Technologie

Koers cryptovaluta IOTA stijgt naar 3 miljard dollar na deal tussen techbedrijven

De relatief onbekende cryptovaluta IOTA zag zijn koers afgelopen zondag naar ruim 3 miljard dollar stijgen. Het is het gevolg van een samenwerking met bedrijven als Microsoft, Samsung en Volkswagen.

Clock < 1 min

De Duitse nonprofit achter IOTA gaat onder meer met Samsung, Huawei, Microsoft, Deutsche Telekom en Volkswagen samenwerken aan een nieuw platform, meldt RTL Z. Daarvoor wordt de technologie achter de cryptovaluta – Tangle – ingezet. Op het platform moet je data afkomstig van slimme apparaten kunnen kopen en verkopen. Daar is nu namelijk geen makkelijke manier voor.

Gratis transacties

Tangle is vergelijkbaar met blockchain, net zoals IOTA te vergelijken is met bitcoin dat op blockchain gebouwd is. Zo houden zowel Tangle als blockchain transacties bij op een manier die transparant en decentraal is. Toch zijn er wel wat verschillen. IOTA heeft namelijk een unieke functie: de transacties worden gratis verwerkt.

Wil je een transactie maken met de valuta, dan moet je eerst twee andere transacties valideren. Daardoor verwerk je dus elkaars transacties. Bij bitcoin en diverse andere cryptovaluta is dit niet het geval. Daar betaal je een vergoeding om een transactie te verwerken.

Platform

De data die uiteindelijk op het nieuwe platform verkocht gaat worden, gaat bijvoorbeeld over het weer en de luchtkwaliteit. Een universiteit kan die data weer aankopen en er bijvoorbeeld onderzoek mee doen.

De aangekondigde samenwerking is in ieder geval positief voor IOTA. Waar één munt vorige week nog een dollar waard was, is dat nu 2,67 dollar. De cryptovaluta heeft nu een marktwaarde van 7,5 miljard dollar, waarmee het de vijfde meest waardevolle cryptovaluta is geworden.

foto: Shutterstock
Beeld: Shutterstock