Technologie

Hoe deze modemerken dankzij tech tóch hun klanten weten te bereiken

Door het coronavirus zijn vele Fashion Weeks geannuleerd. En klanten blijven nog voorzichtig om fysiek te winkelen. Toch weten modemerken met technologieën als 3D, avatars en try-on hun publiek te bereiken.

Clock 2 min

20 Gadgets voor ondernemers

Wil jij efficienter werken? In dit gratis e-book lichten we maar liefst 20 interessante gadgets uit om slimmer (thuis) te werken. Download ‘m hier.

Download
Waar de fashionista altijd reikhalzend uitkeek naar de volgende Fashion Week, ‘moet zij het nu doen’ met 3D-kleding en virtuele showrooms. Door de uitbraak van COVID-19 zijn modemerken genoodzaakt om te experimenteren met technologieën. Hierdoor heeft de virtuele modetechnologie een vliegende start gemaakt.

AR try-on technologieën

Hoe vaak komt het voor dat je kleding online bestelt en je het weer moet terugsturen, omdat het niet past? Het bedrijf Wannaby bouwt een mobiel AR-platform, zodat klanten schoenen, kleding en sieraden kunnen proberen voordat ze deze kopen. Verkoop je (exclusieve) sneakers? Dan moet je zeker de Wanna Kicks app van Wannaby gebruiken. Met deze app kan je klant als eerste, nog te verschijnen ‘gehypte’ sneakers ervaren met behulp van augmented reality. Je klant kan ze met de AR-weergave uitproberen door ze virtueel aan hun voeten te bekijken . In deze tijd waarin winkels dicht zijn, kan een virtuele try-on op deze manier een belangrijk platform zijn om nieuwe producten aan je klanten te introduceren.

3D- kleding en- avatars

Nederlands digitaal modehuis The Fabricant maakt kleding die je alleen digitaal aan kunt trekken en maakt geen enkel fysiek stuk. Op hun website zijn diverse kledingontwerpen

gratis te downloaden. Eerder dit jaar hebben zij hun krachten gebundeld met Tommy Hilfiger om de overgang van het kledingmerk naar volledig digitaal ontwerp te versnellen. Hilfiger heeft al geïnvesteerd in 3D-ontworpen kledingstukken en virtuele showrooms, waarmee samples digitaal kunnen worden gemaakt en bekeken. Als koper kun je dan ontwerpen vooraf bekijken, voordat deze overal ter wereld worden gemaakt.

Daarnaast test Hilfiger intern al avatars, hologrammen en augmented reality-formats. Begin april is The Fabricant begonnen met het testen van Leela, een platform dat 3D-avatars maakt op basis van ingezonden selfies van gebruikers. Met deze avatar(s) kan de gebruiker zichzelf in een digitale haute couture collectie hullen.

https://www.facebook.com/1734763643210333/videos/201320057324605

Geen pashokje meer nodig

Je herkent het vast wel: urenlang outfits in het pashokje passen en vervolgens tot de conclusie komen dat niets je staat. Met de Forma – Wear anything app behoort dit tot het verleden. Met deze app kunnen fashionista’s outfits ontdekken door een foto van zichzelf te uploaden of een model te selecteren. Zodra zij dat heeft gedaan, kan zij door duizenden outfits bladeren en ze allemaal uitproberen op haar ‘avatar’. Deze outfits, van o.a. Marc Jacobs, Proenza Schuler en Farfetch, zijn rechtstreeks afkomstig van deze merken. Of de outfits zijn geüpload door andere gebruikers. En heel handig: ze linken direct door naar pagina’s waar de kleding te koop is. Als modemerk kun je ook een Forma try-on optie toevoegen aan je verkooppagina’s. Hiermee kun je voor je klanten opnieuw een persoonlijke ervaring in een virtueel pashokje creëren. In de toekomst kun je Forma dan ook gebruiken om mensen na modeshows meteen je kleding te laten passen en de populariteit van mogelijke ontwerpen te testen.

Digitale mode heeft de toekomst

Zijn fysieke collecties in de toekomst nog wel nodig? Mode is de afgelopen jaren verschoven van de straat naar social media. Zo is bijvoorbeeld de digitale identiteit voor jongeren bijna belangrijker dan de fysieke identiteit: #ootd (outfitoftheday) is met 300 miljoen één van de meest gebruikte hashtags op Instagram. Digitale mode heeft voordelen wat betreft duurzaamheid: er zijn geen stoffen, fabrieken, vrachtwagens, stomerijen en fotoshoots voor nodig. Hierdoor kunnen je klanten geweldige outfits kopen om hun identiteit op social media te laten zien, zonder dat ze een outfit hoeven te dragen, terug te sturen of weg te doen.

20 Gadgets voor ondernemers

Wil jij efficienter werken? In dit gratis e-book lichten we maar liefst 20 interessante gadgets uit om slimmer (thuis) te werken. Download ‘m hier.

Download
Foto's: Unsplash