Technologie

Juul Manders (BALR. en 433): ‘Mobiel is voor ons cruciaal’

Dankzij het starten van het fashion lifestyle brand BALR., ontdekten de oprichters waar ze goed in zijn: social media. Na BALR. volgde mediakanaal 433, dat binnen vijf jaar een van de grootste Instagramaccounts van de wereld is.

Clock 4 min

Drie mannen  – Demy de Zeeuw, Ralph de Geus en Juul Manders – vonden elkaar dankzij hun gezamenlijke interesses: voetbal, fashion en social media. Ze besloten de handen ineen te slaan en richtten in 2013 BALR. op. Als uitgangspunt voor dit merk is de levensstijl genomen van oud-voetballer Demy de Zeeuw. Juul Manders, CEO van BALR. vertelt: “Zijn lifestyle hebben we omvat als ‘life of a BALR.’ en gaat om zowel kleding als horloges, schoenen, auto’s, clubs, hotels en zelfs huizen, alles hoort erbij. BALR. is dan ook meer dan een kledingmerk, het is een lifestyle fashion brand.”

Mobile first

Het merk wordt inmiddels in meer dan 150 landen verkocht en is vanaf dag één al mobile first. “Vandaag de dag is zelfs 80 procent van de traffic mobiel. In 2015 ging zo’n 25 procent van de transacties mobiel, tegenwoordig is dat al gestegen naar 61 procent. Mobiel is voor ons cruciaal.”

De BALR.-mannen weten precies waar ze mee bezig zijn. “Over de hele wereld besteden mensen vandaag de dag zo veel tijd op smartphones. Daarom proberen we ook echt on top of the wave te zitten. We weten precies wat online belangrijk is en wat er speelt op social media. Maar ook wat wel of niet goed werkt bij het opbouwen van een merk.

Niet gek dat wij worden ingehuurd door verschillende grote merken om bijvoorbeeld social media zaken aan te pakken. We werken inmiddels samen met onder andere Nike, Adidas, Puma en adviseren nog meer grote bedrijven.”

BALR. begon als een online concept, maar er zijn nu toch ook fysieke winkels geopend. “Ik wil dat de klanten de hele experience kunnen meemaken. Ze moeten winkels in kunnen lopen en de kleding zien en voelen voordat het gekocht wordt”, vertelt Manders. “We hebben nu vier eigen winkels en werken samen met selectieve retail. Op dit moment is het merk bijvoorbeeld ook in de Bijenkorf te koop.”

Mediaplatform 433

We staan op nummer drie van de grootste instagramaccounts
Tweet
Twitter
Dankzij het opzetten van het fashion lifestyle merk, ontdekten de mannen waar ze goed in zijn: social media. Samen met Rogier Deelstra startten ze daarom ook ‘433’: dé community voor voetbalfans. Hierop wordt 24/7 de grappigste voetbalcontent gedeeld en is er veel interactie met zowel de voetbalfans als de bekende voetballers op social media. “We staan op nummer drie van de grootste Instagramaccounts. Boven ons staan Kylie Jenner en 9gag, dat maakt ons echt heel erg trots”, vertelt Manders. “Per week hebben we een miljard impressies.”

“Voor de social media van 433 krijgen we een hoop content van de voetbalclubs zelf, maar ook van adverteerders zoals Nike en Puma. Daar geeft 433 dan een eigen twist aan. Daarnaast maken we zelf ook een hoop content. Naar de belangrijke voetbalwedstrijden toe maken we bijvoorbeeld video’s met beroemde voetbalspelers.”

De video’s die voor het mediakanaal 433 worden gemaakt, worden soms zelfs binnen een uur geschoten. “We maken gebruik van een klein script, maar de video’s worden niet volledig gepland”, vertelt Manders. “Als je kijkt naar de traditionele reclamebureaus dan zit er een hoop tijd in de voorbereiding van het maken van een commercial. Er moet een idee worden verzonnen door het bureau, de klant moet het goedkeuren en daarna moet het uitgevoerd worden. Bij ons gaat dat een stuk sneller en daardoor kunnen we er ook veel meer mee doen. Als een video niet goed wordt opgepakt, dan is dat jammer. Maar dan proberen we het daarna gewoon op een andere manier.”

Blijf er bovenop zitten

Manders zegt zelf dat hij relaxter is met zijn telefoon binnen handbereik dan zonder, ook als hij op vakantie is. “We zijn allemaal altijd bereikbaar. WhatsApp is ons voornaamste communicatiemiddel en we zijn eigenlijk altijd online. We weten van elkaar dat we nooit echt lang hoeven te wachten op een reactie. Natuurlijk gebruiken we ook nog wel e-mail, maar WhatsApp is nu eenmaal sneller.”

Daarnaast maakt hij zelf vooral gebruik van Facebook en Instagram, om alles in de gaten te kunnen houden. “Zelf zend ik niet heel veel, maar ik wil wel van alles op de hoogte blijven. Laatst zag ik toevallig een verandering in IGTV op Instagram. Deze video’s zijn nu ook in de feed te zien, zodat je na het zien van de video direct weer terug kunt gaan naar waar je gebleven was op Instagram. Mijn partners hadden dit ook gezien en daardoor konden we hier direct op inspelen. Dat heb je niet als je zelf niet goed op de hoogte blijft.”

Het is volgens Manders belangrijk om alles zelf ook uit te proberen. “Je kunt wel lezen hoe alles werkt, maar als je het niet doet weet je nooit hoe het écht gaat. Een story maken op Instagram, of live gaan: probeer het maar gewoon eens. Alleen al om te kijken hoe het gaat.”

Tot slot geeft hij nog een belangrijke tip voor iedereen die zelf wil beginnen met ondernemen: “Weet dat ondernemen met vallen en opstaan gaat. Het enige wat mensen zien, is succes. Maar dat is slechts het topje van de ijsberg, zij zien niet wat er verder nog onder water zit. Ondernemen gaat gepaard met een hoop stress en verantwoordelijkheid. Mijn advies is dan ook: als je het echt wilt, moet je bereid zijn diep te kunnen gaan. Zorg ervoor dat je nooit lui achterover gaat hangen, want je moet echt kritisch kunnen blijven.”

Beeld: Shutterstock