Technologie

Parkeren op een invalidenparkeerplek in Amsterdam levert nu gelijk een boete op dankzij IoT sensoren

Het is helaas een bekend fenomeen. Automobilisten die elke parkeerplek nemen die voor handen is, zelfs de invalidenplekken. Een probleem dat met behulp van IoT wel eens tot het verleden kan gaan behoren.

Clock 2 min

Een IoT-oplossing die misbruik tegengaat

Daar moet maar eens een einde aan komen, vond de gemeente Amsterdam. Afzal Mangal, IoT-specialist van T-Mobile: “De gemeente Amsterdam was al klant toen we samen met ons zusterbedrijf T-Systems met hen in gesprek raakten over hun problemen en de mogelijkheden die IoT biedt. In oktober zijn we een pilot gestart om misbruik van invalidenparkeerplekken tegen te gaan.”

Tientallen invalidenparkeerplekken in Amsterdam zijn sinds kort voorzien van een IoT sensor
Tweet
Twitter
Hoe gaat dit in z’n werk? “Als je van de gemeente toestemming hebt om je auto op een invalidenplek te zetten, krijg je een vergunning. Je krijgt dan een sticker die je op je voertuig plakt. In die sticker zit een IoT-sensor, een zogeheten ‘beacon’. Die sticker ‘praat’ via ons netwerk met de sensor die in de grond zit, onder de parkeerplek. Tientallen parkeerplaatsen in Amsterdam zijn sinds kort voorzien van zo’n ondergrondse sensor. Deze sensor weet daardoor twee dingen: 1. staat er een auto op mij geparkeerd? en 2. heeft deze auto de juiste vergunning?”

Meteen bekeuren

Wanneer het antwoord op de laatste vraag ‘nee’ is, krijgt de dichtstbijzijnde wijkagent een seintje via een app. “De agent krijgt direct te zien waar en wanneer een auto onterecht op een gehandicaptenplek staat. Hij of zij kan dus direct een bekeuring uitschrijven. Ik vind het een geweldige manier om IoT toe te passen. Gaaf ook dat wij als telco een rol kunnen spelen in het tegengaan van asociaal parkeergedrag.

Overigens is deze pilot geheel privacyproof. De sensor laat alleen zien of de parkeerplek leeg is, bezet is door een invalidenparkeerder of door een illegale parkeerder. De identiteit van de eigenaar van de auto heeft daarmee dus niets te maken.”

Dit initiatief staat nog in de kinderschoenen. De pilotfase loopt tot april. Mangal is trots op de werking van deze parkeerlezer: “De eerste reacties zijn erg enthousiast. Toch kan het nog wel twee jaar duren voordat deze parkeerlezer definitief wordt ingevoerd. Dat ligt niet aan de techniek, maar vooral aan de mensen die hierover beslissen en eerst alle risico’s en analyses op een rijtje willen hebben. Daar moeten de meeste innovaties helaas op wachten.”

Ook aan de slag met T-Mobile IoT in jouw gemeente of bedrijf? Neem dan nu contact op met ons IoT team of vraag een gratis starterkit aan! 

Beeld: Shutterstock