Technologie

Amazon opent eerste kassaloze supermarkt voor publiek

Boodschappen in je mandje gooien en vrolijk de winkel uitlopen zonder af te rekenen. Dat wordt de supermarkt van de toekomst, als het aan Amazon ligt. En die toekomst is er al: de eerste Amazon Go winkel, een kassaloze supermarkt, opende vandaag in de Amerikaanse stad Seattle. Nooit meer in de rij voor de kassa, dus!

Clock 2 min

Een portemonnee heb je niet nodig als je gaat winkelen bij Amazon Go, wel een smartphone met een speciale app. De Amazon Go-app registreert welke boodschappen je in je mandje doet en brengt ze in rekening op je Amazonaccount.

Betalen met je glimlach

Om de kassamedewerkers te vervangen, is een systeem nodig van camera’s en sensoren. Die registreren welke producten klanten in hun mandje gooien. Maak je je zorgen over privacy? Volgens hoogleraar economie Tammo Bijholt, geven we al veel informatie weg aan de super: “Er zijn ook al veel supermarkten in Nederland met een klantenkaart waarmee je koopgedrag wordt geregistreerd.”

Qua privacy kan het nog extremer. In China is een KFC filiaal waar je letterlijk met je glimlach kan betalen. Voordat je naar buiten loopt met je bestelling, hang je je hoofd voor een camera. Jouw portret is gekoppeld aan je Alipay (de Chinese variant van Amazon) account, en zo reken je af.

Tap to go

Het zit er dik in dat de kassaloze supermarkt op korte termijn ook naar Nederland komt. Albert Heijn is op dit moment al bezig met een test voor hun ‘Tap to go’ concept. Het is een variatie op Amazon Go. Er is geen camera of sensor die registreert wat je uit het schap pakt. Als klant tik je met een pas of je smartphone de schapkaart aan van het product dat je meeneemt.

Net als bij Amazon, kan je zonder verder iets te doen de winkel uitlopen. Binnen tien minuten worden de boodschappen van je rekening afgeschreven.

Albert Heijn doet de test eerst in eigen huis. Op het hoofdkantoor van AH in Zaandam, mogen de eigen medewerkers het systeem op de proef stellen. Naar eigen zeggen wil ’s lands grootste kruidenier het concept eind juni naar AH to go winkels brengen.

Betekent dit het einde van de caissière? Retaildeskundige Paul Moers denkt van niet: “Caissière zal in dit soort grote winkels een uitstervend vak worden. Voor kleine winkels is de investering waarschijnlijk veel te kostbaar. Maar voor grote ketens is dit écht de toekomst.”

Foto: door SounderBruce via Wikimedia Commons onder een CC BY-SA 4.0 licentie.
Beeld: Shutterstock