Technologie

Wat is blockchain en wat kun je er mee als ondernemer?

Blockchain gaat net zo’n revolutie ontketenen als internet en mobiel dataverkeer ooit deden. Dat beweren kenners in elk geval. Moet je je als ondernemer al gaan voorbereiden op die grote veranderingen? Of loopt het zo’n vaart niet? Drie vragen, drie antwoorden.

Clock 2 min

Wat is blockchain nou precies?

Blockchaintechnologie maakt het mogelijk om zonder tussenpersoon een afspraak of transactie vast te leggen tussen jou en een andere partij. Je hoeft diegene niet te kennen of überhaupt te vertrouwen; de afspraak wordt in de blockchain zo goed als waterdicht vastgelegd. Een tussenpersoon – notaris, bank – is niet meer nodig om de afspraak geldig te maken. Je zou het kunnen vergelijken met een grootboek dat niet op één plek wordt bijgehouden, maar op talloze verschillende plekken.

Sjoemelen of zaken achteraf wijzigen is niet mogelijk; alle transactiedata zijn zo met elkaar verweven dat wijzigingen achteraf de ketting (chain) breken. Om de blockchain heel te laten, zal je andere blocks ook moeten wijzigen. Dat is praktisch onmogelijk, alleen al vanwege de rekenkracht en de hoeveelheid energie die ervoor nodig is om dat voor elkaar te krijgen.

Waarom is blockchain zo belangrijk?

Op dit moment staat de technologie vooral in de belangstelling omdat ze de basis vormt van cryptomunten als Bitcoin en Ethereum (en omdat de daarvoor gebruikte blockchains een gigantische hoeveelheid aan energie slurpen). De handel in die valuta heeft zeker in 2017 een enorme vlucht genomen

Bitcoin-goeroe Andreas Antonopoulos: ‘Bitcoin en andere open blockchains zitten op het niveau waar internet in 1992 zat als het gaat om de technologie erachter, de infrastructuur en hoeveel mensen het op welke manier gebruiken. Maar de hype rond blockchain zit op het niveau van de internethype in 1998.’ Je weet wel, toen twee jaar later de internetbubbel uiteenspatte.

Fraudevrij stemmen tijdens verkiezingen? Kan via blockchain
Tweet
Twitter
Antonopoulos voorspelt zo’n zelfde schok voor blockchain en cryptomunten. Dat doet volgens hem echter niks af aan het belang van de blockchaintechnologie en de rol daarvan in de toekomst. ‘Zo gauw blockchainsystemen voldoende omarmd worden, zul je zien dat de technologie op een heleboel spannende manieren gebruikt gaat worden. Maar daar is het nu nog wat te vroeg voor.’ Die spannende ontwikkelingen zullen op allerlei gebieden plaats gaan vinden, zweren blockchain-afficionado’s. Volgens hen zal blockchain een enorm effect hebben op burgers, bedrijven en de maatschappij als geheel. Fraudevrij stemmen bij verkiezingen? Kan via een blockchain. Net als het opslaan van medische gegevens, logistieke data en betalingen. De blockchaintechnologie kan de basis zijn voor hyperbetrouwbare databases. Een soort internet voor data- en waardetransacties, waar iedereen van kan gebruikmaken.

Wat kan ik er mee als (startende) ondernemer?

Je kunt overwegen om betaling met cryptovaluta mogelijk te maken. Of je startup financieren met een Initial Coin Offering, waarbij je je ‘eigen’ valuta lanceert. Zelf experimenteren met bijvoorbeeld administratie en data-uitwisseling op basis van blockchain kan ook, al moet je dan wél het nodige pionierswerk willen verrichten.

De verwachting is dat écht grote ontwikkelingen en innovaties op het gebied van blockchain elkaar steeds sneller op zullen volgen. Momenteel wordt de blockchaintechnologie nog niet massaal gebruikt buiten de handel in cryptovaluta. Nieuwe toepassingen zullen het aantal gebruikers doen toenemen. En hoe meer gebruikers, hoe waardevoller en bruikbaarder de technologie wordt. De ontwikkelingen goed volgen is daarom misschien wel het beste advies. In dit artikel lees je nog meer tips om te beginnen met blockchain.

Beeld: Shutterstock