fluitje van een cent!

Naast het snel en veilig versturen van bestanden is er nog een tal van apps die handig zijn voor jou als ondernemer of manager. Zoals het bijhouden van je boekhouding, het organiseren van brainstormsessies of productiviteit-apps. Zo kun je je werk nog beter uitvoeren. Benieuwd naar deze apps? Download dan onderstaand e-book.

ebook-apps-voor-ondernemers-2022-cover-537x395

Apps voor Ondernemers

Van boekhouden tot brainstormen: dit zijn de beste apps voor iOS en Android om jouw bedrijf tot een succes te maken! Download snel het gratis e-book.

Download
 
Beeld: Shutterstock