Technologie

Joost de Kluijver van Closing the Loop: ‘Een mobiele telefoon mag nooit afval worden’

Hij haalt met Closing the Loop afgedankte mobieltjes uit ontwikkelingslanden om de grondstoffen in Europa te recyclen. Het doel van sociaal ondernemer Joost de Kluijver: mobiele telefoons duurzamer maken en uiteindelijk zelfs circulair: voor elke verkochte telefoon een afvaltelefoon terughalen.

Clock 4 min

Dag van de Duurzaamheid

Het is vandaag de Dag van de Duurzaamheid, maar dat bewustzijn is er bij Joost de Kluijver (37) elke dag. Zijn inspiratie en interesse voor duurzaamheid verklaart hij deels uit zijn Hollandse, calvinistische opvoeding. De sociaal ondernemer is opgevoed met het idee dat het raar is om dingen te verspillen: eten, water, stroom, afval.

“Dat is doorgesijpeld in de manier waarop ik kijk naar het zaken doen”, zegt hij. “Je wilt toch weten wat er uiteindelijk met je producten gebeurt? Verder heb ik altijd al iets gehad met mobiele telefoons. Het is een cruciaal product, in ontwikkelingslanden zijn het zelfs life savers. Ze zorgen ervoor dat je een stap op de sociale ladder kunt maken.”

“Ze zijn voor veel Afrikaanse landen een introductie naar de 21e eeuw. Het is heel cool om te zien hoe belangrijk telefoons zijn. Des te meer was ik verbaasd dat zo’n geweldig product chemisch afval wordt dat gezondheidsschade en vervuiling veroorzaakt. Een enorme anticlimax van zo’n mooi product. Dat slaat nergens op.”

One-for-one concept

Een mobiele telefoon mag volgens De Kluijver daarom nooit afval worden. Hij koopt sinds 2014 met zijn bedrijf Closing the Loop  afgedankte telefoons in ontwikkelingslanden om de grondstoffen vervolgens in Europa te recyclen. Klanten biedt hij het one-for-one concept: voor elke telefoon die deze bedrijven aanschaffen, haalt Closing the Loop een afgedankte telefoon uit een ontwikkelingsland.

“Bedrijven als ING en KMPG kunnen nu zeggen dat hun telefoons materiaalneutraal en afvalvrij zijn. Datzelfde doen we ook voor partners als T-Mobile die onze diensten gebruiken om die aan te bieden aan hun klanten.” Het doel: mobiele telefoongebruik duurzamer maken en uiteindelijk zelfs circulair. Geen enkele telefoon meer op de afvaldump. 

Halve druppel

Vooralsnog noemt hij zijn inspanningen om mobiele telefoons afvalvrij te krijgen ‘een halve druppel op de gloeiende plaat’. Dat ligt vooral aan de immense productie van mobieltjes: twee miljard per jaar. Afgelopen vier jaar verzamelde zijn bedrijf ruim twee miljoen telefoons uit Afrika, één procent van het totaal.

Het is een utopie om te denken dat het ons lukt zelfstandig jaarlijks twee miljard telefoons in te zamelen
Tweet
Twitter
“En dat met slechts 4 fte op kantoor, al zorgen onze lokale partners in Afrika voor het echte werk. Het is een utopie om te denken dat het ons lukt zelfstandig jaarlijks twee miljard telefoons in te zamelen. Het zou ook raar zijn om een soort recycle-imperium op te bouwen parallel aan de telecomsector. We moeten – en willen – samenwerken en elkaar versterken.”

Altijd bereikbaar

Hij is voor zaken veel in het buitenland, en zijn telefoon staat altijd aan. “De telefoon zorgt ervoor dat je kán ondernemen. We richten ons nu veel op Europa en met die nieuwe wetgeving ben ik zonder hoge kosten altijd goed bereikbaar. Ik probeer wel op mijn gebruik te letten. Ik kom net terug van vakantie en de verleiding is dan groot om de telefoon de hele dag voor alles te gebruiken. Met twee kleine kinderen krijg je gelukkig de kans niet om dit te doen.”

Vallen en opstaan

De start van Closing the Loop is een klassiek voorbeeld van trial and error. Experimenteren, heel veel vallen en steeds weer opstaan. “Ik heb een plaat voor mijn kop. Ik ga aan de slag en zie wel waar het schip strandt. Dat is een voordeel gebleken in een moeilijk continent als Afrika. Al moet je ook wel een beetje een masochist zijn. Je moet er goed mee om kunnen gaan dat je vaak tegenslagen hebt en dingen niet gaan zoals je wilt. In Nederland of West-Europa gaat alles volgens afspraak en is ondernemen zeer voorspelbaar.”

“In Afrika gebeurt er altijd iets. Dat zorgt voor net zoveel vervelende als positieve verrassingen, maar maakt het heel uitdagend en spannend. Ik kwam er al snel achter dat ik er iemand bij moest hebben met meer gevoel voor de Afrikaanse context. Mijn grootste steun en toeverlaat komt uit Zuid-Afrika, is opgegroeid in Ghana. Ik denk: laten we het gewoon gaan doen en dan kijken of het kan. Hij zorgt ervoor dat het ook echt kan.”

Doorbraak

Dit jaar kwam de grote doorbraak. Door een partnership met T-Mobile  heeft Closing the Loop nu de gedroomde launching telecom customer. “Hiervoor vertelden we zelf dat we goed werk doen, maar nu kunnen we laten zien dat de sector het concept snapt, omarmt en ook gebruikt voor marketing, sales en communicatie.

Als T-Mobile een recycle deal verkoopt, levert de klant deze telefoon na twee jaar in en gaat de telefoon naar een ontwikkelingsland. Tegelijkertijd halen wij een afgedankte telefoon naar Europa. Daarmee sluiten we de cirkel. De samenwerking maakt ons verhaal tastbaarder en geeft een circulaire boost aan de sector. Dat ze zien dat het praktisch geïmplementeerd kan worden. Dat is van onschatbare waarde voor ons. We willen niet die schattige sociale ondernemer blijven die telefoons inzamelt, maar een nieuwe standaard voor de industrie ontwikkelen. De telefoon moet zijn glans houden.” 

Foto: Shutterstock / Closing the Loop

Beeld: Shutterstock