Technologie

Internetsnelheden op de zaak: hoeveel heeft jouw kantoor nodig?

Het ene bedrijf is het andere niet. Zeker als het om internetsnelheid gaat. Een accountant hoeft doorgaans minder GB’s te versturen dan een filmproductiebedrijf dat dagelijks zware video’s het web op knalt. Hoe schat je als bedrijf in welke snelheden je nodig hebt? In dit artikel leggen we je het uit.

Clock 3 min

Snel, stabiel en veilig zakelijk internet?

niets houdt je tegen cta

Ontdek nu de mogelijkheden voor jouw bedrijf. 

LEES MEER!
Als bedrijf is het lastig een keuze te maken als het gaat om je zakelijk internetabonnement. Er worden veel verschillende snelheden aangeboden, die uiteenlopen van 10Mb/s tot zo goed als onbeperkt. Welke internetsnelheid het beste bij jouw bedrijf past is afhankelijk van een aantal factoren:

  1. Werkzaamheden binnen je bedrijf

Ten eerste moet je rekening houden met de werkzaamheden die je bedrijf uitvoert. Voor basis internetgebruik heb je weinig snelheid nodig. Werk je veel online en in de cloud, dan heb je veel meer snelheid nodig.

Daarnaast zijn er meer werkzaamheden die van invloed zijn op de snelheid van je internetverbinding. Hierbij kun je denken aan:

  • VoIP telefonie
  • Online backup
  • Videoconferencing
  • Het up- en downloaden van bestanden
  • Online werken met software voor orderverwerking en voorraadbeheer
  • Het gebruik van beveiligings- of bewakingssystemen

Bedrijven die grote bestanden up- en downloaden hebben een snelle verbinding nodig. Denk hierbij aan bedrijven in de creatieve sector. Niets is zo vervelend als je moet wachten totdat je bestanden zijn verstuurd of dat je bestanden van je klant of leverancier kunt bekijken. Als de verbinding te traag is, loop je ook het risico dat het down- of uploadproces wordt afgebroken wanneer het nog niet is voltooid. En dan kun je weer opnieuw beginnen.

  1. Aantal werknemers

Naast de werkzaamheden die via je internetverbinding worden uitgevoerd, is het aantal medewerkers dat tegelijk werkt ook van invloed op de snelheid. Werk je als ZZP’er, dan is er minder capaciteit nodig dan als je met meerdere collega’s dezelfde werkzaamheden uitvoert.

Een gemiddelde internetgebruiker op kantoor heeft een internetsnelheid van 5 Mbit/s nodig om snel en efficiënt te kunnen werken.

  1. Mobiele devices op kantoor

Medewerkers gebruiken naast hun smartphone ook andere devices op kantoor. Het aantal mobiele devices op kantoor is ook een belasting voor je internetverbinding. Zo ververst een tablet regelmatig nieuwe e-mails en download wellicht ook automatisch de updates. Bij je keuze voor een bepaalde internetsnelheid moet je hier dus ook rekening mee houden.

Welke soorten internetverbindingen zijn er?

Wanneer je een internetverbinding afsluit, is het belangrijk om te weten welke soort verbinding je wilt en kunt kiezen. Er zijn verschillende soorten internetverbindingen en deze hebben allemaal andere voor- en nadelen en ook verschillende prijzen.

  1. Glasvezel

Glasvezel bestaat uit een flinterdunne draad gemaakt van een speciaal soort glas. Deze draad wordt onder de grond aangelegd, helemaal tot in je bedrijfspand. Bij glasvezel wordt er gebruik gemaakt van licht om data over te brengen. Het grootste voordeel van glasvezelinternet is dat de uploadsnelheid even hoog is als de downloadsnelheid. Hierdoor kun je zonder problemen tegelijkertijd internetten en streamen. Glasvezel wordt zowel in stadskernen (dit wordt FTTH genoemd) en op bedrijventerrein (dit wordt FTTO genoemd) aangelegd. Omdat op bedrijventerreinen de aanleg op aanvraag wordt gedaan, is dit vaak duurder dan in een glasvezel verbinding in stedelijk gebied.

  1. Kabel

Naast glasvezel, heb je met kabel internet ook heel snel internet. Dat komt omdat het grootste gedeelte van de kabel verbinding bestaat uit glasvezel. Met kabel internet kun je snelheden tot wel 400 Mbit/s behalen. En kabel internet is op veel plekken in Nederland beschikbaar. Bijzonder aan internet via de kabel is dat, zowel het televisiesignaal als het internetsignaal, via dezelfde kabel naar je bedrijfspand wordt gestuurd. Wanneer je kiest voor kabel internet, krijg je dus ook televisie geleverd.

  1. DSL

DSL-internet staat voor Digital Subscriber Line en is het oudste type verbinding en bijna overal in Nederland beschikbaar. Met DSL wordt internet overgebracht door middel van stroomsignalen via de telefoonlijn. Voor een goede zakelijke DSL verbinding is de afstand tot de wijkcentrale belangrijk.

Kies de internetsnelheid voor jouw onderneming

Wanneer je weet in hoeverre de internetverbinding wordt belast en hoeveel apparaten actief zijn op dezelfde internetverbinding, kun je een keuze maken:

Normaal internet tot 50 Mbit/s

Een klein kantoor met een paar medewerkers dat verder geen belastende internettaken uitvoert, zou voldoende moeten hebben aan deze internetsnelheid. Binnen het kantoor maak je weinig tegelijk gebruik van laptops, smartphones en tablets. Deze snelheid is geschikt voor eenvoudig web- en e-mailgebruik.

Razendsnel internet tot 100 Mbit/s

Met deze snelheid kun je videobellen met een klant, razendsnel bestanden downloaden of een back-up naar de cloud maken.

Supersnel internet tussen de 500 en 1000 Mbit/s

Met deze topsnelheid ben je als ondernemer de toekomst de baas. Deze snelheid is geschikt voor iedere toepassing die je nodig hebt om te ondernemen.

Test nu je internetsnelheid met deze zakelijke speedtest!

Vast internet 

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel beter zicht op wat er allemaal mogelijk is met vast internet. Wil je meer weten over een betrouwbare, vaste internetverbinding voor op de zaak? Bekijk dan eens ons aanbod, want naast ons beste en snelste geteste mobiele netwerk, bieden we vanaf nu ook vast Zakelijk Internet aan. Zo kan je nu al telecomdiensten afnemen bij T-Mobile Ondernemen – wel zo makkelijk. Lees meer over de oplossingen voor zakelijk internet en bellen.

niets houdt je tegen cta

Snel, stabiel en veilig zakelijk internet?

Ontdek nu de mogelijkheden voor jouw bedrijf. 

LEES MEER!
Beeld: T-Mobile