Technologie

Hoe deze virtual reality ondernemer de blik van iVR-spelers verruimt

Justin Karten startte zo’n 8 jaar geleden de eerste Virtual Reality (VR) studio in Nederland: Scopic. Afgelopen jaar kreeg het productiehuis een jonger broertje, Scopic_Labs, dat zich toelegt op interactieve VR (iVR). Het liefst zetten Karten en zijn partner Erik Jan Bijvank die techniek maatschappelijk in. De ultieme droom? Op grote schaal de ogen openen van mensen die onbewust racistisch handelen. Om de VR-projecten die hieraan bijdragen wereldwijd uit te kunnen rollen, is connectiviteit belangrijk.

Clock 2 min

Als mede-oprichter van Scopic en Scopic_Labs produceert Karten vooral iVR: films waarbij je als kijker bepaalt hoe het verhaal zich ontwikkelt. Als vervolgens wordt blootgelegd welke keuzes en afwegingen je als kijker maakt, kan dit je nog wel eens aan het denken zetten. Ook werkte hij aan VR content voor de Volvo Ocean Race, van vluchtelingenstromen op Lesbos en aan een documentaire waarbij 2 rivaliserende strijders uit Uganda elkaar ontmoetten in VR, waarvoor hij een Gouden Kalf nominatie ontving.

VR-bril houdt spiegel voor

Momenteel werkt Karten aan een project voor de Nederlandse politie met als thema etnisch profileren. Het doel is om politiecontroles te verbeteren. Hiervoor speelt een politieagent een (vooraf opgenomen) VR-scenario en kan hij op bepaalde momenten zelf keuzes maken. Karten: ”Binnen een paar seconden na het opzetten van de iVR-bril is de speler de echte wereld vergeten. Zo kun je authentiek gedrag van de speler waarnemen. De resultaten van het gedrag vormen het uitgangspunt voor de reflectie naderhand. Op deze manier maken we de unconscious bias die we als persoon allemaal hebben bespreekbaar.”

Etnisch profileren wordt zichtbaar

Het praten over waarom je bepaalde dingen doet, geeft een interessant inkijkje in iemands onbewuste beweegredenen. Dit gebeurt onder begeleiding in groepjes tot 10 personen. “Dat verantwoorden kan natuurlijk ongemakkelijk zijn”, vertelt Karten. “Soms komen mensen erachter dat het best bizar is hoe ze handelen. Dat gaat heel subtiel. Zelf ben ik door de documentaire ‘Wit is ook een kleur’ van Sunny Bergman aan het denken gezet. Wat wij doen met dit VR-project is hopelijk hetzelfde. De tool maakt een soort blinde vlek zichtbaar en dat geeft goede input voor een discussie. Op die manier brengen we mensen in verbinding met elkaar.”

Bewustwording op grote schaal

Karten wil met Scopic_Labs de ogen openen van mensen dat ze onbewust racistisch kunnen zijn in hun handelen. “Ik droom ervan dit VR-project schaalbaar te maken”, zegt Karten. “Ik zou willen dat iedereen met onze tools geholpen is. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. En niet alleen de overheid, maar ook andere organisaties die soft skills issues hebben. Voorheen waren we gelimiteerd met de distributie binnen VR. Dankzij internet kunnen we de distributie verbeteren en iedereen in de wereld voorzien van deze trainingen. We staan nu aan het begin, maar ik hoop dat we het straks hebben uitgerold tot aan Amerika en Australië.”

Next level dankzij snel internet

Wat begon als een pilot project voor de Amsterdams politie, wordt nu landelijk door de Politieacademie ingezet als onderdeel van de opleiding. De ambitie vanuit de politie is dat iedere agent de VR-training doet. Bovendien gaat deze evidence-based aanpak al de grens over naar de Duitse en Belgische politie. Voor die grote uitrol is connectiviteit heel belangrijk. Karten: “Op dit moment wordt de VR-applicatie vaak nog op ‘stand-alone’ brillen gespeeld. Het zijn zware bestanden en we lanceren regelmatig nieuwe scenario’s. Voor een volgende stap is snel internet, controle over de VR-brillen en betere managementinformatie nodig om schaalbaar te kunnen werken.”

Ook interessant:

  • Niet te filmen: waarom deze studio scenes creëert die niet direct gefilmd kunnen worden
  • VR Meetings: zo vergader je in virtual reality
  • Hoe Augmented Reality en hologrammen dankzij 5G jouw bedrijf naar een next level kunnen brengen
Foto: Scopic